Jan Kubíček | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Světový pohár Xterra 2015: skvělý Kubíček je osmý

  • 0
Pátý na ostrově Réunion v Indickém oceánu, pátý v dalším závodě světové série extrémních triatlonových závodů Xterra ve Švédsku... a pátý také u jeho sousedů přes Baltské moře, v Dánsku, kde o víkendu podle svých slov chodovský triatlet Jan Kubíček letos uzavřel skvěle vyvedenou Xterra sezonu. „Číslo Pět žije,“ vypůjčil si název slavného filmu při počítání nejlepších umístění v prestižní sérii.

„Letos mě tohle číslo provází často, ale díky za něj.“ Však mu také společně se šestým místem ve Švýcarsku a osmým na Maltě vynesly tyhle pětky nakonec osmé místo také celkově.

„Ještě mě čeká na konci září ITU Mistrovství světa v terénním triatlonu na Sardinii,“ dodává Kubíček. Pak už pětatřicetiletého borce čeká odpočinek a příprava na další sezonu.

Loučení s tou letošní mu v Dánsku vyšlo výtečně.

Hodinový let, ihned přechod na vlak, na hlavním v Kodani další přestup a do dvou hodin vylodění v přímořském městečku Tisvilde. Tak vypadal přesun Jana Kubíčka za dalším dílem evropské části Světového poháru. „Závod je perfektně zorganizovaný a pro diváky velice atraktivní. Všude kolem jsou lesy, nádherná dlouhá pláž, příjemné počasí, co víc si přát,“ říká o dánském pokračování světové série Kubíček.

Jan Kubíček během ostrovské Xterry.
Jan Kubíček

Moře před Tilsvilde bylo v den startu tentokrát rozbouřené jen lehce a Kubíček zvládl plavání bez problémů. Dva okruhy bez výlezu daly dohromady jeden a půl kilometru, pak rychlý přesun z pláže do depa a tady na kolo. Třicetikilometrová trať posílala jezdce rychle za sebou nahoru a dolů, prudké výjezdy se střídaly s technickými pasážemi.

„Pořadatelé trať krásně namotali. Je se všemi povrchy, zábavná, hravá a náročná zároveň. Byla o stoprocentní koncentraci, malá nepozornost by znamenala výlet do křoví,“ říká o bikové části závodu triatlet z Chodova. Po mírném odstupu se karty na kole promíchaly a on se usadil na průběžném pátém místě. „Škoda, že jsem nezareagoval na Coddense a nezachytil se,“ litoval Kubíček při zmínce o nástupu dobře jedoucího Krise Coddense, pozdějšího vítěze z Belgie.

Závěrečných deset kilometrů trailového běhu vedlo z části po pláži a z části v přilehlém lese. Tady Kubíček náskok sice mírně stahoval, na lepší než páté místo už to však nakonec nestačilo. „Přede mnou nebyla žádná ořezávátka,“ ví Kubíček.

Kromě vítězného Coddense se před něj v pořadí dánského závodu vměstnal ještě druhý Sam Osborne z Nového Zélandu, třetí Němec Jens Roth a čtvrtý další z Belgičanů Yeray Luxem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž