Ondřej Synek

Ondřej Synek | foto: ASC Dukla/Ivana Roháčková

Synek se na SP v Záhřebu vrátí na skif. Natrénováno mám dobře, věří

  • 0
Sedm českých posádek se představí v prvním závodě Světového poháru ve veslování, který v pátek začne v Záhřebu. Premiérový start v sezoně čeká ženský dvojskif Kristýna Fleissnerová, Lenka Antošová, který na mistrovství světa v roce 2019 vybojoval pro Česko místo na olympijských hrách v Tokiu. Po nevydařeném mistrovství Evropy a krachu projektu dvojskifu se na skif vrací Ondřej Synek, jenž má také zajištěnu letenku na vrcholnou akci letošního roku.

Synek se chtěl pokusit postoupit do Tokia společně s Jakubem Podrazilem, kontinentální šampionát v polovině dubna se jim ale nevydařil a poté, co obsadili až 11. místo, se rozhodl vrátit k disciplíně, v níž nasbíral na MS a OH čtrnáct medailí.

Česká nominace

Muži: Ondřej Synek (skif); Jan Cincibuch, Jakub Podrazil (dvojskif); Vilém Pachmann, Štěpán Keller, Matěj Mach, Jan Hájek (čtyřka bez korm.); Filip Zima, Jan Potůček, Tomáš Šišma, Jan Fleisser (párová čtyřka).

Ženy: Pavlína Flamíková, Anna Šantrůčková (dvojka bez korm.); Kristýna Fleissnerová, Lenka Antošová (dvojskif); Veronika Činková, Kristýna Neuhortová (dvojskif lehkých vah).

„Soupeře uvidím až na závodech. Teď není co spekulovat. Všichni jsou rychlí a ti, kteří mají být rychlí, rychlí jsou. Spíše to bude o tom, jak rychle se dokážu přeorientovat a jak mám natrénováno ze zimy. A myslím si, že mám natrénováno dobře, jen nám to na dvojskifu nevyšlo,“ řekl Synek.

V Záhřebu nebude chybět ani Podrazil, který usedne do dvojskifu s Janem Cincibuchem. „Pro Honzu s Kubou je to nová role, čistá hlava, žádné očekávání, jen radost. Na tréninku to vypadá dobře. Těším se na jejich výkony. Mají kolem dvaceti soupeřů, takže si určitě dobře zazávodí. Uvidíme, jak kluci obstojí proti nekvalifikovaným posádkám na olympiádu,“ uvedl reprezentační šéftrenér Jakub Makovička na webu veslařského svazu. Nově složený dvojskif by se totiž v květnu v Lucernu mohl pokusit dodatečně kvalifikovat do Tokia.

První mezinárodní start čeká Fleissnerovou s Antošovou, které ME vynechaly. „Jejich trenér Josef Lukš umí načasovat formu na vrcholnou akci. Nemají zrovna široké startovní pole, ale to nic nemění na tom, že soupeře mají kvalitní a určitě si dobře zazávodí,“ uvedl Makovička.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž