Párová čtyřka lehkých vah Jan Cincibuch, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jiří Kopáč získala v neolympijské kategorii stříbrné medaile na mistrovství Evropy ve veslování v Glasgow | foto: AP

Párová čtyřka lehkých vah získala na ME stříbrné medaile

  • 0
Párová čtyřka lehkých vah Jan Cincibuch, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jiří Kopáč získala v neolympijské kategorii stříbrné medaile na mistrovství Evropy ve veslování v Glasgow. Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová obsadil ve finále páté místo a zlaté medaile z loňského šampionátu v Račicích neobhájil. Čtyřka bez kormidelníka dojela ve finále šestá.

Česká párová čtyřka nestačila jen na suverénní Italy a vylepšila tak výsledek z loňského šampionátu v Račicích, kde skončila třetí. Před rokem se na zisku cenného kovu podíleli tři ze současné posádky, jen Jana Hájka nahradil nový veslovod Cincibuch.

S ohledem na nízký počet přihlášených lodí měli Češi od začátku jistou účast ve finále, v pátečním zkušebním závodu byli čtvrtí, dnes se jim ale dařilo lépe. V polovině trati byli ještě třetí, ale poté se posunuli na druhé místo a cílem projeli o více než sekundu dříve než bronzoví Nizozemci.

České skifařky mají na kontě vedle loňského zlata dva roky starý bronz a Antošová i další medaile, které získala dříve se svou sestrou Jitkou. Letošní sezona se jim ale zatím příliš nevydařila. Vstupovaly do ní se zpožděním zaviněným zraněním Antošové po pádu z kola. Tréninkové manko se projevilo i v Glasgow, kde už postup do finále byl úspěchem.

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek byl v semifinále šestý a v neděli je čeká finále B. To již dnes absolvovala párová čtyřka Miroslava Topinková, Alena Schejbalová, Helena Hlasová, Lucie Heranová, dojely páté a skončily tak poslední. Čtyřka bez kormidelníka Matěj Tikal, Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Grabmüller dojela ve finále na posledním šestém místě.

Mistrovství Evropy ve veslování v Glasgow

Muži
Dvojka bez kormidelníka:
1. M. Sinkovič, V. Sinkovič (Chorv.) 6:26,42
Čtyřka bez korm.: 1. Rumunsko 5:54,34, ...6. ČR (Tikal, Klang, Melichar, Grabmüller) 6:08,34
Párová čtyřka: 1. Itálie 5:41,92
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Itálie 6:01,01, 2. ČR (Cincibuch, Jan Vetešník, Viktora, Kopáč) 6:09,13.

Ženy
Dvojskif:
1. Lefebvreová, Raveraová-Scaramozzinová (Fr.) 6:55,99, ...5. L. Antošová, Fleissnerová (ČR) 7:03,29
Dvojka bez korm.: 1. Beresová, Tilvescuová (Rum.) 7:15,53
Párová čtyřka: 1. Polsko 6:20,92, ...finále B: 5. ČR (Topinková, Schejbalová, Hlasová, Heranová) 6:47,01
Čtyřka bez korm.: 1. Rusko 6:39,97
Osma: 1. Rumunsko 6:08,98

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž