| foto: Jan Homolka/kanoe.cz

Kajakářka Kudějová má evropský bronz, Hilgertová skončila osmá

  • 4
Kajakářka Kateřina Kudějová vybojovala bronzovou medaili na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v německém Markkleebergu. Sedmačtyřicetiletá Štěpánka Hilgertová skončila osmá. Finále pojedou také deblkanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler.

Kudějovou od zlaté medaile dělila sekunda a 21 setin, stříbrná Funková byla i se dvěma dotyky branek o 78 setin lepší. Česká výprava díky Kudějové získala na šampionátu jedinou individuální medaili, bilanci mohli ještě vylepšit deblkanoisté Jonáš Kašpar, Marek Šindler, ale při triumfu domácí dvojice Robert Behling, Thomas Becker skončili desátí.

Dvojnásobná mistryně světa do 23 let získala první seniorskou medaili z velkého šampionátu. „Individuální medaili ještě nemám, takže to řadím vysoko,“ radovala se Kudějová. „Chtěla jsem jet bez velký chyby a bez šťouchu, to se mi povedlo,“ řekla.

Závod přitom absolvovala ve zdravotní nepohodě. „Jsem nějaká nemocná, bylo mi blbě. Ale musím říct, že když mi je blbě, tak ty jízdy jsou dobrý. Loni jsem na mistrovství Evropy byla taky nemocná a bez šťouchu bych tehdy vyhrála. Tak jsem si říkala, že to třeba letos vyjde, a jsem ráda, že to dopadlo takhle,“ řekla kajakářka, jejímž maximem mezi seniory na ME byla dvě šestá místa.

Dvojnásobná olympijská vítězka Hilgertová jela čistě až do osudové 22. branky, předposlední na trati. Před ní se suverénně nejstarší finalistka zvrhla a při eskymáckém obratu ztratila drahocenný čas. Druhou nejstarší závodnicí ve finále byla ve 33 letech nová šampionka Chourrautová.

„Dala jsem do toho všechno, zradil mě jako nejednoho závodníka tady ten závěr trati,“ litovala Hilgertová. „Asi by se mi s tím smiřovalo snáz, kdybych si neuvědomovala, že jsem ho třikrát zajela úplně luxusně na pocit. Teď před tou poslední jízdou jsme si ale říkali: ‚Trošičku víc vyjet, aby mě to v závěru víc propustilo.‘ Nějak to nefungovalo, a jak jsem se vyhýbala tyčce, tak tam přišel ten eskymák. Je to takové ponaučení, že když ti něco jde, tak se to nesnaž vylepšovat,“ řekla Hilgertová.

Branka číslo 22 byla na šampionátu pro český tým prokletá. Chybu tam v jízdě pro medaili udělal kanoista Stanislav Ježek, kvůli minele ve stejném místě nepostoupil do finále kajakář Vavřinec Hradilek a kiks, který připravil hlídku kajakářů o cenný kov, tam vyrobil také Ondřej Tunka. O postup v ní přišli deblkanoisté Ondřej Karlovský, Jakub Jáně.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu

Markkleebergu (Německo)

Muži
C2:
1. Behling, Becker 104,46 (0 trest. sekund), 2. Anton, Benzien (všichni Něm.) -0,26 (0), 3. Florence, Hounslow (Brit.) -1,60 (2), ...10. Kašpar, Šindler -9,07 (4), v semifinále 19. Karlovský, Jáně (všichni ČR).
3xC2: 1. Slovensko (Pavol Hochschorner/Peter Hochschorner, L. Škantár/P. Škantár, Kučera/Bátik) 131,24 (6), 2. Česko (Karlovský/Jáně, Kašpar/Šindler, Koplík/Vrzáň) -0,69 (8), 3. Rusko -9,22 (12).

Ženy
K1:
1. Chourrautová (Šp.) 108,09 (2), 2. Funková (Něm.) -0,43 (4), 3. Kudějová -1,21 (0), ...8. Š. Hilgertová (obě ČR) -19,36 (2).
3xK1: 1. Slovensko (Dukátová, Nevařilová, Zárubová) 133,95 (6), 2. Polsko -2,55 (6), 3. Francie -7,95 (12), ...5. ČR (Galušková, Kudějová, Š. Hilgertová) -8,91 (14).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž