Helena Erbenová

Helena Erbenová | foto: ČTK

Triatlonistka Erbenová na Havaji: boj ve vodě a páté místo

  • 0
Na drsných havajských tratích světového šampionátu Xterra obsadila jablonecká triatlonistka Helena Erbenová mezi elitou výtečné páté místo. Na ostrově Maui se při vrcholu sezony terénního triatlonu závodilo na tradičních distancích 1,5 kilometru plavání, 30 kilometrů na horském kole a 9,5 kilometru běhu.

Z českého tria na startu Kubíček, Truhlář, Erbenová se největší naděje vkládaly právě do zkušené sportovkyně z Jablonce. Ta byla na Havaji už počtvrté a jejím nejlepším výsledkem byl bronz z roku 2011. Letos měla o svých ambicích jasno. Skončit do šestého místa. A to se jí podařilo, když cílovou pásku protnula jako pátá nejrychlejší žena.

„Super zážitek a veliká spokojenost. Musím říct, že letošní Havaj byla naprosto úžasná, i když nebyla tak slunečná a horká jako předešlé roky. Zato nám to vynahradila při závodě. I s úroky. Plavání byl boj a několikrát jsem se napila slané vody a ztratila správný směr,“ popisovala havajské nástrahy Helena Erbenová.

„Cestou do depa jsem řešila, jestli si nazuju ponožky, nebo ne, ale pak jsem se trochu ztratila a nemohla najít kolo. Sluníčko pálilo, ale po rovinách mi nohy pořád točily a ve sjezdu jsem byla rychlá, ale technicky mi to moc nešlo. Můžu být ráda, že jsem se vyklopila jen jednou.“

Také ve druhém depu přemýšlela o navléknutí ponožek, ale ani tentokrát si je nevzala. „Chtěla jsem, aby mi holky moc neutekly. Sil ubývalo a výběhy do kopců byly velmi těžké. Nešlo mi to v kopcích, ale po rovinách a z kopce to bylo celkem dobře. Poslední dvě míle byly hrozně těžké, už jsem chtěla vidět cílovou pásku. A šťastná jsem ji viděla v čase lehce pod tři hodiny,“ zhodnotila Helena Erbenová, která doběhla s téměř desetiminutovou ztrátou na novou mistryni světa Floru Duffyová z Bermud.

Stříbro má Chilanka Riverosová, bronz Samuelsová z Nového Zélandu, na níž Erbenová ztratila pouze minutu a 25 vteřin.

Mezi muži skončil Kubíček na 21. místě, Truhlář obsadil 30. příčku. Mistrem světa se stal Španěl Ruben Ruzafa, druhý doběhl Američan Middaugh, třetí Allen z Austrálie.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž