POSEDMÉ. Žokej Josef Váňa se v cíli raduje ze svého sedmého vítězství na Velké pardubické.

POSEDMÉ. Žokej Josef Váňa se v cíli raduje ze svého sedmého vítězství na Velké pardubické. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Váňa znovu ovládl Velkou pardubickou. Triumf mu nesebral ani protest soupeře

  • 466
Ptal se, jestli skutečně zvítězil. Nevěřil, protože finiš byl tak těsný. Pak Josef Váňa zatnul pěst a ulevil si: Vyhrál jsem Velkou pardubickou. Ve 120. ročníku slavného dostihu si legendární žokej s koněm Tiumenem připsal sedmý triumf, devítiletý hnědák slavil podruhé.

Těsně poražen zůstal druhý Amant Gris s žokejem Markem Stromským, třetí skončila dvojnásobná vítězka dostihu Sixteen vedená Josefem Bartošem, z dotace 4,5 milionu korun tak získala 630 tisíc. Tiumen si v nejtěžším překážkovém dostihu Evropy doběhl pro největší porci - 1,8 milionu.

Poslední metry takřka sedmikilometrové bitvy přes 31 překážek už Váňa vypouštěl, cítil jistotu. Nikdo mě nepředjede, myslel si.

A málem se mu to vymstilo. Druhý Amant Gris se dotáhl a rozhodovala cílová fotografie. "Kdo je připravený, není překvapený," oddechoval pak Váňa s jistotou.

Na chvíli mu ale zatrnulo, ihned po dojezdu podala poražená stáj Hřebčín Albertovec protest. Zkřížil Amant Grisovi cestu, stěžoval si trenér Radek Holčák.

V cílové rovince, kam oba vedoucí koně nabíhali vedle sebe, měl Váňův Tiumen navrch a tlačil se k bariéře. Když se k ní dostal, Amant Gris ho musel objíždět z druhé strany a znovu se dotahoval. "Zkřížili mi dráhu, ale věřím, že neúmyslně," povídal stříbrný žokej Marek Stromský. "Mám odřenou nohu od bariér, jak mě na ně tlačili."

"Bylo tam místo pro dva koně," oponoval 57letý veterán. "Jestli je protest oprávněný, to je na rozhodčích."

Josef Váňa s Tiumenem skáče přes jednu z překážek na Velké pardubickéJosef Váňa s Tiumenem (vlevo) vedle Marka Stromského s Amantem Gris

Dostihová komise nakonec po shlédnutí videa rozhodla, že oficiálním vítězem je Váňa. Přesto mu udělila pokutu 500 korun za tísnění v
cílové rovince, které však podle jejího mínění nemělo vliv na výsledky.

I když od odborníků na závodišti bylo slyšet: Kdyby nešlo o Váňu, tak pořadí otočí. "Už když jsme protest podávali, tak jsem v něj nevěřil," přiznal Stromský.

Favorit jasný není, může vyhrát sedm koní, říkal Váňa před startem. Sám se držel od začátku v pelotonu. Na nejnebezpečnější Taxisův skok najížděl pomalu.

Dále čtěte: Osmý triumf? uvažoval Váňa. Nejdřív bych se potřeboval nabít sluníčkem

Na Taxisu padl letos jediný z devatenácti koní - šestiletý ryzák Valldemoso vedený žokejem Dušanem Andrésem. Ten si tak na nejtěžší překážce zopakoval loňský karambol s Hirschem.

Pád potkal i obě ženy v dostihu. Martina Růžičková na Rubínovi nezvládla překážku číslo 6, Ligreta s Lucií Baluchovovou odstoupila o pár stovek metrů dál.

Nejzkušenější žokej v pelotonu Váňa se pak vyhnul dvěma karambolům a pomalu postupoval vpřed. Do cílové rovinky nabíhal vedle Amant Grise a poslední metry už známe.

Velkou pardubickou vyhrál sedmkrát v sedle a posledních pět ročníků za sebou ovládl i jako trenér. "Děkuju tamtomu," zvedal ruce k nebi. "Teď se cítím, jako bych žádnou Velkou nejel. Ale myslím, že sedm a dost!"

A vy mu to ještě věříte?

Výsledky

Velká pardubická České pojišťovny (překážkový dostih na 6900 metrů, dotace 4,5 mil. korun):
1. Tiumen (ž. Josef Váňa st., trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler),
2. Amant Gris (ž. Stromský), 3. Sixteen (ž. Bartoš), 4. Mandarino, 5.
Teviot, 6. Lirain. Výrok: Tuhý boj nos - 3 1/4 - 2 1/4 - 3 3/4. Čas:
9:03,73 min. Do cíle dojelo 12 z 19 koní.

Rámcové dostihy:
I.: Pareto (ž. Kousek) - Bella d'Etruria - Dolde,
II.: Königin Platina (ž. Váňa ml.) - Oregonia - Ready for Smile,
III.: Chenonceau (ž. Stromský) - Zulejka - Derby Sharp,
IV.: Amber Hilla (ž. Váňa ml.) - Hard Warrior - Valiant,
V.: Ursan (ž. Bartoš) - O'Key - Sun Court,
VI.: Royal Mougin (ž. Stromský) - Palm Island - Sherado,
VII.: Wavelight Laser (ž. Faltejsek) - Trezor - Isar.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž