Triatlonista František Linduška

Triatlonista František Linduška | foto: David Peltán, MAFRA

Triatlonista Linduška překvapil bojem o medaili, na ME dojel pátý

  • 0
Nepatřil mezi favority ani si nekladl vysoké cíle. Přesto skončil v TOP pětce a málem se postavil i na stupně vítězů. Jihočech František Linduška zazářil na evropském šampionátu ve sprintu. „Na mistrovství Evropy se mi takový výsledek ještě nepovedl. V této kategorii je to za poslední roky nejlepší český výsledek,“ říká.

Od prvních metrů se pohyboval na špici závodu. Neprodělal ani jednu krizi, a i proto se držel s těmi nejlepšími.

„Po dlouhé době to byl závod, při kterém jsem se cítil dobře na všech třech úsecích. Musel jsem na začátku běžecké části dotahovat, což mi mohlo vzít pár sil v závěru, ale jinak jsem to zvládl bez problémů,“ pochvaluje si závodník. 200 metrů před cílem byl třetí a bronzovou medaili měl na dosah.

Jenže přišel drtivý finiš soupeřů a Linduška se musel spokojit s pátou příčkou. „Pozdější vítěz Richard Varga v posledních metrech poodskočil a přihnala se i dvojice Španělů. Měli opravdu skvělý závěr.“

Lindušku tím odsunuli z medailových pozic, ale i tak bude na druhé největší estonské město vzpomínat v dobrém. „Před závodem jsem si přál, abych byl do patnácté pozice. Po tom, jak se závod vyvíjel a jak byla medaile blízko, jsem byl bezprostředně po skončení trochu naštvaný,“ přiznává.

Číslo 25

Čtyřiadvacetiletý triatlonista František Linduška doběhl ve sprintu na mistrovství Evropy v estonském Tartu na páté pozici.

Na start závodu se sice postavil s číslem dvacet pět, ale nakonec bojoval o cenné kovy a doběhl si pro životní výsledek.

Cílem pro nadcházející rok zůstává pro budějovického rodáka nominace na olympijské hry do Tokia. Na kvalifikování se do japonského hlavního města potřebuje neustále sbírat body ze závodů světového i evropského formátu.

Pátá příčka z Tartu mu v průběžném hodnocení pomůže poskočit o několik míst v žebříčku. „V průběhu týdne asociace vydá, kolik bodů za umístění rozdělí. Jelikož se jedná o sprint triatlon, tak budou body částečně krátit. O pár míst mě to jistě posune a zároveň mi to umožní nominace na světové poháry.“

Na nich si Linduška v poslední době vedl velice dobře. V Antverpách skončil patnáctý, neztratil se ani v maďarském Tiszaujvaros. „Ze světových závodů se body získávají snáze, jsou lépe hodnocené. Je dobré jich absolvovat co nejvíce,“ míní Linduška, který studuje na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity.

Už o víkendu čeká českého reprezentanta další klání. Domácím fanouškům se představí v Táboře, kde bude od 17 hodin závod Českého poháru. „Jedná se rovněž o sprint triatlon, jako tomu bylo v Estonsku,“ říká.

Další významná akce se odehraje v polovině srpna. „Za tři týdny odlétáme na britské ostrovy do skotského Glasgow na mistrovství Evropy v klasickém triatlonu, který je i na olympijských hrách. Mám před sebou ještě důležité podniky a věřím, že jsem v dobré formě na to, abych je úspěšně zvládl,“ dodává.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž