Střelkyně Lenka Marušková

Střelkyně Lenka Marušková | foto: ČTK

Trápila ji záda. Přesto střelkyně Marušková prožila skvělou sezonu

  • 0
Nejprve ji trápila zraněná záda, poté ji začal připravovat manžel - střelecký amatér. Přesto Lenka Marušková prožila nejlepší sezonu od stříbrné olympiády v Aténách, když si přivezla dvě medaile z evropských šampionátů. "Pauza vinou zranění mi pomohla, stejně jako angažování manžela za trenéra. Od té doby, co mě připravuje, se mi daří," usmála se čtyřiadvacetiletá střelkyně.

Spojení Lenky a Davida Maruškových nefunguje pouze v manželství. Čtyřiadvacetiletá střelkyně na startu uplynulé sezony požádala svého chotě, aby si ji vzal na starost a připravoval ji na velké soutěže.

I přes riziko, že nikdy nedržel pistoli závodně v ruce. Přesto to zafungovalo. "Manžel sice nikdy nestřílel a ani nestřílí. Ale dá se říci, že ví, o co jde," prozradila Marušková.

Manžel David ji připravuje od října 2008. "Došlo k tomu vlastně z nutnosti. Nejprve mě trénoval otec, potom mě připravoval státní trenér pan Břetislav Putna. S ním se mi dobře spolupracovalo, ale z několika stran šly ke mě šumy, že to není úplně dobré. Tak jsem si řekla, že není nikdo vhodnější, než manžel. Zná mě, jezdí se mnou na tréninky a často potřebuji přípravu i doma," vylíčila změnu.

Přiznává, že díky tomuto kroku se může věnovat pouze svému sportu. "Tvoříme takové trio. Pan Putna, David a já."

První má přehled o technické stránce. "Trávíme spolu čas na soustředěních a závodech." Manžela má doma - na něm leží ostatní starosti. "Například, když se mi porouchá zbraň, tak ji spraví. Měří mi čas, když mířím. A já? Já si prostě jenom trénuji a jsem v klidu."

Nejen rodinná spolupráce ji však pomohla k letošním skvělým výsledkům v podobě bronzu ze vzduchovkového mistrovství Evropy v Praze a stříbru z pistolářského šampionátu v Osieku.

Na výborné střelecké formě se podepsala paradoxně i zraněná záda. A Marušková si z nevýhody udělala přednost.

"To byla obrovská výhoda - mohla jsem s přípravou začít později. Běžně začínáme v říjnu či listopadu, ale já vinou zmíněných problémů začala až v lednu."

A stejný model hodlá preferovat i v nové sezoně, byť je už zdravá. "Určitě. Já vždycky byla zvyklá dělat vše naplno. Ať střelbu nebo studium. A zjistila jsem, že potřebuji víc volna, vyčistit si hlavu," usmála se.

Rodačka z Aše si závěr sezony "zpestřila" závěrečnými zkouškami na Vyšší odborné škole veřejnoprávní. S červeným diplomem vystudovala obor Prevence kriminality.

"Je ze mě diplomovaný specialista. A pokud by otevírali bakalářské studium, asi bych možná pokračovala." S dosaženým vzděláním by se mohla věnovat například práci dopingové komisařky. "Jenže to je práce pouze na dobrovolnické bázi, tím bych se asi moc živit nemohla," přiznala.

Na novou sezonu, v níž ji čekají závody Světového poháru v USA, Německu a Chorvatsku, se už Marušková začala připravovat.

Trénuje i ve svém pražském bytě, sousedi vzhledem k okolnímu stavebnímu ruchu nic nepoznají. "Mám tam deset metrů, které potřebuji na vzduchovou pistoli. Málokdo ví, že to, co slyší, jsou rány z pistole," usmála se střelkyně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž