papírová vlaštovka

papírová vlaštovka | foto: internet

VIDEO: Světový rekord v hodu vlaštovkou. Papírové éro uletělo 69 metrů

  • 10
Vzal si list papíru, ohnul roh, pak druhý, udělal kormidlo, výškovku. Pak s vlaštovkou a velkým očekáváním přijel do hangáru na vojenské základně McClellan v Sacramentu a... Papírový aeroplán konstruktéra Johna Collinse a "pilota" Joea Ayooba vytvořil světový dálkový rekord - 69,139 metru.

Ayoob, někdejší quarterback University of California, dnes obchodník v pivovaru Anchor v San Francisku, si poskočil a ze tří kroků vyslal vlaštovku do výšin. Vystoupala až skoro ke stropu, pak udělala ještě jeden oblouček a dopadla na druhé straně hangáru.

Tam už stál rozhodčí, udělal značku a začal měřit. Collins s Ayoobem ale nečekali, věděli, že rekord už je jejich. Ten předchozí Stephena Kreigera, který byl svědkem pokusu, překonali o skoro šest metrů.

"A má ještě větší potenciál, možná i přes 90 metrů," volal Collins. "Ještě jsme nebyli v tak velkém prostoru, abychom to dokázali otestovat. Ale kdyby nám někdo nabídl ještě větší hangár, asi bychom do toho šli."

V Guinessově knize rekordů už se chystá nová kolonka. "Vlaštovky jsem začal stavět v deseti a teď, po čtyřiceti letech skládání, jsem rekordmanem," radoval se Collins, který se učil i japonskému umění origami a o rekord vážně usiloval čtyři roky.

"Provedli jsme deset oficiálních pokusů, rekord padl v tom čtvrtém," citovala Ayooba stránka ESPN. "Ten den jsem provedl snad padesát hodů, ještě teď mě bolí celé tělo."

Konstruktér rekordního "letounu", televizní producent ze San Franciska, při stavbě využíval poznatků z aerodynamiky, studoval letovou dráhu a samozřejmě i proces zápisu do Guinessovky.

Zvolil měkčí papír, protože při takové síle odhodu, jakou vyvinul Ayoob, se ten tužší deformoval. Proto použil papír 1,5krát tužší, než na jaký se běžně tiskne. Současně se ale musel vejít do hmotnosti 100 gramů, kterou předepisuje Guinessova kniha. "Vypadá jednoduše, ale je to ta nejtechničtější vlaštovka, kterou jsem kdy postavil," říkal.

Sám ale neměl takovou sílu v paži, proto oslovil dva hráče amerického fotbalu - jeden se musel z mise omluvit, protože šel na operaci krku, druhému se zase rekordní plány kryly s tréninky jeho týmu.

Potom našel Ayooba a zhruba po roce společné práce rekord padl. "Někdo si řekne: A co, vždyť je to jen vlaštovka. Ale pozor, tady mluvíme o světovém rekordu. A za tím je spousta práce," upozornil. Sám s vlaštovkami vyrůstal, stavěl je ve škole a cestou domů je házel na všechny strany. "Takže tato nabídka mi přišla jako senzační nápad."

zdroj: www.youtube.com

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž