Kanoistka Tereza Fišerová v závodě Světového poháru v Praze

Kanoistka Tereza Fišerová v závodě Světového poháru v Praze | foto: ČTK

Tokio, já se řítím. Jak Fišerová ukázala, že patří k favoritkám olympiády

  • 8
Stříbrná na květnovém mistrovství Evropy v italské Ivreji. A nyní bronzová v absolutní světové konkurenci na závodě Světového poháru v pražské Troji. Singlkanoistka Tereza Fišerová opět prokázala, že bude koncem července patřit mezi velké české medailové naděje na hrách v Tokiu.

„Když to říkáte, tak asi jo,“ uculí se 23letá vodní slalomářka.

Okamžitě však přidává: „Ale nechci si to moc uvědomovat.“ 

Řídí se pravidlem, které razí televizní moderátor a bývalý vodní slalomář Daniel Stach: „Nejdůležitější je, aby člověk pracoval sám na sobě. Na startu jsme sami. Nemá cenu zápasit s někým jiným.“

Pouze dvě ženy, náležící mezi superstar jejího sportu, byly v Praze lepší než ona - desetinásobná australská mistryně světa Jessica Foxová a aktuální světová šampionka Andrea Herzogová z Německa.

Navzdory pražskému souboji s největšími sokyněmi nicméně v mysli Fišerové nevířila o víkendu jen divoká voda. Za což mohla událost, ke které dojde už v úterý.

Státnice na vysoké škole.

Proto kandidátka bakalářského titulu avizuje: „Víc použitelná budu až po úterku.“

A proto také tvrdí: „To, jak moc jsem teď nervózní před státnicemi, asi převýší i můj start na olympiádě. Ale aspoň při závodě jsem se snažila nedělat si tu z toho těžkou hlavu. Říkala jsem si: Nebyla bych první, kdo neudělal státnice napoprvé.“

Na vysoké škole Palestra, kde studuje dálkově podobně jako řada dalších českých olympioniků, se věnuje oboru sportovní a kondiční specialista. 

„Státnice teď dělám z anatomie, kineziologie, didaktiky a psychologie,“ vypočítává. „Přitom nejsem zrovna studijní typ. Vždycky mi šla hlavně matematika. Jenže s ohledem na čas, který chci věnovat sportu, jsem nemohla jít na matematicky zaměřenou školu. Tak jsem si vybrala tuhle.“

Do pohárového klání v Troji o víkendu vstoupila nejen po usilovném „slalomu“ mezi skripty, ale zároveň i z plné předolympijské přípravy. Obávala se tudíž, jestli ji nebudou v souboji s brankami a časomírou příliš bolet ruce. Nic takového se však nedělo. 

„Naštěstí jsem si v sobotu odpočinula,“ ocenila pauzu od vody během prvního finálového dne, kdy si pro vítězství v Troji plul v kajaku její reprezentační kolega Jiří Prskavec. 

Ze semifinále své kategorie C1 ženy postoupila Fišerová v nedělním dopoledni coby druhá nejlepší, načež před vlastní finálovou jízdou sledovala, jak si s trojskými peřejemi hraje legenda jejího sportu Jessica Foxová.

Australanka předvedla výkon na samé hranici dokonalosti. Vodáckou fantazii, kterou z hlasatelské věže velebil i Daniel Stach a po které  Fišerová, připravující se na startu, v duchu vyslala k Foxové vzkaz: „Tohle je úplně jiná liga. Tak ti, holka, gratuluju ke zlatu.“

Olympionici ve vodním slalomu

Na SP v Praze-Troji

Jiří Prskavec (K1 muži)
vítězství

Lukáš Rohan (C1 muži)
vítězství

Tereza Fišerová (C1 ženy)
3. místo

Kateřina Minařík Kudějová (K1 ženy)
vyřazena v semifinále

Ovšem ani ona sama se neměla za co stydět. „Povedená jízda,“ bilancovala své vystoupení. „Až když se blížil cíl, bylo to horší. Jak mi od začátku trati všechno vycházelo, začala jsem se ke konci bát, abych něco nepokazila.“

Připsala si jeden šťouch za dotek branky, přesto vylepšila svůj semifinálový čas o tři sekundy. 

Proťala cíl na průběžně třetí příčce a usoudila: „Bude to brambora.“ 

Zbývala ještě jedna sokyně, vítězka semifinále Mallory Franklinová, další z bývalých mistryň světa. „Což je skvělá kajakářka. Tak jsem moc nedoufala, že mi to na bednu vyjde,“ povídala Fišerová.

Mýlila se. Rozuzlení bylo těsné, ale Britka nedokázala pádlovat dost rychle, aby sesadila Češku ze stupňů vítězů.

„Pocity, co teď přicházejí, jsou hrozně krásné,“ líčila domácí kanoistka.

Na trojském kanálu si vybudovala povedený odrazový můstek k tokijské bitvě. Na rozdíl od dalších olympioniků Jiřího Prskavce a Kateřiny Minařík Kudějové však nešlo o její poslední start před dlouhou cestou do Japonska. 

Příští týden se vydá ještě na druhé pohárové kolo do Lipska.

„Přijde mi to jako nejlepší trénink,“ vysvětluje. „Jsem v hlavě ještě taková nevyrovnaná. Snažím se na tom pracovat. A každý další start navíc mi před olympiádou pomůže.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž