Arnaut Groeneveld z Bournemouthu (nahoře) a Joe Gomez z Liverpoolu.

Arnaut Groeneveld z Bournemouthu (nahoře) a Joe Gomez z Liverpoolu. | foto: AP

Britská vláda dala zelenou návratu profesionálního sportu

  • 1
Do Velké Británie se od pondělí vrací profesionální sportovní soutěže. Po téměř tříměsíční přestávce kvůli šíření koronaviru je povolila vláda. Anglická fotbalová Premier League již dříve stanovila začátek přerušené sezony na 17. června, v pondělí se tak podle agentury AP rozjedou například dostihy, závody chrtů nebo snooker.

Vládní opatření nepočítá s diváky v hledištích. Hráčům doporučuje cestovat na zápasy samostatně a udržovat dvoumetrové odstupy například při diskusích s rozhodčím nebo slavení gólů. Žokejové budou v sedlech nosit roušky.

Rozhodnutí vlády je také prvním krokem k tomu, aby se v červenci mohly jet v Silverstonu dva uvažované závody formule 1. Zelenou dostal rovněž kriket, který může plánovat zápasy se Západní Indií a Pákistánem, avšak domácí soutěže zůstaly zastavené až do srpna. Ani ragbisté stále nesmějí trénovat spolu.

Amatérský a kondiční sport zatím kabinet nepovolil. Cvičit nebo trénovat společně může pod širým nebem maximálně šest lidí, rovněž s požadovanými rozestupy. Dosud se takto mohli sejít jen dva lidé, pokud nebyli ze stejné domácnosti.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž