VYHLÍŽÍ FINÁLE? Znakařka Simona Baumrtová se chystá na svůj trénink v

VYHLÍŽÍ FINÁLE? Znakařka Simona Baumrtová se chystá na svůj trénink v olympijském bazénu v Londýně. | foto: ČTK

Hvězdy z bazénu řešily dilema. Kazaň, nebo Barcelona?

  • 0
Co je víc - světová univerziáda, jež se uskuteční od tohoto pátku do středy 17. července v ruské Kazani, anebo mistrovství světa v dlouhém bazénu, které startuje nedlouho poté v Barceloně? "B" je správně, vědí všichni. Největší české plavecké hvězdy však k této otázce přistupují odlišně.

Znakařka Simona Baumrtová, trojnásobná královna domácích bazénů, má jasno. "Na univerziádu nejedu. Jasná priorita je mistrovství světa, tak jsme se už dávno dohodli s tátou," zmiňuje chomutovská plavkyně svého otce a trenéra Tomáše Baumrta.

Líto jí to prý není. "Na univerziádě jsem už jednou byla a tu příští za dva roky ještě stihnu. Kdyby byla univerziáda až po mistrovství světa, určitě bych v Kazani nechyběla, ale takhle... Nechci riskovat, vždyť v Barceloně poplavu necelých čtrnáct dní po univerziádě. Dva vrcholy takhle blízko sebe, to je příliš, a jet do Kazaně s tím, že to tam odfláknu, prostě neumím," vysvětluje jedenadvacetiletá plavecká kráska, která loni v prosinci přivezla z mistrovství světa v krátkém bazénu málem historickou bronzovou medaili za znakařskou stovku.

Česká plavkyně Simona Baumrtová při tréninku v Londýně (25. července 2012)

V Barceloně začínají soutěže plavců 28. července a Baumrtová bude startovat na znakařské padesátce, stovce a dvoustovce. "Ve všech případech bych ráda do semifinále, jakýkoli postup do finále by byl super. Kdyby to nevyšlo a já předtím plavala v Kazani, mohla bych si to pak vyčítat," dodala studentka fyzioterapie na pražské FTVS.

Jinak k účasti na univerziádě přistoupila další sběratelka medailí a domácí rekordmanka Petra Chocová. "Kazaň je mojí poslední šancí získat univerziádní medaili, na příští univerziádě za dva roky už kvůli věkovému limitu nebudu moci závodit," pokyvuje hlavou šestadvacetiletá prsařka z České Lípy.

Vzhledem k blížícímu se mistrovství světa se s otcem a trenérem Tomášem Chocem rozhodli, že do Kazaně neodletí tento čtvrtek jako většina českých sportovců, ale až v sobotu 13. července a stráví tam jen čtyři dny, přičemž poplave pouze jednu trať, padesátku.

"Nechceme riskovat, aby tam Petra byla po celou dobu univerziády. Bereme to jako jakýsi test před mistrovstvím světa, Petra teď měla několikadenní pauzu kvůli zánětu zvukovodu," líčí Tomáš Choc.

Pro jeho dceru to bude již čtvrtá univerziáda. "Po letech strávených při studiu managementu a strojařiny mě letos v Ústí nad Labem přijali na ekonomii a tělesnou výchovu. To už mi sedí, tohle chci dokončit," předsevzala si.

Také ona je přesvědčená, že start v jediné disciplíně nebude zásahem do přípravy na světový šampionát. "Padesátka je krátká, ta mě nevyčerpá," má jasno Chocová, která v Barceloně poplave padesátku a stovku. "Dostat se tak aspoň jednou do finále a tam se posunout co nejblíž k medaili," zasní se.

Šéftrenér: Nehroťte to, prosím

Otázku dvou vrcholů sezony krátce po sobě řešili už loni na podzim na plaveckém svazu.

Petra Chocová v semifinále ME na trati 50 m prsa.

"Důležitější je samozřejmě mistrovství světa a v případě, kdyby se plavec chtěl řádně připravit na oba podniky, by to uškodit mohlo. Už v září jsem řekl, že bych byl raději, kdyby se reprezentanti pro Barcelonu univerziády nezúčastnili," přibližuje šéftrenér reprezentace Vlastimír Perna. "Na druhou stranu ale chápu, že české vysokoškolské plavání chce být vidět," dodává.

Jak z toho tedy ven? "Požádal jsem plavce a jejich osobní trenéry, aby to v Kazani nějak výrazně nehrotili a brali za vrchol Barcelonu."

Příslibů prý se dočkal. "Slíbili mi, že opravdu špičkové výkony zaplavou až na šampionátu. Víc jsem udělat nemohl, přece si nenechám podepsat místopřísežná prohlášení," krčí rameny šéftrenér.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž