Ryzák Talent s žokejem Pavlem Složilem mladším si jede pro triumf ve Velké...

Ryzák Talent s žokejem Pavlem Složilem mladším si jede pro triumf ve Velké pardubické. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

To bookmakeři nečekali. Velkou pardubickou ovládl Talent, startující s kurzem 25:1

  • 52
Desetiletý ryzák Talent s žokejem Pavlem Složilem mladším v sedle, který nepatřil u bookmakerů mezi největší favority, je překvapivým vítězem letošního ročníku Velké pardubické. Svěřenec trenérky Kabelkové si v dramatickém finiši poradil s jedním z největších kandidátů vítězství Evženem.

Ve 23 letech se tak Pavlu Složilovi mladšímu povedlo, oč jeho otec, nyní 51letý, dlouho marně usiloval, když skončil na Velké pardubické druhý, třetí, čtvrtý i pátý, ale na prvenství tu nikdy nedosáhl. 

Syn to při svém čtvrtém startu dokázal.

Talent loni doběhl na Velké čtvrtý, ale letošní sezonu neměl právě nejvýraznější, proto vyrážel do dostihu s kurzem 25:1 a nepatřil podle bookmakerů mezi sedm největších favoritů. 

Dlouho ho Složil držel uprostřed pole, než zavelel k ofenzivě. Závěr měli ze všech nejsilnější a na posledních stovkách metrů se vypořádali i s dlouho vedoucím Evženem v sedle s Jaroslavem Myškou, před startem druhým největším favoritem s kurzem 4,5:1.

Pavel Složil mladší - vítěz Velké pardubické.

„Je to nepopsatelný zážitek,“ nadšeně líčil Složil v rozhovoru pro Českou televizi. „V závěru jsem si myslel, že už Evžena nedáme, ale Talent je srdcař, zabojoval a zvládl to. Přitom ještě ani nešel na takovou tu rezervu.“

Také trenérka Hana Kabelková svého koňského svěřence chválila: „Už loni tu dopadl dobře, je to šikovný kůň a Pavel ho velmi dobře zajel. Před dostihem jsem říkala, že bych byla strašně ráda, kdyby Talent vyhrál a šel do důchodu. Ale ještě to promyslíme.“

VÍTĚZOVÉ. Ryzák Talent s žokejem Pavlem Složilem mladším a jeho synem.

Celkem dokončilo dostih devět z 18 startujících koní.

Nečekané je také jméno koně na 3. místě, sedmiletého Mr. Spexe s Janem Kratochvílem.

Za očekáváním zůstali koně trenéra Josefa Váni. Nejlépe si z nich vedl čtvrtý No Time To Lose, vítěz z roku 2017 a u bookmakerů největší favorit, s Ondřejem Velkem skončil čtvrtý. Naopak předloňský vítěz Theophilos s Josefem Bartošem a teprve šestiletý Mahe King s pětinásobným šampionem Velké Janem Faltejskem se do cíle nedostali.

Obhájce titulu, třináctiletý a ze všech nejstarší Hegnus byl pod vedením  Lukáše Matuského při svém patrně posledním startu v životě pátý.

Nejlepším ze zahraničních (=slovenských) účastníků se stal na šesté příčce outsider Star, bělouš s kurzem 100:1, přestože 55letý žokej veterán Jaroslav Brečka musel celý dostih bojovat se sedlem, které mu ujelo doleva, i s velkým elánem svého koně.

Na upraveném Taxisu skončili dva koně

Stále snížená dotace (z 5 na 3 miliony korun) a kurz trati poprvé se zjednodušeným Velkým Taxisovým příkopem, i takový byl 131. ročník Velké pardubické. 

Na Taxis, čtvrtou překážku kurzu, přiváděli koně favorizovaný Player a loňský vítěz Hegnus, jenže Player (s Marcelem Novákem) svůj předaleký skok neustál a upadl. 

UPRAVENÝ SKOK. Jezdci překonávají zjednodušený Taxisův příkop.

V sedle se zde neudržel ani Patrick Mullins, žokej Kaiserwalzera, načež Kaiserwalzer pokračoval bez jezdce a později se stal osudným pro další dva koně, kterým zatarasil cestu před Malými zahrádkami.

Ještě před nimi upadl rovněž Lombargini (kurs 10:1) s Martinem Liškou. Ten v jeho sedle nahradil Jana Odložila, zraněného z Memoriálu Laty Brandysové. 

V kotrmelcích z padajícího Theofila zakončil Anglický skok velezkušený Josef Bartoš. Do druhé poloviny dostihu pokračovalo 12 koní. 

Před 19. překážkou vybočili Mahe King s Faltejskem. Na Velkém Havlově skoku měl problémy Evžen, přesto nadále vévodil prořídlému poli. Za něj se posunuli Talent a Stretton, v popředí se držel rovněž Hegnus.

Podevatenácté startující místní matador Jaroslav Myška se ocitl na dosah vysněného prvního triumfu ve Velké, v koncovce však Evžen nedokázal vedení uhájit. 

„Už cítil, že překročil své hranice,“ popisoval Myška. Pro sedmiletého hnědáka, jenž v minulosti vyhrál v Pardubicích Cenu Vltavy i Labe, šlo o první start na tak dlouhé distanci (6900 metrů).

Oslavovali naopak Talent se Složilem – i s jeho devítiměsíčním synem, kterého na dekorování vítězů vzal.

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou

6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 3,000.000 Kč

1. Talent (žokej Složil, trenérka Kabelková, stáj DS Kabelkovi), 2. Evžen (ž. Myška), 3. Mr Spex (ž. Kratochvíl), 4. No Time To Lose (ž. Velek), 5. Hegnus (ž. Matuský), 6. Star (ž. Brečka). Výrok: boj 1 - 5 - 5 - 3/4 - 11.

Další dostihy:

I. Foudre d'Allier (ž. Kratochvíl) - Arlington - Dusigrosz
II. Ztracenka (ž. Myška) - Nikeandnemesis - Alegoria
III. Gatsby (ž. Faltejsek) - Giorgione - Čáryjape
IV. Kornelia (Kocman) - Sexy Lord - Leo Fantastico
V. Chelmsford (ž. Bartoš) - Dajuka - Chicname de Cotte
VI. Aeneas (ž. Bartoš) - Zataro - Del Rey
VII. Chrystal Cross (ž. Myška) - Lad In - Usockem


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž