Boxerská liga - ilustrační foto

Boxerská liga - ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ústečtí organizátoři získali na Kubánce 300 tisíc, mecenáš je tajný

  • 0
Olympijský vítěz z Pekingu Ital Roberto Cammarelle a hlavně návrat hvězdných Kubánců po čtyřech letech = největší taháky boxerské Grand Prix Ústí, která zítra startuje v hale na Stříbrníkách. "Počtem medailistů je to jistě nejkvalitnější turnaj za poslední roky," tvrdí Svatopluk Žáček, šéf organizačního výboru i České boxerské asociace.

Proč Kubánci v Ústí tak dlouho nebyli?
Každý rok jsme se je pokoušeli do Ústí dostat, ale prostě se to nezadařilo. Můžete mít manažerské schopnosti, ale potřebujete i štěstí. Teď jsem ho měl, ale není to jen moje záležitost. Pokud bychom měli platit jejich 23denní pobyt tady, nebylo by na to. Uhradil to sponzor, který si nepřál být publikován, ale bude jako partner Grand Prix. Pobyt Kubánců vychází na 300 tisíc korun, pro nás je to hodně.

Co pro turnaj znamená, že tady budou Kubánci?
Vždy byli okrasou turnaje a budou zase. Boxerským projevem, technickotaktickou vyspělostí. Jejich boxerská škola je dobrá. Pamatuju si, že když byl na Kubě ještě pan Červoněnko, jak tam skloubil tu jejich americkou techniku se sovětskou. Je na co se dívat, když to sleduju jako odborník. Krása! I na tréninku, jsou výborní.

Co jste viděl během přípravy kubánské výpravy?
Má to náboj, nasazení. Jedou jako pily, poslouchají trenéry a makají. Jsou to mistři světa, olympijští vítězové, a kdybyste viděli, co ti trenéři s nimi provádějí... Tréninky jsou perfektní. Na Kubě je box sport číslo jedna nebo dvě za baseballem. Tady u nás kluci kopou na ulici do míče, ale u nich kluci na ulici boxují.

Když vidíte soupisku Kuby, nemáte strach o nejlepšího českého borce Zdeňka Chládka? Narazit může i na bronzového medailistu z olympijských her v Pekingu Roniela Iglesiase Sotolonga.
Kdybychom o něj měli obavy, tak ho nestavíme. Záleží na něm, on se s nimi popere, já ne, už jsem na to starý.

Kdo budou další favorité kromě Kubánců?
Bude jich víc, ale asi jedna z největších hvězd turnaje je Roberto Cammarelle z Itálie, olympijský vítěz z Pekingu i mistr světa. Angličani jsou teď výborní, pochopitelně Rusové či Bělorusové. Je tu 25 států, 85 mužů, 36 žen. Už jsem musel odvolat například Kazachstán, který se hlásil. I další výpravy. Bohužel kapacita turnaje není taková, abychom je vzali. Boxuje se jen v jednom ringu, je to už tak našponované. 11 hodin boxu první 2 dny, to je strašně moc. Některé výpravy si to tu chtěly dokonce i zaplatit, ale kapacita není nafukovací.

Proč je tak velký zájem?
Je před evropskou kvalifikací na olympiádu. Také ostatní kontinenty mají ještě kvalifikace, strašně moc žen se sem hlásí, protože je před mistrovstvím světa v Číně.

Bude to nejkvalitnější turnaj za poslední roky?
Díky Kubě ano, počtem medailistů také. Ale jak to bude vypadat v ringu, to uvidíme.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž