Topalov už vede, Navara prohrál s Karjakinem

  • 4
Wijk aan Zee - Český šachista David Navara dnes v osmém kole mezinárodního turnaje ve Wijk aan Zee prohrál s Ukrajincem Sergejem Karjakinem a v tabulce klesl na sedmé místo. Do čela se už prodral Bulhar Veselin Topalov. První hráč světového žebříčku zdolal v prestižním utkání světovou dvojku Inda Višvánathána Ánanda a předstihl dosud vedoucího Tejmura Radžabova z Ázerbájdžánu.

Ten dnes utrpěl vůbec první prohru na turnaji, musel se sklonit před Arménem Levonem Aronjanem, přestože měl výhodu bílých kamenů. Ruský mistr světa Vladimir Kramnik nedokázal najít klíč k obraně šestnáctiletého norského školáka Magnuse Carlsena.

Také Karjakin patří k nejmladší šachové generaci. V sedmnácti letech má sice mezi čtrnácti účastníky turnaje druhý nejnižší koeficient, ale ve Wijk aan Zee hraje mnohem lépe, než by napovídalo jeho postavení v žebříčku. Na turnaji ještě neokusil hořkost porážky, dnes po 56 tazích pokořil i Navaru a postoupil na třetí místo.

V pondělí je den volna, po něm čeká českou jedničku Španěl Širov, který je zatím v tabulce poslední.

Výsledky 8. kola:
Karjakin (Ukr.) - Navara (ČR) 1:0, Van Wely (Niz.) - Ponomarjov (Ukr.) 0,5:0,5, Topalov (Bulh.) - Ánand (Ind.) 1:0, Radžabov (Ázerb.) - Aronjan (Arm.) 0:1, Kramnik (Rus.) - Carlsen (Nor.) 0,5:0,5, Motyljov (Rus.) - Svidler (Rus.) 0:1, Širov (Šp.) - Tiviakov (Niz.) 0,5:0,5.
Průběžné pořadí:
1. Topalov 6, 2. Radžabov 5,5, 3. Kramnik, Karjakin, Aronjan, Svidler po 4,5, 7. Navara, Ánand po 4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž