Třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou ovládla favoritka Sixteen

  10:00
Přesně takto si asi sázkaři představují, jak by se favorit závodu měl vypořádat s touto rolí. Ve třetí kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny ji dokonale splnila devítiletá klisna Sixteen vedená žokejem Josefem Bartošem.

Velká pardubická: Josef Bartoš na bělce Sixteen | foto: Michal Klíma, MAFRA

Velkou cenu Skanska a. s., hlavní dostih Slovenského dne, vyhrála naprosto suverénně. Vítězka posledních dvou ročníků říjnového překážkového vrcholu cílem proběhla s náskokem jedenácti délek před Mandarinem s žokejem Jaroslavem Myškou, třetí na deštěm zmáčené dráze skončil Gawain s Janem Korpasem.

"Předvedla naprosto perfektní výkon. Až se tomu sám divím, protože posledních čtrnáct dnů nám to trošku skřípalo v tréninku. Tři dny před dostihem i špatně žrala. Vůbec se to na jejím výkonu neprojevilo," pochvaloval si žokej Josef Bartoš.

Na start cross country na 5800 metrů s dotací 200 000 korun se postavilo třináct koní. Na špici se zpočátku drželi Montgomery, Gawain, Numero Due a Roosevelt. Sixteen se v úvodu držela spíše na konci pole koní. "Na začátku jsem ji trochu schoval, aby cválala v klidu," vysvětloval Bartoš.

První velké vzrušení přinesl Popkovický skok. Na něm se s dostihem rozloučil Purpur a také spolufavorit Numero Due. Čtvrtý z loňské Velké pardubické tak kvalifikaci nedokončil ani na druhý pokus.

Naopak stále více o sobě dávala vědět Sixteen. Postupně se posouvala vpřed. "Minule jsem neměl moc šancí si hlídat špici, protože jsem se nemohl dostat na pozici. Dneska jsem se tam dostal úplně jednoduše. Sixteen měla lepší formu než při minulé kvalifikaci," uvedl Bartoš.

Ve druhé polovině dostihu se tempo zrychlilo. Po Velkém anglickém skoku už Sixteen byla v čele. Před náběhem na travnatý ovál jí navíc ubyl jeden velký konkurent, na Havlově skoku skončil Baggio a závěrečná fáze dostihu už byla jejím sólem.

Svěřenkyně trenéra Josefa Váni staršího si s úctyhodným náskokem a s velkou jistotou docválala pro triumf. "Závěr jsem si už vychutnával," usmíval se Bartoš.

V boji o druhé místo byl úspěšnější Mandarino, který tak zopakoval své umístění z úvodní letošní kvalifikace. O tři čtvrtě délky porazil třetího Gawaina.

"Bylo to dobré. Jarda Myška ho to nechal v klidu přeskákat a ve finiši ukázal, že umí ke konci utíkat a zrychlit," poznamenal Stanislav Popelka mladší, trenér Mandarina, "Druhé místo je super," dodal.

Třetí kvalifikační dostih dokončilo devět ze třinácti startujících. Čtvrtý Tiumen, pátá Ligreta, sedmý Marath, osmý Hirsch a devátý Roosevelt rozšířili počet koní českých majitelů, kteří splnili podmínky pro účast ve Velké pardubické České pojišťovny, na pětadvacet.

Sixteen a Mandarino se kvalifikovali už dříve, třetí Gawain a šestý Montgomery zatím nejsou do říjnového vrcholu přihlášeni. Poslední možnost ke splnění podmínek pro účast ve 119. Velké pardubické České pojišťovny mají koně tuzemských majitelů v sobotu 12. září.

V rámcových dostizích byla nejvíce sledovaná Cena společnosti JAST, s.r.o. - dopravní značení, cross country na 5200 metrů o 100 tisíc korun. Startovali v ní čtyři koně kvalifikovaní do letošní Velké pardubické - Del Sole, Rubín, Korinka a Mr Land. Dostih však dokončil pouze poslední jmenovaný na čtvrtém místě.

Překvapivě zvítězila Teresina (ž. Andrés) po boji o půl délky před Isarem (Sovka). Třetí skončil Mastman (ž. Bartoš). Dostih dokončili pouze čtyři z jedenácti koní.

"Měli jsme štěstí, počítali jsme spíše s umístěním do 3. místa. Dnes to byl pro nás zejména test, zda se kobylka dokáže v Pardubicích prosadit. Naším cílem je Cena Labe a do příštího roku bychom ji rádi připravili na Velkou pardubickou," řekl František Zobal, trenér Teresiny.

Nejúspěšnějšími jezdci Slovenského dne byli Josef Bartoš a Jiří Kousek. Oba vybojovali dvě výhry.
Mezi trenéry se ze dvou vítězství svých svěřenců radovali František Zobal a Radek Holčák.

Perfektní výkon chválil žokej vítěznou klisnu

Pokud soupeři devítileté klisny Sixteen vnímají její současnou formu, musí být před blížící se 119. Velkou pardubickou řádně nervózní. Devítiletá klisna, která ovládla poslední dva ročníky slavného překážkového dostihu, totiž na třetí kvalifikaci potvrdila, že její forma před plánovanýmbojem o završení vítězného hattricku výrazně stoupá.

V červnové kvalifikaci skončila svěřenkyně Josefa Váni staršího až třetí, ovšem sobotní Velkou cenu Skanska a.s., třetí kvalifikační dostih na říjnový překážkový vrchol, už jasně ovládla. Vyhrála naprosto suverénně s náskokem jedenácti délek.

"Při dnešním pardubickém mítinku jsem chtěl vyhrát čtyřikrát, abych se trošku dotáhl na čelo šampionátu. Povedlo se mi to jen dvakrát, z čehož jsem trochu zklamaný. Ovšem všechno mi vynahradila Sixteen. Předvedla perfektní výkon," pronesl žokej Josef Bartoš, který ji v sobotu vedl.

Zatímco její první letošní start v Pardubicích nebyl úplně povedený, tentokrát musíte zářit spokojeností. Je to tak?
Trošku víc jsem si to v dostihu hlídal a ona byla v trošku lepší formě. Minule jsem ani neměl šanci si to moc hlídat, protože jsem se nemohl dostat na pozici. Dneska jsem se tam dostal úplně jednoduše. Kolem Hadího příkopu a Velké vody, kdy předvedla perfektní skoky, jsem se proskákal na špici, čehož jsem se trochu zalekl. Ale zároveň jsem si říkal, proč to dneska nezkusit víc rozjet. Aspoň člověk pozná, jaké rezervy má před Velkou pardubickou a jak máme v tréninku přidat. Vozil jsem se vpředu v plných rukách, kdy mě popoháněli soupeři, když ke mně přijeli. Na Anglickém nebo Havlově skoku získala tři metry. Měla pak spoustu sil do závěru, úplně jsem si to vychutnal.

Sixteen zcela jasně ovládla třetí kvalifikaci. Přitom jste říkal, že její příprava neprobíhala ideálně.
Až se tomu sám divím, protože to posledních čtrnáct dnů v tréninku skřípalo. Nešla tak dobře do kopců, byla línější, tři dny před dostihem nežrala. Vůbec se to ale na jejím výkonu neprojevilo. Zřejmě to pramenilo z nervozity, asi cítila, že se blíží dostih.

Takže se na dostih vyhecovala? Přesně tak. Také bych to také tak viděl. Je už nyní ve stoprocentní formě, nebo je potřeba ještě něco před Velkou pardubickou vypilovat?
Jsou tam rezervy.Myslím si, že ji už budeme jen tak udržovat. Určitě dostane měsíc nebo tři týdny před dostihem těžkou práci, aby nezapomněla, že jsou dostihy. Asi už nemá cenu ji někam hlásit, připravíme se na Velkou pardubickou.

Teď si odpočine, pak bude tvrdý trénink a půjdeme do boje. Takže sobotní kvalifikace byla generálkou na letošní Velkou pardubickou České pojišťovny?
Určitě. Jsem i rád, že na poslední chvíli zapršelo. Na stav dráhy to nemělo až takový vliv. Ale bylo zavlaženo a díky dešti se udělalo dobré podnebí. Koním se lépe běží a dýchá, než když je dusno a teplota je kolem třicítky.

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...