MMA zápasník Tony Ferguson (vlevo) se snaží trefit Justina Gaethjeho na turnaji...

MMA zápasník Tony Ferguson (vlevo) se snaží trefit Justina Gaethjeho na turnaji UFC. | foto: AP

Zůstaň u krumpáče, jako otec. Gaethje se vzepřel, místo mědi to láme v UFC

  • 4
Městečko Safford v Arizoně žije z práce v nedalekém měděném dole. Tvrdé a neúprosné. Justin Gaethje vzešel právě odsud. Kdo? 31letý MMA zápasník, který v neděli působivě technicky knokautoval Tonyho Fergusona. Gaethjeho jméno se teď všichni učí vyslovovat, má mít zářnou budoucnost.

31letý Gaethje (čti „Gejčí“) nastupoval o víkendu proti Fergusonovi v hlavním zápase floridského turnaje jako náhradník za Chabiba Nurmagomedova. Dobře udělal. V Jacksonvillu si v pátém kole vybojoval označení „prozatímní šampion lehké váhy do 70 kilogramů“.

Ještě před spektakulárním vítězstvím se pro ESPN vrátil do dětství, kdy jako teenager brigádničil v měděném dole po vzoru svého otce: „Dřel jsem sedm dní v týdnu, dvanáct hodin denně a tři měsíce v kuse.“

Připiš mi do šeku další nulu. Ne? Končím, překvapil šampion UFC v kleci

Od místních chlapů slyšel, ať si na školu moc nezvyká, že se brzy vrátí. Těšili se, až ho přivítají zpět s krumpáčem v ruce. Vždyť jeho táta tam pracoval 36 let, matka krátce po škole a na dlouhé roky neunikl ani Justinův bratr.

Gaethje sám sebe nezklamal. Můžete říct, že u lámání zůstal, jenom vyměnil měď za soupeře v kleci.

Fergusonovi zlomil v neděli kosti pod pravým okem:

Abyste pochopili, jak významné vítězství náhradník Gaethje v neděli urval: Tony Ferguson neprohrál od roku 2013, nebýt pandemie koronaviru, místo Gaethjeho zápasil s Putinovým oblíbencem Chabibem Nurmagomedovem o titul šampiona, doteď ho nikdo nedokázal knokautovat a tak, jak Ferguson vypadal po zápase, většinou končili jeho soupeři - v krvi.

„Na to, že jsem zápasil s Tonym, vypadám já dobře, co?“ vtipkoval Gaethje. „Lidi si myslí, že jsou neporazitelní. Ne. Pokud dostane mozek ránu, usne každý.“

MMA zápasník Justin Gaethje porazil Tonyho Fergusona na turnaji UFC.

Fergusonovi se naráz roky budovaná reputace zhroutila, prezident UFC Dana White hned přiznal, že z jeho zápasu s Nurmagomedovem kvůli tomu sejde.

„Je to až nespravedlivé, ale neměl by věšet hlavu,“ myslí si komentátor a spolumajitel československé organizace Oktagon Ondřej Novotný. „Tony hned řekl, že ten sen bude honit dál, jednou dvakrát vyhraje a bude zpátky. Vždycky jsem měl pocit, že ho Chabib chtěl porazit. Asi bude na něm, jestli Tonymu zápas dá.“

Zato z Gaethjeho je rázem žádaná hvězda. Za víkendové vítězství dostal bonus 100 tisíc dolarů za individuální výkon a zápas večera. Po sedmi zápasech v UFC (pět výher) má dohromady devět bonusů, což je velice prestižní a finančně příjemné ohodnocení.

„Podle mě Ferguson člověk není. Co jeho brada vydržela... Asi jsem neviděl nikoho, kdo by měl ránu jako Gaethje,“ myslí si prezident White.

Ferguson vydržel do pátého kola. Po 136. úderu, zkrvavený a oteklý, třásl hlavou, ustupoval. Měl dost, tak rozhodčí duel ukončil.

Je konec. Po další ráně Ferguson prohrává:

„Možná to mohlo přijít ještě dřív. Tony toho schytal hrozně moc. Navíc od chlapa, co má ránu jako náklaďák a soupeře běžně uspává,“ dodal White.

„Bylo až neuvěřitelné, jak dokázal Justin držet až do pátého kola emoce. Ty ho přitom předtím stály dvě porážky. Tonyho posadil na zadek, rozebral ho strašnými údery. Byl disciplinovaný,“ hodnotí výkon Novotný.

Gaethje po utkání dostal pás prozatímního šampiona, ale hned ho odhodil. Chce Nurmagomedův. „Ten pravý, počkám si na něj.“

Ruský, dosud neporažený přemožitel Conora McGregora tráví čas v Rusku, kde pro něj probíhá čas ramadánu. Po něm chce zápasit.

Soupeře má.

Také Gaethje měl namále. Ve druhém kole dostal ránu do brady: