Čínský šampion  Sun Jang v akci.

Čínský šampion Sun Jang v akci. | foto: AP

WADA čínskou plaveckou hvězdu hlídá i během osmiletého trestu

  • 0
Jméno elitního čínského plavce Sun Janga, který má osmiletý distanc za porušení dopingových pravidel, dál představuje výbušnou směs. Když ho národní svaz pozval na reprezentační soustředění, hned se o případ začala zajímat mezinárodní antidopingová agentura WADA.

A čínští funkcionáři rychle vycouvali. Okamžitě Sun Janga ze seznamu vyškrtli a vysvětlovali, že se trojnásobný olympijský vítěz ocitl ve výběru omylem.

Osmadvacetiletý kraulař pyká za incident ze září 2018, kdy po dopingové kontrole nařídil svému doprovodu rozmlátit vzorky krve kladivem. Navzdory tomu byl pozván čínským svazem na společnou přípravu pro olympijské hry v Tokiu v období od 1. dubna do 30. června.

„Kontaktovali jsme příslušné úřady, abychom si problém vysvětlili a pochopili, co se stalo,“ uvedli představitelé WADA pro agenturu AFP. Podle tamních médií čínský svaz oznámil, že trest pro Sun Janga dál běží a pozvání na soustředění je neplatné.

Jedenáctinásobný mistr světa Sun Jang už delší dobu rozděluje plavecký svět. V rodné Číně patří k největším sportovním hvězdám, ale řada konkurentů ze světové špičky ho označuje za podvodníka.

Táhne se to od roku 2014, kdy si v utajení odpykal tříměsíční distanc za užití zakázaného stimulantu. Číňané, kteří ho potrestali, to oznámili až po vypršení trestu a Sun Jang nepřišel o žádný velký závod.

Kontroverzní plavec považuje osmiletý zákaz činnosti za nespravedlivý a hodlá podniknout právní kroky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Plavání, Sun Jang