Vavřinec Hradilek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

V Troji vládli Hilgertovi, zato Hradilek skončil bez medaile

  • 0
Měla to pro něj být zkouška připravenosti. A asi nejen Vavřinec Hradilek očekával, že ji zvládne lépe. Na kanálu v Troji, kde se za měsíc pojede světový šampionát vodních slalomářů, se mu v neděli nevedlo. Nejenže nezískal český titul, ale po sérii chyb jeho čas stačil jen na čtvrté místo.

Přitom o den dřív si na stejné trati vedl suverénně a ovládl závod českého poháru. "V sobotu jsem měl trochu víc štěstí. Kluci se tam sami vyautovali, při mistráku už se to neopakovalo," popisoval Hradilek. "Pořád trochu hledám formu, nejezdí se mi dobře. Ani v sobotu jsem se necítil ideálně."

Že by ho s blížícím se mistrovstvím světa svazovala nervozita? "To ne, nedělám z toho žádnou tragédii. Prostě jsem udělal pár zbytečných chyb, tak to na kajaku chodí," věděl stříbrný medailista z loňských olympijských her. "Každopádně blahopřeju vítězům."

V minulých týdnech si Hradilek několikrát postěžoval na problémy s kolísavým průtokem vody v trojském kanálu. Na to však teď svůj neúspěch nesváděl.

"Je fakt, že zase v průběhu dne klesla voda, brány pak byly dost vysoko a to asi spíš nahrávalo těm, kteří při jízdě víc riskují. Ale já jsem se tím možná nechal zbytečně unést," uznal.

Během sezony mu přidělávalo potíže bolavé rameno, ani na ně se však Hradilek nevymlouval. "Kdepak, rameno bylo úplně v pohodě, vůbec se neozvalo. Zdravotně jsem v pořádku."

O dalším programu do začátku šampionátu už má jasno. "Hlavně budu trénovat tady v Troji. Jak je vidět, určitě to potřebuju," usmál se. "Ještě pojedu Světový pohár v Bratislavě, pak už se budu připravovat jen v Praze."

Jeho tréninkový režim se teď rozhodně trochu upraví. "Určitě už nebude tak intenzivní. Trénoval jsem hodně a trochu to cítím, v závěru trati jsem už byl unavený."

Zlatý den pro Hilgertovy

Hradilkova výpadku využil Luboš Hilgert, který předčil i Jiřího Prskavce a Zdeňka Ornsta a vylovil z Vltavy své první seniorské zlato. A aby úspěchů v rodině Hilgertových nebylo málo, dojela si pro vítězství i Lubošova matka Štěpánka. Ani v pětačtyřiceti letech ji žádná z mladších soupeřek nedokázala porazit.

"České tituly spočítané nemám," usmívala se. "Ale v posledních letech se mi tolik nedařilo, loni jsem třeba byla třetí." Letos to vypadá, že formu ideálně načasovala. Po ne úplně suverénním začátku sezony teď cítí sílu.

"Do mistrovství světa zbývá skoro pět týdnů, to je hodně času a forma se může změnit. Ale jsem ráda, že se mi podařilo najít správné závodní pojetí," těšilo Hilgertovou.

Diváky v Troji paradoxně nejvíc pobavili deblkanoisté Ondřej Karlovský a Jakub Jáně. Jejich medailové naděje sice hned na začátku zarazilo zlomené pádlo, ale i bez něj se favorité závodu za hlasitého potlesku dostali do cíle - díky tomu, že Karlovský pádloval rukama.

Aplaus si plně zasloužili - ale v září by jej v Troji určitě uvítali při jiné příležitosti.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž