Miroslava Knapková

Miroslava Knapková | foto: AP

Skifařka Knapková bude ve finále MS chybět, Synek postoupil hladce

  • 2
Skifařka Miroslava Knapková překvapivě neprošla sítem semifinále na veslařském mistrovství světa v Amsterdamu. Úřadující olympijská šampionka a obhájkyně bronzu z loňského šampionátu skončila poslední a ve finále bude chybět. Ondřej Synek boj o postup do finále mužského skifu zvládl o poznání lépe a v neděli bude obhajovat zlato z korejského Čchungdžu.

Finálové vystoupení a boj o medaile už mají za sebou Miroslav Vraštil a Jiří Kopáč, kteří obsadili čtvrté místo v neolympijské disciplíně dvojka bez kormidelníka lehkých vah. Česká dvojice se ve čtvrtině tratě držela na třetím místě, poté ale klesla na čtvrtou pozici a nejlepší trojice se jim postupně vzdalovala. Od medaile je nakonec dělilo více než šest sekund.

Přesto je pro svěřence trenéra Rudolfa Kopřivy čtvrté místo životním výsledkem. "Asi nám to dojde až později, rozhodně jsme do závodu nešli s tím, že bychom chtěli být čtvrtí," uvedl Jiří Kopáč pro Radiožurnál. "Ještě na kilometru byla medaile blízko, potom se bohužel vzdálila," dodal.

Kvůli bočnímu větru došlo k přesazování posádek, do nejvýhodnějších drah šly lodě, které vyhrály čtvrteční semifinálové jízdy. V něm česká dvojice dojela na třetí pozici, zbyla na ni tudíž nevýhodná pátá dráha. "Rozhodně nám nedošly síly, ale jiné dráhy holt byly rychlejší," doplnil Miroslav Vraštil. "O amsterdamském počasí se asi bude mluvit ještě dlouho, ale pro všechny to bylo stejné," pokrčil rameny.

Oba však přiznali, že čtvrté místo na světě je bude motivovat do další práce. "Dokázali jsme si, že se můžeme měřit s těmi nejlepšími. Na příštím mistrovství světa ve Francii už zase pojedeme na čtyřce lehkých vah s bratry Vetešníky, půjde tam o účast na olympiádě v Riu," plánoval Kopáč.

Knapková letos v květnu ovládla kontinentální šampionát, ale jinak se jí už tolik nedařilo. Ve všech závodech Světového poháru skončila čtvrtá a před MS přiznala, že i s ohledem na zdravotní problémy dvakrát uvažovala, že předčasně ukončí sezonu.

V Amsterdamu ale zřejmě doplatila i na náročné podmínky. Na kanále Bosbaan foukal silný vítr a jury rozhodla o změně drah na základě výsledků ve čtvrtfinále. Knapková, která do semifinále postoupila ze třetího místa, tak startovala v nevýhodné šesté dráze.

Na mezičase 500 metrů byla ještě svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského čtvrtá, ale poté se propadla na konec startovního pole a značně ztrácela. Za nejrychlejší Emmou Twiggovou z Nového Zélandu nakonec zaostala o více než 24 sekund.

Jedenatřicetiletý Synek se představil v papírově slabším semifinále a bez problémů postoupil do finále. Na prvním mezičase, metě 500 metrů, sice ještě vedl Litevec Mindaugas Griskonis, ale o 300 metrů dál se dvojnásobný stříbrný medailista z olympijských her dostal do čela a první místo držel až do cíle. Přestože v závěru viditelně šetřil síly, porazil druhého Griskonise o více než dvě sekundy.

"Dneska to bylo překvapivě jedno z nejjednodušších semifinále vůbec. Bylo jasné, že pokud se to roztrhá na začátku, už to pak nikdo nesjede. Dobře jsem odstartoval, za kilometrem jsem do toho šlápnul a po 1200 m bylo rozhodnuto a prakticky po závodě," uvedl Synek. "Posledních 500 metrů jsem už jel na jistotu, abych 'nezakrabil' a nepřišel o první místo. To bylo důležité pro nasazení do finále," dodal.

Ve finále B se představila párová čtyřka lehkých vah Denisa Čvančarová, Markéta Pazderková, Sára Víchová, Monika Nováková, která dojela i ve své třetí jízdě na šampionátu poslední a obsadila tak konečné deváté místo.

Závěrečné vystoupení na MS už mají za sebou čtyřka bez kormidelníka Matyáš Klang, Jakub Podrazil, Milan Doleček, Jan Pilc i párová čtyřka ve složení David Jirka, Jakub Houska, Petr Buzrla, Martin Basl, které se shodně představily ve finále C. Lépe se vedlo čtyřce "bez", jež skončila druhá a celkově tak čtrnáctá. Párovka, kterou tentokrát strokoval místo Jirky Buzrla, byla pátá.

Mistrovství světa ve veslování

Amsterdam

Muži
Skif lehkých vah:
1. Miani (It.) 6:43,37, 2. Hartig (Něm.) 6:46,73, 3. Schmid (Švýc.) 6:50,88.
Dvojka bez kormidelníka lehkých vah: 1. Niepmann, Tramer (Švýc.) 6:22,91, 2. Mouterde, Baroukh (Fr.) 6:25,02, 3. Scrimgeour, Clegg (Brit.) 6:25,48, 4. Vraštil, Kopáč (ČR) 6:32,25.
Dvojka s kormidelníkem: 1. N. Zéland (Murray, Bond, korm. Shepherd) 6:33,26, 2. Británie 6:43,45, 3. Německo 06:45,85.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Řecko (J. Konsolas, Jannaros, Magdanis, E. Konsolas) 5:42,75, 2. Německo 5:45,65, 3. Čína 5:46,69.
Osma lehkých vah: 1. Německo (Franzmann, Barr, Neumann, Wallat, Wisgott, Kilthau, Kessler, Temel, korm. Böhm) 5:31,29, 2. Itálie 5:33,87, 3. Turecko 5:34,20.

Ženy
Skif lehkých vah:
1. Pelemanová (Belg.) 7:31,31, 2. Nikolaidouová (Řec.) 7:31,73, 3. Bertková (USA) 7:33,97.
Čtyřka bez kormidelnice: 1. N. Zéland (Bevanová, Prendergastová, Prattová, Gowlerová) 6:14,36, 2. USA 6:20,69, 3. Čína 6:23,31.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Nizozemsko (Kraaijkampová, Woernerová, Headová, Paulisová) 6:15,95, 2. Austrálie 6:19,54, 3. Německo 6:22,79.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž