Jiří Prskavec během Světového poháru v Troji

Jiří Prskavec během Světového poháru v Troji | foto: ČTK

Všichni čeští kajakáři byli v kvalifikaci SP v Troji do šestého místa

  • 0
Všichni čeští kajakáři skončili v kvalifikaci Světového poháru ve vodním slalomu v Praze-Troji do šestého místa. Nejlepší z nich Vavřinec Hradilek obsadil druhou příčku, Jiří Prskavec po vypuštěném závěru skončil třetí. Ze čtvrté příčky do sobotního semifinále postoupil Vít Přindiš, šestý byl v kvalifikaci Ondřej Tunka.

Celkem se do semifinále dostalo dvanáct z patnácti českých lodí, které musely o postup bojovat. Vyřazeni jsou překvapivě kajakářky Amálie i Štěpánka Hilgertovy a kanoista Vítězslav Gebas.

Stříbrný olympijský medailista z Londýna Hradilek v kvalifikaci nestačil jen na Australana Luciena Delfoura. Zaostal za ním o 58 setin sekundy.

„Jsem samozřejmě rád, že jsem do trojky. Jízda nebyla stoprocentní, ale je to taková ta kvalifikační jízda. Doufám, že se vyspím a pošetřím energii hlavně na semifinále, kde se bude rozhodovat,“ řekl Hradilek novinářům po závodě.

Bronzový medailista z loňské olympiády v Riu Prskavec jel v kvalifikaci pohodovou jízdu od startu do cíle. „Jel jsem přesně to, co jsem si řekl, že pojedu - a vycházelo mi to. Snad jen v jedné protivodě jsem trošku bouchl zadkem o dno, ale to bylo minimální zpomalení. Věděl jsem, že na postup jedu v pohodě, tak jsem si mohl dovolit to v posledních třech, čtyřech brankách trochu vypustit a do cíle nepádlovat tolik.“

Oba čeští kajakáři kritizovali, že vodní slalomáři mohli před kvalifikací trénovat přímo na kvalifikační trati. „Je to takový spíš zoufalý krok ICF. Něco takového se dělo před 25 lety a nevidím k tomu žádný důvod. Myslím, že největší umění je sjet tu trať bez toho, abychom ji uměli nazpaměť,“ láteřil Hradilek.

Ani Prskavec důvod změny nechápe. Nelíbí se mu, že při podrobném nacvičení trati všemi závodníky může pak malá chyba zavinit vyřazení favorita.

Mezinárodní federace plánuje staronový systém testovat na třech úvodních závodech SP. „Doufám, že se to neuchytí. Myslím, že většina závodníků je proti stejně jako já,“ doplnil Prskavec.

Hned z první kvalifikační jízdy postoupily také všechny kanoistky. Monika Jančová skončila čtvrtá, stříbrná medailistka z nedávného mistrovství Evropy Tereza Fišerová obsadila devátou příčku a Eva Říhová byla čtrnáctá. Z úvodní jízdy do semifinále postupovalo dvacet závodnic.

Jedna jízda stačila na postup kanoistům Václavu Chaloupkovi (6.), Michalu Jáněmu (12.) a Matyáši Lhotovi (13.). Ani z opravy se naopak nepodařilo proniknout do semifinále olympionikovi Vítězslavu Gebasovi.

Jako jediná z českých kajakářek postoupila hned z úvodní kvalifikační jízdy Kateřina Kudějová. Úřadující mistryně světa byla třetí, i když na trati se vedle branek potýkala také se silným větrem. „Ze začátku jsem si to hlídala, aby se něco nestalo, abych se zbytečně nevyšťouchala. Ale ta trať je lehká. Vítr hrozně brzdí. Člověk to cítí, jako by jel se závažím,“ řekla.

V Troji se cítí o poznání lépe než na neoblíbené trati v Tacenu, kde před dvěma týdny na mistrovství Evropy nepostoupila do finále. „Když jsem se vrátila sem, tak jsem si říkala, jaký je to požitek jezdit na téhle trati,“ pochvalovala si.

Díky druhému místu ve druhé kvalifikační jízdě ji do semifinále doprovodila Karolína Galušková. Vypadly naopak Štěpánka a Amálie Hilgertovy. Dvojnásobnou olympijskou vítězku Štěpánku Hilgertovou dělilo od postupu 21 setin.

Jistý postup bez ohledu na výsledky kvalifikace měly vzhledem k malému počtu posádek tři české deblkanoe. Mezi deblkanoisty byli navíc nejrychlejší bronzoví medailisté z ME Jonáš Kašpar a Marek Šindler.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž