ROZZÁŘENÁ. Česká kanoistka Tereza Fišerová získala na MS v Pau stříbrnou...

ROZZÁŘENÁ. Česká kanoistka Tereza Fišerová získala na MS v Pau stříbrnou medaili. | foto: ČTK

Turbulence Fišerové. Od semifinále na hraně až ke stříbrné euforii

  • 0
Pau (Od našeho zpravodaje) - Ve víru oslav nového kajakářského mistra světa Ondřeje Tunky její stříbrná medaile ze světového šampionátu v Pau možná trochu zanikla, ale i ona byla hrdinkou pátečního dne. Vždyť se málem kvůli padesátivteřinové penalizaci na předposlední brance v semifinále ani do bojů o medaile nedostala. Rozhodčí ale kanoistce Tereze Fišerové nakonec trestné sekundy smazali a ona pak o tři hodiny později prožila svou stříbrnou euforii.

Proťala pomyslnou cílovou čáru a okamžitě začala křepčit.

U jejího jména sice svítila obří ztráta čtyř vteřin na průběžně vedoucí Mallory Franklinovou, ale důležitější bylo jiné číslo – dvojka v průběžném pořadí. Ta vzhledem k tomu, že za ní na startu stála už jen Jessica Foxová, zaručovala teprve devatenáctileté Tereze Fišerové medaili z mistrovství světa.

„A to byl nepopsatelný pocit. Myslela jsem si totiž, že v té jízdě bylo něco špatně a na placku to nebude stačit,“ vykládala později.

Stačilo to, zajela ke kraji kanálu a objala svého trenéra Lukáše Kubričana. „Ten podle mě pomalu brečel,“ popisovala. Na břehu mezitím doslova pištěl radostí Vavřinec Hradilek, v pátek plnící jen roli fanouška.

Stále však zbývalo vyřešit, jakou barvu medaile si Fišerová z Francie odveze. Česká kanoistka pádlovala podél kanálu a po oku sledovala jízdu trojnásobné mistryně světa.

29.září 2017 v 19:00, příspěvek archivován: 30.září 2017 v 11:32

Congratulations to the 2017 C1W World Champion Mallory Franklin (Great Britain) #ICFslalom https://t.co/u57barhDxX

Foxová ale ve Francii další medaili nepřidala. Ke svému času připočetla šest trestných vteřin za tři doteky branek a i bez nich by na mladinkou Češku nestačila.

Fišerová tak světovým stříbrem korunovala už tak brilantní sezonu.

Zvládla letos náročnou českou kvalifikaci, pak také maturitu. Začátkem června získala na evropském šampionátu v Tacenu svou první velkou medaili – rovněž stříbrnou.

A snový rok pak korunovala na kanálu v Pau.

Znovu dokázala, jak skvěle se umí vypořádat s tlakem, jak je na svůj věk až překvapivě psychicky odolnou závodnicí.

Přitom v pátečním finále vůbec nemusela být.

Celý čtvrtek proplakala

Už ve čtvrtek mířila v obnovené kategorii C2 mix spolu s Jakubem Jáněm za zlatou medailí. Neprojetí jedné z branek ale dvojici odsunula na nakonec šestou příčku.

„Snažili jsme se vybojovat zlato v deblu, ale mojí chybou na brance 18 nám rozhodčí napařili 50sekundovou penalizaci za úmyslný šťouch,“ popisovala jízdu na svém facebooku. „Jsem až téměř nepopsatelně zklamaná. Ve finále jsme jeli suverénně nejlíp a na zlato to opravdu bylo.“

Celý čtvrtek pak probrečela a svůj smutek si málem prodloužila i na pátek.

Když totiž dojela svou semifinálovou jízdu na kanoi, u jejího jména svítilo 50 trestných vteřin za špatný průjezd předposlední brankou. Samým rozčílením zahodila pádlo a bez něj ji svrhl proud.

„Nedělá se to, vím o tom, ale v těch emocích jsem se neudržela,“ popisovala.

Koupel Terezy Fišerové po semifinálové jízdě.
Koupel Terezy Fišerové po semifinálové jízdě.
Tereza Fišerová vylézá z vody po semifinálové jízdě.

NEDOBROVOLNÁ KOUPEL. Tereza Fišerová po semifinálové jízdě.

Bez pádla se nedokázala převrátit zpátky a celá rozčílená tak musela z lodi vyplavat. O chvíli později se ale rozzářila.

Rozhodčí totiž přezkoumali její těsný průjezd předposlední branky a trestnou padesátku smazali. Jméno devatenáctileté Fišerové tak rázem svítilo na prvním místě semifinále.

„Už jsem ani nevěřila, že mi tu padesátku umažou,“ usmívala se pak v cíli. Jen Jessica Foxová poté její semifinálový čas o 66 setin překonala. Ve finále už si Fišerová svou jízdu pohlídala a také užila. „Řekla jsem si, že to má poslední jízda sezony,“ usmívala se.

Vyplatilo se. Vždyť se stala vicemistryní světa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž