Úspěšný česko-australský pár Radka Vodičková a Brad Kahlefeldt. Česká...

Úspěšný česko-australský pár Radka Vodičková a Brad Kahlefeldt. Česká reprezentantka, která před několika týdny skončila desátá na MS Challenge v Šamoríně, se nakonec na start závodu v sobotu nepostaví. "Jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství," oznámila. | foto: www.challenge-prague.com

Praha přivítá elitu světového triatlonu, dorazí tisíc závodníků

  • 0
Prahu čeká o víkendu triatlonový svátek. Na start jednotlivých závodů pod hlavičkou Ford ChallengePrague se postaví více než 1000 triatlonistů z 23 zemí světa - při nedělní uzávěrce se počet přihlášených zastavil na čísle 1010.

Největší mezinárodní triatlonový závod v Čechách láká kromě domácích závodníků zástupy triatlonistů z celé Evropy, ale také z Mexika, Austrálie, Jižní Afriky či Cookových ostrovů.

“Organizačně bylo naším prvním cílem získat závod série Challenge do Prahy, což se nám povedlo už před několika měsíci. Pak jsme si přáli překonat hranici tisíc účastníků, což se povedlo před několika dny. A nyní, pár hodin před startem, si už pouze přejeme, aby si všichni triatlonisté závod v jedinečných kulisách Prahy užili, aby se jim vyhnuly jakékoliv problémy a krize, a samozřejmě, aby se k nám chtěli opět vrátit,” řekla Lenka Kovářová, předsedkyně České triatlonové asociace.

Časový program

Pátek 28. července
16.00 CHALLENGEJUNIOR (běžecký závod pro děti a mládež)
Sobota 29. července
8.30 CHALLENGETRY-ATHLON (plavání 0,38 km, kolo 18 km, běh 4,2 km)
12.00 FORD CHALLENGEPRAGUE MIDDLE (1,9 km, 90 km, 21,1 km)
12.13 CHALLENGEPRAGUE ŠTAFETY (1,9 km, 90 km, 21,1 km)

Hlavní závod ozdobí několik zvučných jmen ze světové špičky. K adeptkám na vítězství v závodě žen patří vicemistryně světa v dlouhém triatlonu Yvonne van Vlerken, bývalá důstojnice britské armády a vítězka letošního Ironmana v Austrálii Laura Siddall a také mistryně světa z premiérového šampionátu série Challenge Family ve slovenském Šamoríně Lucy Charles.

Silnou mužskou konkurenci obstarají dvojnásobný bronzový medailista ze světového šampionátu v olympijském triatlonu Brad Kahlefeldt, šestý muž nedávného MS Challenge Family Pieter Heemeryck, jehož vede český trenér Luboš Bílek, loňský mistr Evropy ve středním triatlonu Němec Andreas Dreitz a také nejzkušenější český triatlonista Petr Vabroušek, který za svou kariéru s téměř dvěma sty zdolaných dlouhých triatlonů vzdal jediný.

„Na takhle prestižní závod v centru našeho hlavního města se světová triatlonová špička těšila už dlouho. Praha je jednou z nejkrásnějších metropolí světa a většina závodníků, se kterými jsem se během kariéry poznal, se mě ptalo, kdy už konečně bude závod v Praze. Čeští diváci i zahraniční turisté se tak mohou těšit na prvotřídní triatlonovou podívanou,“ vysvětluje ambasador závodu Filip Ospalý.

V rámci triatlonového svátku je připravena pestrá porce závodů - víkend otevře v pátek na Střeleckém ostrově běžecký závod dětí. V sobotu je na programu hlavní závod, v jehož rámci čeká na triatlonisty porce 1,8 km plavání kolem Střeleckého ostrova, 90 km na kole tzn. dva cyklistické okruhy směrem na Vrané nad Vltavou a závěrečný běh na 21,1 km, který povede podél obou břehů Vltavy přes Janáčkovo a Rašínovo nábřeží. Během závodu tak triatlonisté budou míjet významná turistická místa jakými jsou Národní divadlo, Vyšehrad či Tančící dům.

„Trať byla stanovena tak, aby přilákala nejen profesionální triatlety a jejich rodiny, ale také návštěvníky Prahy. Triatlonisté si tudíž mohou užít závod v centru historického města a zakusit výjimečnou atmosféru, kdy je do cíle požene dav fanoušků,“ říká ředitel závodu Tomáš Vrzák.

Zároveň je připraven závod s názvem Challengetry-athlon. “Je to závod ideální pro ty, kteří si ještě netroufají na dlouhý triatlon, ale rádi by si triatlon vyzkoušeli. Závodit se bude na trasách desetkrát kratších, než dlouhý triatlon,” vysvětluje Kovářová.

Na jeho startu nebudou chybět známé osobnosti - zkrácenou trať s 380 m plavání, 18 km na kole a 4,2 km běhu absolvuje třeba olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle, umělci z La Putyky a ve svých 71 letech také operní zpěvák Jiří Langmajer starší.

Do závodu štafet se zapojí bývalý mistr Evropy Filip Ospalý, který se představí dokonce dvakrát! V jedné štafetě s charitativním záměrem absolvuje úvodní plaveckou část a v té druhé, která má vítězné ambice, poběží závěrečný úsek. Na startu by se měla objevit také olympijská vítězka v lyžování Kateřina Neumannová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž