Zápasník sumo Šobuši

Zápasník sumo Šobuši | foto: Profimedia.cz

Dlouhý boj zápasníka sumo. První smrt s covidem v japonském profisportu

  • 9
Který sport je nejtvrdší? Ve kterém musí být sportovci nejrobustnější a nejodolnější? Většina Japonců by odpověděla: Přece sumo. Proto mnohými otřáslo, že se první japonskou obětí koronaviru z řad profesionálních sportovců stal právě zápasník sumo.

Minulý týden podlehl zákeřné nemoci zápasník Šobuši, občanským jménem Kijotaka Suetaka, po déle než měsíc trvajícím boji s koronavirem. Skutečnost, že byl zároveň diabetikem, jeho obtíže navýšila. Coby příčinu smrti uvedli lékaři celkové selhání orgánů po těžkém zápalu plic.

Osmadvacetiletý zápasník se stal prvním Japoncem mladším 30 let, jenž s koronavirem zemřel.

V zemi je pandemie na ústupu, denně zaznamenává Japonsko okolo 60 nových případů a 15 úmrtí. Pro stát se 126 miliony obyvatel je celková bilance 16 285 případů a 744 úmrtí relativně velmi příznivá, přesto Šobušiho smrt způsobila podle zpravodajů zahraničních médií mnohým Japoncům šok. 

V lidech měla umocnit obavy typu: Obětí může být každý.

Sumo je sportem starým více než tisíc let a má své kořeny v šintoistických náboženských obřadech. První zmínka o něm se objevuje již v kronice Kodžiki z roku 712. Národním sportem se mělo stát během období Edo v letech 1600 - 1868.

Japonci rádi ztotožňují zápasníky sumo s neotřesitelnými kolosy. Proto jim možnost, že by se obětí koronaviru stal někdo z jejich řad, připadala nepředstavitelná.

„Smutek za Šibušiho, který padl v souboji s koronavirem,“ hlásal titulek prestižního listu Asahi Šimbun, zatímco Nikkan Sports psal: „Šobuši byl zápasníkem, který miloval, když mohl udělat lidi šťastnými.“

Bojoval v divizi s názvem Sandanm, odkud měl ještě velmi daleko do elitní první divize a ještě dál k nejvyššímu ocenění velkého šampiona Jokozuny. Velké pozornosti se však jeho případ dočkal také proto, že byl dalším Japoncem ze společnosti ostře sledovaných oborů, který s koronavirem zemřel. V 70 letech podlehl nemoci i Ken Šimura, jeden z nejoblíbenějších japonských komiků, a zemřela také 63letá známá herečka Kumiko Okaeová.

Když 4. dubna Šobuši s horečkou požádal o nemocniční vyšetření, byl podle údajů CNN nejprve odmítnut. O čtyři dny později už jej hospitalizovali a od 19. dubna ležel na jednotce intenzivní péče. 

„Obdivuhodně bojoval s bolestí a trpěl déle než měsíc,“ uvedla jeho asociace.

Nebyl zdaleka jediným profesionálním sportovcem v zemi s koronavirem. Onemocněl rovněž fotbalista Gotoku Sakai, který v minulosti hrál za Hamburger SV a nyní nastupuje za Vissel Kobe. A v Šobušiho profesionální stáji Takadagava, kde trénoval a žil, zjistili nejprve koronavirus u hlavního trenéra a dalšího zápasníka Hakujozana a později u čtyř dalších zápasníků.

Japonská asociace suma nyní plánuje otestování všech svých členů, aby zjistili míru rozšíření viru mezi zápasníky. 

Experti poukazují, že se v Japonsku doposud testovalo málo. Celkem v zemi uskutečnili zatím 1932 testů v přepočtu na milion obyvatel. Pro porovnání: Česko udělalo 33 299 testů na milion obyvatel a například Dánsko dokonce 79 971. Proto i další případy v komunitě zápasu sumo mohou být neznámé.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž