RADOST VÍTĚZE. Ve 125. ročníku Velké pardubické zvítězil Nikas s žokejem Markem...

RADOST VÍTĚZE. Ve 125. ročníku Velké pardubické zvítězil Nikas s žokejem Markem Stromským, který v 41 letech vyhrál slavný dostih poprvé. | foto:  David Neff, MAFRA

Nejrychlejší Velkou pardubickou ovládl Nikas s žokejem Stromským

  • 176
Byla to jubilejní, 125. Velká pardubická. A byl to rovněž nejrychlejší ročník dostihu v historii. V čase 8:55,29 vyhrál desetiletý hnědý valach Nikas s žokejem Markem Stromským, který se dočkal triumfu ve 41 letech na třináctý pokus. Ve finiši zdolal druhého Ribelina a třetího Zarifa, loňský vítěz Jan Faltejsek skončil v sedle Universe of Gracie čtvrtý.

Dlouho čekal v závěsu, necpal se dopředu, až v závěru udeřil.

Zaútočil však o to drtivěji.

Před posledním skokem už byl Nikas první - a do cíle si vedení pohlídal. „Nádherné, nepopsatelné, nejkrásnější zážitek, co jsem zatím měl. Je to krásný bonbonek na dortu, jsem za to strašně rád,“ řekl Marek Stromský.

Nikas už byl před dvěma lety na Velké pardubické druhý - a Stromský dokonce už jednou projel cílem první. V roce 2008 ho však s běloušem Amant Grisem diskvalifikovali, protože nedodržel kurz.

Letos Nikas nepatřil k největším favoritům, měl kurz 21:1! Přesto nakonec předběhnul všechny. A to v nejrychlejším čase historie - o více než tři vteřiny překonal dosavadní rekord 8:58,99, který se povedl Sixteen v roce 2008.

Do cíle dorazila polovina startujících

Velká pardubická letos začala éru bez Josefa Váni staršího, ale dlouho se zdálo, že budou pokračovat vítězné roky Jana Faltejska. Šampion předchozích tří ročníků, které ovládl na hnědce Orphee des Blins, letos takřka celý dostih vedl i v sedle Universe of Gracie.

V rychlém tempu odtáhl většinu dostihu. Spolu s ním se v popředí drželi Hipo Jape, Kasim, Lorain či Pasquini Rouge. Jiní končili předčasně - dva koně nezvládli Taxisův příkop, dva další skončili na Popkovickém skoku, mimo jiné loni druhý Al Jaz.

Ještě těsně před cílem se vpředu držela silná skupina sedmi koní. Z ní však poté vyrazil Nikas, přehnal se i přes Universe of Gracie - a vedení už nepustil.

Do cíle nakonec dorazilo 11 koní, tedy polovina startujících. Josef Váňa mladší, který byl s Rabbit Wellem považovaný dle kurzů za hlavního favorita, skončil už potřetí na pátém místě.

125. Velká pardubická steeplechase

(překážkový dostih na 6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 milionů korun):

1. Nikas (ž. Stromský, trenér Popelka, stáj Castor), 2. Ribelino (ž. Kašný), 3. Zarif (ž. Bartoš), 4. Universe of Gracie (ž. Faltejsek), 5. Rabbit Well (ž. Váňa ml.), 6. Kasim (ž. Novák). Výrok: jistě 3 3/4 - 3 1/2 - 2 1/2. Čas: 8:55,29.

Další dostihy:
I.
Stretton (ž. Myška) - Barakin - Moderator
II. Arcione (ž. Myška) - Delight My Fire - Natalie
III. Marmiton (ž. Faltejsek) - Tzigane Du Berlais
IV. Charme Look (Málková) - Zugor - Sheron
V. Shaman (Váňa ml.) - Ryana - Usockem
VI. Hegnus (ž. Romano) - Rabbit Hawk Wing - Vandual
VII. Khalshani (ž. Matuský) - Valtz - Mazhilis


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž