Tamás Aján, bývalý šéf vzpěračské International Weightlifting Federation (IWF)

Tamás Aján, bývalý šéf vzpěračské International Weightlifting Federation (IWF) | foto: Reuters

Já a korupčník? Dlouholetý šéf vzpírání se ohrazuje proti výtkám

  • 0
Bývalý šéf světového vzpírání Tamás Aján se ohradil, považuje veškerá obvinění z dlouholetých podvodů, korupce a krytí dopingových případů za neopodstatněná. Maďarský expředseda federace IWF přes média vzkázal, že dodržoval zákony a nad finančními toky dohlížela správní rada.

„Celý život jsem respektoval zákon, psaná a nepsaná pravidla a praktiky ve sportu,“ uvedl v prohlášení. „V souladu s ústavou IWF přijímala všechna nezbytná rozhodnutí správní rada. Schvalovala také rozpočty a zprávy nezávislých švýcarských auditorů o nakládání s finančními prostředky,“ obhajoval se.

Jedenaosmdesátiletý Aján stál v čele vzpěračské federace dvacet let, předtím byl čtvrt století generálním sekretářem IWF. 

Kanadský právník Richard McLaren, jenž rozkryl systematický doping v ruském spotu, během vyšetřování zjistil, že Aján používal „tyranii peněz“ a mimo jiné si nechal platit za krytí dopingu. V účetnictví IWF chybí více než 10 milionů dolarů.

Na machinace v lednu upozornila jako první televize ARD, o tři měsíce později Aján rezignoval. Vzdal se i čestného členství v Mezinárodním olympijském výboru.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž