Tipy na léto: kde vidět sportovní hvězdy v akci

  14:12
Třeba i vás za pár dní pohltí Tour de France – nebo jste právě v Londýně a rádi byste za přijatelnou cenu viděli, jak vlastně vypadají kurty Wimbledonu. Jak se na takové akce dostat?

Roman Kreuziger v přípravě na Tour de France | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Proto vám MF DNES před rozjezdem prázdnin přináší přehled nejdůležitějších sportovních akcí i návod, jak je vidět či jak je spojit s rodinnou dovolenou. Takže až vás třeba na přelomu července a srpna přestane bavit válení se na pláži Costa Brava, udělejte si do nedaleké Barcelony výlet za atletikou.

1. Wimbledon

Turnaj právě vkročil do své druhé poloviny a naděje, že byste sehnali ještě lístek na Federera a spol., je téměř mizivá – na centrální kurt jich jde do prodeje jen 500 denně, proto si lidé berou stany a nocují u bran. Přesto: jestli míříte do Londýna, do All England Clubu zajděte.

"Pokud si chcete jen projít areál, nasát atmosféru a vidět pár zápasů na menších kurtech, vyplatí se přijít po 17. hodině. To se dovnitř dostanete už bez front, a navíc jen za 14 liber (430 korun)," radí redaktor MF DNES Martin Moravec, který je přímo na místě.

PŘED ZÁPASEM. Před utkáním ve Wimbledonu se zdraví s rozhodčí John Isner (vlevo) a Thiemo De Bakker.

Ve Wimbledonu si určitě nenechte ujít jednu zdejší klasiku, tedy jahody se smetanou. V jednom kelímku jich je nejméně deset a zaplatíte 2,5 libry (necelých 80 korun). Mimochodem, během turnaje se jich sní 28 tun a jednu porci zdarma dostane každý cestující, který až do 6. července přiletí na londýnské letiště Heathrow.

2. Tour de France

Může to být příjemný víkend v Paříži, který si v neděli 25. července okořeníte dojezdem Tour de France. A pohled z Vítězného oblouku na peloton, jenž si vychutnává jízdu po Champs-Elysées? Ten ocení i manželka či přítelkyně, která jinak sportovní dění úplně přehlíží.

Jenže pravá Tour je především dřina v horách, i proto pro vás editor MF DNES Jiří Kratochvíl, který v posledních letech na nejslavnější cyklistický závod pravidelně soukromě i pracovně jezdí, připravil pětidenní výlet do Alp. "V Alpách se sice letos o vítězi nerozhodne, ale Pyreneje jsou už přece jen z ruky," vysvětluje.

Z Česka vyrazte v sobotu 10. července co nejblíže francouzskému středisku Morzine (z Prahy zhruba deset hodin jízdy). Přenocujte klidně v autě či ve stanu u silnice, během Tour s tím policisté nemají žádný problém. Ráno vás pak čeká výšlap na kopec s cílem v MorzineAvoriaz ve výšce 1 796 metrů.

Alberto Contador, Tour de France

Auta sem nesmějí, takže musíte pěšky – nebo to zkuste na kole. Jen pozor: v kopci nejsou žádné stánky s občerstvením, proto si vezměte pití i jídlo na celý den. A že bude celodenní čekání nuda? Kdeže.
Fandí se tu odvážlivcům, kteří se na vrchol zkoušejí vydrápat na kole, navíc hodinu a půl před pelotonem dostane i největší bručouny do nálady reklamní karavana.

A pak už přijde to hlavní. V pondělí mají cyklisté volno, takže vy si naplánujte třeba prohlídku Ženevy, jezera Annecy nebo lázní Aix les Bains. Tady s ubytováním nebude potíž. V úterý počkejte na cyklisty při stoupání na legendární Col de la Madeleine. Tam teprve poznáte, co jsou galeje. A ve středu buďte na startu v Chambery. Nikde není Tour atraktivnější: jezdce máte jako na dlani, odděluje vás od nich je půlmetrový plůtek. Občas můžete i s některým prohodit pár slov, vyfotit se a prozkoumat bicykly za statisíce. Tour je v tomto velmi vstřícná.

3. Formule 1 a rallye

Za celý rok není F1 Česku blíž než o prázdninách. Můžete vybírat mezi německým Hockenheimem (z Prahy je to 500 km) či maďarským Hungaroringem (z Prahy 550 km). Vstupenky koupíte přes internet (např. gpticketshop.com) i na dobírku přes české cestovky (např. primaitalia.cz).

"U Hockenheimu doporučuji balíček Sebastian Vettel Camp za 200 eur, v němž získáte vstupenku nejnižší kategorie i v kempu přímo u okruhu, kde to každý den žije dlouho do noci," radí novinář Tomáš Leixner, který na Velké ceny F1 pravidelně jezdí.

Ale nenechávejte nákup na poslední chvíli! Právě kvůli Vettelovi a Schumacherovi bude brzy vyprodáno. Opravdovým fajnšmekrům se vyplatí zainvestovat do lístku na tribunu v zatáčce Spitzkehre, kde uvidíte předjížděcí manévry i bouračky.

Startovní pole Velké ceny Evropy formule 1.

U Hungaroringu pak Leixner doporučuje: "Nebydlete v Budapešti, jeďte přímo do kempu pod akvaparkem u okruhu. Ráno se vyhnete zácpám a ušetříte za hotel, ty bývají pravidelně předražené a hlavně plné. Taky je zbytečné platit za hlavní tribunu – je sice naproti boxům, ale jinak kolem vás formule 1 jen profrčí a vás akorát bude bolet za krkem."

Úplně postačí vstupenky na travnaté tribuny, kde se můžete kdykoli během dne přemísťovat. Nejlevnější začínají u 3 500 korun, připravte si však raději dvakrát tolik.

A ještě jeden motoristický tip: světová rallye a jedna z posledních příležitostí stihnout Loeba, Hirvonena či Räikkönena (v servisní zóně se s nimi můžete i potkat) za volanty vozů WRC, jež po sezoně skončí. Šampionát totiž 20. až 22. srpna zavítá do nikoli nedostupného německého Trevíru (z Prahy 700 km). Vstupenky lze koupit přes internet (adac-rallye-deutschland. de) a vyjdou na 59, 69 a 89 eur, děti zaplatí 15 eur. S ubytováním nebude potíž, v okolí je hned 17 kempů.

"Jestli si chcete dopřát jeden nevšední zážitek, můžete se zhruba za 150 eur na závody podívat z vrtulníku. A jelikož trať vede mezi vinicemi, určitě si domů přivezte zdejší proslulý rýnský ryzlink," dává tipy redaktor MF DNES Tomáš Železník, který na Německou rallye pravidelně jezdí.

4. Atletika

Stačí si na jeden den odskočit třeba z pláže Costa Brava na výlet do Barcelony. A špacír po nádherném městě zakončit večer atletikou: od 26. července do 1. srpna hostí Barcelona evropský šampionát, na němž můžete fandit Barboře Špotákové, Petru Svobodovi či oštěpařskému objevu Petru Frydrychovi.

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková

A za docela příjemné ceny – třeba na čtvrtek 28., kdy bude v akci Špotáková, začínají vstupenky na 10 eurech, na pátek a sobotu, kdy je finále překážkářů (Svoboda) a oštěpařů, na patnácti. Koupit je lze na www.servicaixa.com. Na stadionu si můžete i zavzpomínat: právě tady totiž v roce 1992 získali zlatou olympijskou medaili Jan Železný a Robert Změlík.

A atletika podruhé – tentokrát v podobě finále Diamantové ligy, které se uskuteční 27. srpna v Bruselu. "Právě to je možná jediná šance sezony, jak vidět souboj tří velikánů na stovce, tedy Bolta, Gaye a Powella," říká atletický redaktor MF DNES Tomáš Macek. Jen vstupenek už není mnoho, přesto se dají sehnat (www.diamondleaguebrussels.com).

5. Sport jako zpestření

Je to jedno z nejkrásnějších měst Evropy, a pokud i vy o prázdninách plánujete strávit pár dní v Budapešti, pak se zkuste trefit do 20. srpna. Právě ten den se totiž nad Dunajem rozjede báječná podívaná – letecká show Red Bull Air Race.

Zaprvé vás nebude stát ani forint, závody můžete sledovat odkudkoliv zdarma. Zadruhé: fandit můžete i Martinu Šonkovi. A za třetí: nikde jinde na světě neuvidíte, jak piloti při slalomu podlétávají most. Náš tip – sednout si do jedné z restaurací na nábřeží a poručit si láhev tokajského. A pak jen pozvednout číši i hlavu vzhůru.

Martin Šonka při závodu série Red Bull Air Race v Abú Zabí

Nebo máte raději hory a krásnou přírodu? Pak vás okouzlí Švýcarsko. A s ním třeba i legendární veslařská regata v Lucernu, která se letos koná v neděli 11. července – samozřejmě i s hlavním favoritem Ondřejem Synkem. I sem se dostanete zadarmo, ale budete-li si chtít sednout, připravte si 40 či 60 franků.

"Poblíž jezera jsou i hostely a rodinný kemp, o kvalitní ubytování se nemusíte bát. Přímo ve městě je krásný kapličkový most či dopravní muzeum, kam můžete vyrazit i s rodinou: děti si tu vyzkoušejí různé trenažéry, manželky zase mohou cvičně v televizním studiu hlásit zprávy. Nalákat je můžete i na skvělé nákupy. Ale především je Lucern srdce Švýcarska," říká editor MF DNES Petr Čermák, který o Švýcarsku publikuje knihy i články.

A doporučuje výlet nejstrmější zubačkou na světě na horu Pilatus do výšky 2 132 metrů nad mořem.
A jestli vám nesedí k návštěvě termín regaty, je tu ještě jedna možnost. Na druhém břehu jezera Lucern, v městečku Sisikon, se 28. srpna konají závody v extrémních skocích do vody. A salta tu předvede i Čech Michal Navrátil. I sem je vstup zdarma.

Tak tedy krásné léto.

10 tipů na velké letní sportovní události

Wimbledon (do 4. 7.)
Třetí grandslamový turnaj sezony, který především po páté odpoledne nabízí návštěvníkům Londýna vstup za slušné peníze.

Tour de France (3. – 25. 7.)
Startuje v Rotterdamu a tradičně končí na Elysejských polích v Paříži. A především alpské etapy jsou z Česka dobře dostupné.

F1 v Německu (25. 7.)
Probere se Schumacher před domácím publikem? Uvidí se na německém Hockenheimu. Nebo můžete hned za týden vyrazit na okruh, k němuž vede příjezdová cesta s názvem Ecclestone Avenue, tedy na Hungaroring.

ME v atletice (26. 7. – 1. 8.)
V Barceloně chce zlato oštěpařka Špotáková. Co její mužský kolega Frydrych či překážkář Svoboda?

ME v plavání (4. – 15. 8.)
Další z tipů, kterak si okořenit pobyt v Budapešti a dokonce i na Balatonu, kde šampionát začíná dálkovými disciplínami. Vstupenky i přesný program najdete na www.budapest2010.com.

Red Bull Air Race v Německu (8. 8.)
Přezdívá se jí formule 1 ve vzduchu a konečně v ní létá i Čech Martin Šonka. Akrobatická show bude k vidění jen kousek za hranicemi na okruhu v německém Lausitzu (220 km z Prahy). O necelé dva týdny později se letecký kolotoč ukáže v Budapešti. Vstup je zdarma.

Motocyklové MS v Česku (14. 8.)
Pojede v Brně uzdravený Valentino Rossi? Česká akce léta odpoví. Návštěvnost se znovu odhaduje přes 200 tisíc lidí a lístky se dají koupit na www.brno-circuit.com.

Freestyle X-Fighters (14. 8.)
Ti nejlepší motocykloví freestylisté se ukážou na místě bývalé londýnské elektrárny Battersea. Právě tady se točily scény z filmu Batman: Temný rytíř. Vstup na finále začíná na 28 librách (www.redbull.com).

MS v rallye (20. – 22. 8.)
Každý rok na Německou rallye míří stovky českých fandů, trať lemují české vlajky, dá se tu kempovat.
Rozhodně si dopřejte rýnský ryzlink!

MS basketbalistů (28. 8. – 14. 9.)
Jednu z nejsledovanějších sportovních akcí světa hostí turecká města Istanbul, Ankara, Kayseri a Izmir. Vstupenky lze pořídit přes stránky www.fiba.com.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  20:17

Aktualizujeme Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Zámoří zase řeší: Chybují rozhodčí více? Emoce ve Philadelphii hasila omluva

28. března 2024  17:35

Roli padoucha měl na palubovce Philadelphia 76ers zastávat jednoznačně James Harden v dresu LA...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...