Trump může být spokojen. Před Super Bowlem se hymně vzdávala čest

  • 6
Super Bowl vzbuzoval emoce nejen svým průběhem, ostře sledovaná byla už předzápasová americká hymna. Žádný z účastníků nedělního finále profiligy amerického fotbalu během ní nepoklekl. Gesto, které ostře kritizoval prezident Donald Trump, se postupně stalo symbolem protestu proti policejnímu násilí na menšinách.

Dopravu ke stadionu nicméně narušili aktivisté protestující proti policejní brutalitě, kteří zablokovali provoz městské dráhy. Policie 17 z nich krátce zadržela.

Asi 300 jiných demonstrantů se podle agentury Reuters vydalo z jednoho parku na pochod ke stadionu, u jehož bran většina z nich poklekla. Napodobili tak gesto bývalého hráče sanfranciského klubu Colina Kaepernicka, který předloni trend poklekání zahájil. Od té doby se k němu připojily desítky sportovců.

To, že se zahájení Super Bowlu obešlo bez poklekání, některé fanoušky podle agentury Reuters potěšilo a samo finále se díky tomu obešlo bez kontroverze.

Poklekání někteří příznivci amerického fotbalu buď považovali za neuctivé vůči národní vlajce, nebo již byli kampaní unaveni.

Národní hymnu v amerických sportovních arénách hrají a zpívají před zahájením každého ligového utkání.

Prezident Trump dal několikrát najevo svůj odmítavý postoj k protestu. Na konci loňského září dokonce vyzval vedení NFL, aby těm sportovcům, kteří dávají najevo své názory během americké hymny, neumožnilo hrát. Fanoušky vyzval, aby zápasy bojkotovali.

O titul se utkaly celky New England Patriots a Philadelphia Eagles. Vyhráli Philadelphia Eagles.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž