Josef Váňa

Josef Váňa | foto: Dan Materna, MAFRA

Váňa se po Českém derby vrátí do sedla v kvalifikaci na Velkou

  • 1
Nezdolný Josef Váňa prožívá hektické období. V roli trenéra chystal hned tři koně na čtvrteční rovinový vrchol České derby v pražské Velké Chuchli a zároveň se připravuje i na start v roli žokeje. Do sedla se vrací po více než roce a půl.

Josef Váňa se vrací do dostihového sedla. V sobotu povede Rabbit Hawk Winga v kvalifikaci Velké pardubické. „Chtěl bych to vyzkoušet, jestli to má cenu. Mám problémy s rukou, s kolenem a chci zjistit, jestli to má cenu operovat, nebo ne,“ říká ke svému startu v kvalifikaci Velké pardubické, do které chce v říjnu znovu aktivně zasáhnout jako jeden z jejích aktérů a největší legenda dostihu.

„Dělám všechno pro to, abych jel. To bych se musel rozsypat úplně. Ale ono to půjde,“ usmívá se. Osminásobný vítěz slavného překážkového dostihu závodil naposledy v říjnu 2014, kdy s Tiumenem doběhl do cíle šestnáctý.

Loni neměl koně a letos oznámil, že myslí na start v dostihu s osmiletým ryzákem Rabbit Hawk Wing. Pokud se 9. října do Velké pardubické pustí, bude v 63 letech nejstarším účastníkem historie. Podmínkou startu je zvládnutí kvalifikace, kterou musí s koněm dokončit. Proto pojede sobotní Memoriál majora Miloše Svobody a dle své tradice se připravuje jízdou na kole, kolečkových bruslích a plaváním. „Vyjel jsem, kam jsem potřeboval, když jsem jezdíval Tiumena. Test jsem zvládl a dobrý. Snad mám fyzičku podobnou tomu, co bylo předtím, ale je to čím dál tím větší dřina,“ říká Váňa.

Zdravotní problémy řešil i Váňův kůň. Před dvěma měsíci musel na drobný chirurgický zákrok. „Měl odlomenou kůstku, která mu v kloubku sem tam tlačila, ale už sedm týdnů pracuje bez omezení. Měl čtrnáct dnů výpadek, jinak pracoval celou zimu. Fyzicky to dáme, ale musíme mít taky štěstí,“ uvědomuje si Váňa.

Na start ve čtvrtečním českém derby na chuchelském závodišti v Praze připravil trojici koní Urban Joy, Timekeeper, Alpheus. „Nejlepší je Alpheus, ale žokej ho musí zvládnout z rukou, aby kůň nezačal zmatkovat. Pokud má klidný průběh a nic mu nevadí, tak je z těch tří nejlepší,“ říká o něm Váňa, jenž loni slavil triumf s Touch of Genius.

Šestadevadesátý ročník dostihu nakonec při prvním startu v Česku ovládl favorizovaný Gontchar. Žokej Bauyržan Murzabajev jej dovedl do cíle o jednu délku před Krasavou, na třetím místě doběhl do cíle Bonys. Z Váňových koní dopadl nejlépe šestý Urban Joy vedený žokejem Milanem Zatloukalem, devátý pod žokejem Filipem Minaříkem skončil Timekeeper, čtrnáctý Alpheus s žokejem Eduardem Pedrozou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž