Jin a jang mezi trenéry. V Super Bowlu se legenda postaví proti kometě

  21:06
Jeho bilance je více než úctyhodná. Legendární Bill Belichick převzal úlohu hlavního trenéra New England Patriots v roce 2000. O devatenáct let později se jeho tým představí již podeváté v Super Bowlu - historický rekord. Přísný defenzivní guru je v 66 letech druhým nejstarším hlavním trenérem v NFL.
Sean McVay (vlevo), trenér Los Angeles Rams, a proti němu Bill Belichick, kouč...

Sean McVay (vlevo), trenér Los Angeles Rams, a proti němu Bill Belichick, kouč New England Patriots. Ti dva dovedli své týmy do Super Bowlu LIII. | foto: Reuters

Proti němu se představí o polovinu mladší Sean McVay, který se díky kreativnímu ofenzivnímu přístupu rychle stal kometou mezi trenéry v NFL.

V neděli budou stát na hřišti proti sobě. To ale neznamená, že by se jejich rivalita na hřišti přenášela i mimo hřiště.

McVay prozradil, že v průběhu sezony byl s Belichickem často v kontaktu. „Prakticky po každém zápase mi napsal zprávu s gratulací. Jen to, že si udělal čas mi pogratulovat k vítězství, je neuvěřitelné.“

Protiklady

Jsou jako dva opačné světy. Stáří proti mládí. Obrana proti útoku. Uzavřenost proti otevřenosti. Belichick a McVay jsou jako jin a jang.

Belichick vyhrál první Super Bowl jako trenér obrany New York Giants v roce 1987. To McVayovi byl jeden rok. V neděli půjde pochopitelně o největší věkový rozdíl mezi trenéry ve finálovém zápase.

Na tiskové konferenci padla otázka, jestli Belichick plánuje napsat knihu.

„Teď se snažím připravit na Rams. To je práce na plný úvazek,“ odpověděl Belichick svým typicky břitkým způsobem. „Koupil byste si ji?“ dodal s malým úsměvem.

SnapFace a sociální sítě

I způsob, jakým se oba trenéři prezentují v médiích, je naprosto odlišný. Z McVaye vždy vyzařuje energie a zápal. Své odpovědi střílí rychlostí kulometu. Novináři si pošmakují, jaký mají opět materiál do svých článků.

Belichick si často s médii hraje svou zdánlivou nepřístupností. Většinou odpoví jedním slovem nebo holou větou. Když se ale novináři trefí otázkou do jeho nálady, začne dlouhá přednáška fotbalového profesora. Velezkušený trenér si nepotrpí ani na sociální sítě. Při každé otázce, která k nim směřuje s oblibou říká, že nemá „SnapFace, InstaChat nebo MyBook“. Na otázku, jaká je šance, že by se připojil na Instagram, odpověděl na tiskové konferenci „menší než nula.”

McVay patří do mladé generace NFL trenérů. Je dokonce o osm let mladší než quarterback Patriots Tom Brady. Los Angeles Rams angažováním tehdy třicetiletého kouče otevřeli cestu mladým trenérům a nastavili trend. Získat mladého a ofenzivně laděného trenéra je teď v NFL „cool“.

McVay ale nevyniká pouze svým věkem. Jen málokdo se může pyšnit tak dobrou pamětí. Stačí se ho zeptat na jakoukoliv situaci z libovolného zápasu jeho kariéry a on vám ji do detailu rozebere.

Útok proti obraně

Belichick je považován za defenzivního mistra, který vždy přijde s dokonale nečekaným plánem. V sestavě nenajdete velké množství defenzivních hvězd. V tomto směru mají jasně navrch Rams, kdy jejich Aaron Donald je považován za nejlepšího obránce celé ligy. „Je neblokovatelný“ vysekl poklonu Belichick.

Patriots se tolik nespoléhají na individuality. Jejich silnou stránkou je dokonalý plán a taktika. Belichickova filozofie je na první pohled jednoduchá. Zjistit nejnebezpečnější zbraň soupeře a eliminovat ji. Za každou cenu. Perfektní realizace tohoto na první pohled jednoduchého přístupu ale dělá ze slavného kouče opravdového génia.

McVay svým kreativním přístupem naopak hledá slabiny obran. Nové formace, speciální koncepty útoku, které přesně cílí na slabé místo soupeře. McVay dělá vše pro to, aby jeho mladý quarterback Jared Goff a jeho útok byli v perfektní situaci zasadit soupeři tvrdý úder.

Show jménem Super Bowl

Na Super Bowl se dívá více než 100 milionů Američanů. Pro srovnání, na zápasy Stanley Cupu mezi Capitals a Golden Knights průměrně sledovalo necelých 4,5 milionu diváků. Velká sledovanost láká firmy k zaplacení reklamních spotů. Pouhé zařazení 30vteřinové reklamy stojí v přepočtu 120 milionů korun. Mít reklamu během Super Bowlu je prestižní záležitost a nedílnou součástí finále.

Super Bowl však není jen o fotbale. Jde o obří show. Poločasová přestávka se natáhne na více než dvojnásobek tradiční pauzy, aby mohli vystoupit Maroon 5. A hvězdy hudebního průmyslu se přetlačují o místo v poločasové pauze. Bohatě se jim to vyplatí.

Lady Gaga při svém vystoupení prodala v Americe v den zápasu o tisíc procent více alb než v předcházejícím dni. Pro řadu diváků je právě poločasová přestávka, na které vystupují největší hvězdy, tím největším vrcholem Super Bowlu. Podívat se naživo na zápas a poločasové vystoupení není levnou záležitostí. Vstupenky začínaly na ceně 3 650 dolarů.

Křidélka a pivo

Američané slaví Super Bowl celý den. NFL Network začne s živým studiem více než osm hodin před začátkem zápasu. Magazín Time nedávno uvedl, že Američané v průběhu neděle sní 12,5 milionů pizz a za víkend 1,38 miliardy kuřecích křídel. K tomu vypijí přibližně 1,3 miliard litrů piva.

Česká stopa v play off NFL

Letošní play off mělo i českou stopu. Sportovní fotograf Kamil Herák ve spolupráci s Českou asociací amerického fotbalu získal akreditace na čtvrtfinálový zápas New Orleans Saints - Philadelphia Eagles a finále konference Saints - Rams (finále konference).

Herák je první Čech a jeden z mála Evropanů, který tuto akreditaci získal. „Něco neskutečného. Diváci se převlíkli do masek a jejich fandění bylo podobně hlučné, jako když startuje stíhačka,“ popisoval.

Super Bowl LIII začíná z neděle na pondělí v 0:30. Sázkové kanceláře více věří Patriots. To platilo i v loňském Super Bowlu, kdy nakonec Brady a spol. podlehli Eagles.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Málem krach, suverénní jízda i play off bez gólu. Jak Plzeň prosvištěla Evropou

19. dubna 2024  14:55

Když si ve čtyřiadvacáté minutě obrovitánského nastavení rovnal míč na penaltový puntík Erik Jirka,...

Šéf cyklistiky: Odměny pro atlety? V rozporu s olympijskou myšlenkou

19. dubna 2024  9:53,  aktualizováno  14:25

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky...

Útočník Rekonen je po konci v Plzní další posilou Mladé Boleslavi

19. dubna 2024  14:08

Hokejisty extraligové Mladé Boleslavi posílil finský útočník Aleksi Rekonen. Třicetiletý rodák z...

V Číně v sobotu začne atletická Diamantová liga, s rekordním počtem mítinků

19. dubna 2024  13:59

Atletická sezona se rozjíždí na plné obrátky, v sobotu v Číně odstartuje nový ročník Diamantové...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...