Ondřej Synek

Ondřej Synek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Veslaři vyrazí do Lucernu. Se skifařskými esy i bojovat o šampionát

  • 0
V nebývalém počtu třinácti posádek vyrazí flotila českých veslařů na regatu do Lucernu. Tamní třetí a závěrečný díl Světového poháru je tradičně poslední prověrkou před mistrovstvím světa, které se letos uskuteční v závěru srpna v Amsterodamu.

"Kdo má šanci probít se na šampionát, dostal pro Lucern zelenou," vysvětluje šéftrenér reprezentace Přemysl Panuška.

Třináct lodí se nezdá příliš ani předsedovi veslařského svazu Dušanu Macháčkovi. "Do Lucernu špatné posádky nejezdí, lepší kvalifikaci o šampionát si proto nemůžeme přát. Výpravu jsme rozhodně netvořili bezhlavě. Kdo v tamní konkurenci prokáže potřebnou kvalitu, řekne si o nominaci," dodává před středeční cestou.

Mezi muži a ženami mozolnatých dlaní to platí od nepaměti: komu se zadaří v Lucernu, bývá úspěšný i na světovém šampionátu. Proto se třídennímu zápolení na jezeře Rotsee říká regata pravdy, anebo malé mistrovství světa.

"Podle statistiky vítězové z Lucernu z osmdesáti procent ovládnou i mistrovství světa a z  devadesáti procent získají na šampionátu medaili," dokládá Panuška.

Skifaři si jedou pro pohodu

Hlavní esa v české výpravě jsou jasná - skifaři Miroslava Knapková a Ondřej Synek. Olympijská vítězka a úřadující mistr světa mají jako jediní účast na MS jistou. "Jedu si tam pro pohodu, Mahemu Drysdaleovi chci vrátit prohru ze Světového poháru ve Francii. Tentokrát jsem týden před regatou nezávodil na kole, bude to dobré," věří Synek.

Jména pro Lucern

Muži - skif: Ondřej Synek; dvojka "bez": Kornel Altman, Jakub Paroulek; dvojka "bez" l. vah: Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč; dvojskif: Jan Andrle, Michal Plocek; dvojskif l. vah: Ondřej Vetešník, Jan Vetešník; čtyřka "bez": Matyáš Klang, Jakub Podrazil, Jan Pilc, Milan Doleček; čtyřka "bez"l. vah: Milan Viktora, Karel Zadák, Michael Humpolec, Jan Hájek; párová čtyřka: David Jirka, Jakub Houska, Petr Buzrla, Martin Basl. Ženy - skif: Miroslava Knapková; dvojka "bez": Kateřina Kopecká, Martina Stillerová; dvojskif: Lucie Žabová, Lenka Antošová; dvojskif l. vah: Daniela Nacházelová, Ricky Nencini, Denisa Čvančarová, Markéta Pazderková.

Oproti tomu Knapková zamířila do Lucernu rovnou z Anglie, kde v neděli už počtvrté ovládla královskou regatu v Henley. "Brala jsem to spíš jako takový tvrdý trénink, abych si mohla vyzkoušet taktiku. Naladila jsem se dobře a věřím, že v Lucernu najdu ještě větší pohodu," vzkázala po triumfu na Temži.

Ostatní posádky musí o nominaci bojovat právě ve Švýcarsku - ke startu na MS musí skončit ve své kategorii do 9. místa, což značí třetí místo ve finále B. "Ale to je jen takové základní kritérium. Zároveň budeme sledovat počty startujících v disciplíně, odstupy od nejlepších i to, jestli bude někdo ze špičky chybět," upozorňuje Panuška.

V tomto směru se velké vyhlídky přisuzují dvojce "bez" lehké váhy Vraštil, Kopáč, jež ovládla předchozí podnik SP ve Francii. "Ti kluci už jsou nahoře a mají na to usídlit se ve špičce," myslí si Panuška.

Veslovod už ztrátu dohnal

Z olympijských disciplín budou ostře sledované také párovka Basl, Buzrla, Houska, Jirka a čtyřka "bez" Pilc, Doleček, Podrazil, Klang. "Formu jsme neladili, ale požadované deváté místo by nám uniknout nemělo. Kluci ovšem mají i na šestičlenné finále," je přesvědčený trenér párovky Sergej Kruťjakov.

Petr Blecha, kouč "noncoxu", který se na loňském MS v Jižní Koreji probil do A-finále, nyní věří v podobné umístění. "Veslovod Matyáš Klang už po jarním virovém onemocnění tréninkovou ztrátu dohnal a na víkendovém mistrovství republiky v Račicích kluci odvedli dobrou práci. V Lucernu se sejde třináct nejlepších světových čtyřek, ale my bychom znovu chtěli tam, kde jsme byli už loni," má jasno.

Šéftrenér Panuška však doufá v ještě větší úrodu. "Do nominace by se mohly trefit i další posádky, mezi nimiž je i dvojskif žen Žabová, Antošová," věří.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž