Kajakář Jiří Prskavec na trati kvalifikace na ME v Praze Troji.

Kajakář Jiří Prskavec na trati kvalifikace na ME v Praze Troji. | foto: Ivana Roháčková

Prskavec v Augsburgu druhý. Triumf mu unikl při dotyku poslední branky

  • 3
Zpěněnými vodami kanálu v Augsburgu se proplétal v nejrychlejších mezičasech, pak přilbou lehce brnknul o poslední branku. Dvě sekundy za trest navrch a kajakář Jiří Prskavec německý závod Světového poháru vodních slalomářů nevyhrál. Jeho čas pak o 24 setin vylepšil Slovinec Peter Kauzer, který měl také dvousekundovou penalizaci.

Prskavec v sezoně Světového poháru vybojoval druhé pódiové umístění, před týdnem v Krakově dojel třetí. I tehdy byl Kauzer rychlejší stejně jako olympijský vítěz z Ria de Janeiro Brit Joseph Clarke, jenž nyní v Německu obsadil čtvrté místo ještě za domácím Hannesem Aignerem, i když předvedl čistou jízdu.

V každém letošním závodu si zatím Prskavec vždy o příčku polepšil a v hodnocení Světového poháru je za Clarkem druhý. Dělí je pět bodů. „Věřím, že se to bude ještě zlepšovat. Čtvrtý Světový pohár je v Tacenu, tak tam u něj doma Peter Kauzer dostane,“ řekl s úsměvem Prskavec.

Blízko k tomu měl i teď, nebýt dotyku v samém závěru. „Mám to tady rád, jelo se mi dobře. Mrzí mě snad jen to, že jsem to zase na poslední brance šťouchnul a ztratil jsem tam ten rozhodující čas. Ale i tak si myslím, že jsem to jel dobře a jsem hodně spokojený,“ dodal Prskavec.

Zbývající tři čeští kajakáři Ondřej Tunka, Vít Přindiš a Luboš Hilgert ze semifinále nepostoupili. Úřadující vicemistr světa Přindiš chyběl v elitní desítce poprvé v sezoně.

„Cítil jsem se od začátku hrozně špatně. Moc jsem se nevyspal, měl jsem žaludeční potíže. Nejelo mi to, bohužel mi to dneska neklouzlo nikde,“ řekl Přindiš v rozhovoru pro Českou televizi. Se dvěma „šťouchy“ skončil v semifinále až čtyřiadvacátý. Tunka si zapsal sedmnácté místo, Hilgert osmnácté.

Kanoistka Tereza Fišerová druhou medaili v letošním SP nepřidala, skončila devátá. V Augsburgu se jí finálová jízda nepovedla a s eskymáckým obratem neměla šanci bojovat s ostatními. Roli suverénní jedničky v divoké vodě potvrdila Jessica Foxová a do třetice si v pohárové sezoně připsala double, protože konkurenci drtí i mezi kajakářkami.

Dvacetiletá vicemistryně světa Fišerová do seriálu vstoupila stříbrem v Liptovském Mikuláši, kde nestačila jen na Foxovou. V Krakově před týdnem skončila jedenáctá a v průběžném hodnocení seriálu je šestá.

SP ve vodním slalomu v Augsburgu

Muži 
K1:
1. Kauzer (Slovin.) 94,86 (2 trest. sekundy), 2. Prskavec (ČR) -0,24 (2), 3. Aigner (Něm.) -0,93 (0), ...v semifinále 17. Tunka, 18. Hilgert, 24. Přindiš (všichni ČR).

Pořadí SP (po 3 z 5 závodů): 1. Clarke 154, 2. Prskavec 149, 3. Popiela (Pol.) 131, ...9. Přindiš 102, 17. Hilgert 74, 19. Tunka 73.

Ženy 
C1:
1. Foxová (Austr.) 111,15 (2), 2. Franklinová (Brit.) -4,50 (0), 3. Satilaová (Braz.) -4,64 (2), ...9. Fišerová -72,63 (58), v semifinále 30. Havlíčková (obě ČR).

Pořadí SP (po 3 z 5 závodů): 1. Foxová 180, 2. Satilaová 134, 3. Franklinová 133, ...6. Fišerová 123, 36. Matulková 25, 40. Havlíčková 18, 41. Satková (všechny ČR) 17.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž