Iveta Vacenovská

Iveta Vacenovská | foto: František Zálewský

Olympijská kvalifikace? Nejtěžší turnaj kariéry, má jasno Vacenovská

  • 2
Letenka směr Rio de Janeiro - to je její letošní cíl. Zabojovat o ni se 29letá stolní tenistka Iveta Vacenovská pokusí v rámci evropské olympijské kvalifikace, která ve švédském Halmtadu začíná v úterý. "Olympijská kvalifikace je nejtěžší turnaj, co jsem kdy hrála," uvědomuje si česká jednička.

V Halmstadu, který převzal pořadatelství evropské olympijské kvalifikace teprve před několika týdny po Istanbulu, se bojuje o pouhých deset místenek pro evropské hráče. „Mimořádně těžké,“ ví Vacenovská, která v ženské části nastoupí společně s dvojicí krajanek Hanou Matelovou a Renatou Štrbíkovou. Mezi muži se představí české trio Dmitrij Prokopcov, Tomáš Konečný a Lubomír Jančařík.

Před turnajem v Halmstadu je Vacenovská optimistická, ačkoliv posledního třičtvrtě roku bojovala se zdravotními problémy. „Nic mě nebolí. Za poslední období jsem si v tréninku zajela určitý systém, který dodržuju a jsem ráda, že můžu fungovat a hrát. Jsem fit, připravená a doufám, že v rámci možností to vše zvládnu.“

Olympijská kvalifikace je tvrdá: každou zemi mohou pod pěti kruhy reprezentovat maximálně dva hráči a dvě hráčky ve dvouhře a jedna dvojice ve čtyřhře.

Neuspějí-li čeští reprezentanti v přímém boji o letenky do Ria na severu Evropy, šance na olympijský start pořád existuje - kromě postupujících z kontinentálních kvalifikací si účast v olympijské dvouhře zajistí prvních 22 hráčů a hráček světového žebříčku ITTF podle redukovaného pořadí v květnu 2016. Vacenovská aktuálně živí naději na postup právě ze světového žebříčku (v tom „olympijském“ ji patří 35. pozice).

„Ten systém je složitý, ale i když se žebříček uzavírá až počákem května, olympijská kvalifikace o nic uvolněnější nebude. Právě zápasy, které odehrajeme v Halmstadu, můžou mít v žebříčku rozhodující. Když nastoupím proti soupeřce s lepším postavením na žebříčku a porazím ji, budou to mimořádně cenné body,“ říká stolní tenistka.

Počty se však zatěžovat nechce. „Myslet na výsledek, to by byl člověk akorát svázaný. Tohle musím z hlavy úplně vypustit. Pokusím se hrát co nejlépe.“

Dmitrij Prokopcov

Lubomír Jančařík

V rámci přípravy potěšilo Vacenovskou posunutí termínu olympijské kvalifikace o týden později. „Když měnili dějiště, bála jsem se, že posunou termín třeba o měsíc - to by asi psychicky byla docela zátěž. Ale když to posunuli o týden, byla jsem ráda - po mistrovství světa družstev v Kuala Lumpuru jsem hrála na turnaji v Kataru, takže toho bylo dost. Takhle jsem si mohla dopřát týden na přípravu v Linci.“

Dvakrát v minulosti v kvalifikačních turnajích neuspěla, do Londýna 2012 se kvalifikovala na základě postavení ve světovém žebříčku. „Popravdě, byla jsem hodně ráda, že jsem před Londýnem kvalifikaci hrát nemusela. Teď jsem sama v očekávání, jak to vše dopadne,“ přiznává. Olympijské hry jsou pro ni velkou motivací. „Je to jeden z hlavních cílů. Čtyři roky jsem k němu směřovala a věřím, že to s Riem vyjde.“

Zapeklitý systém

Pětidenní evropská olympijská kvalifikace má složitý systém. V první fázi turnaje se hraje skupinovým systémem. Tomu se vyhne jen šestnáct nasazených hráčů a hráček podle aktuálního dubnového evropského žebříčku. Na ostatní účastníky kvalifikace v Halmstadu čekají boje ve skupinách, ze kterých postoupí tři nejlepší hráči a hráčky.

Ve druhé fázi turnaje již půjde o letenky do Ria. Šestačtyřicet hráčů a hráček bude nalosováno do osmi osmičlenných pavouků. O vítězové a vítězky každé „osminky“ si zajistí postup na olympiádu. Tato část kvalifikace vyvrcholí ve čtvrtek 14. dubna večer.

Ve třetí fázi kvalifikace se bude hrát opět vyřazovacím způsobem o další dvě místa v olympijském turnaji. Poslední „šťastlivce“ budeme znát až závěrečný den kvalifikačního turnaje – v sobotu 16. dubna.

Kromě postupujících z kontinentálních kvalifikací si účast ve dvouhře na OH v Riu zajistí prvních 22 hráčů a hráček světového žebříčku ITTF podle redukovaného pořadí ke 3. květnu 2016. Každou zemi ale mohou reprezentovat maximálně dva hráči a dvě hráčky ve dvouhře a jedna dvojice v týmové soutěže.

Olympijská kvalifikace stolních tenistů

Složení skupin českých reprezentantů

Muži
Skupina I:
Dmitrij Prokopcov, He Ži –wen (Šp.), Lakatos (Maď.), Krastev (Bul.).
Skupina M: Tomáš Konečný, Karakaševič (Srb.), Ben Ari (Isr.), Menge (Tur.).
Skupina O: Tomáš Jančařík, Crisan (Rum.), Mikutis (Lit.), Schmid (Švýc.).

Ženy
Skupina A:
Iveta Vacenovská, Mengeová (Tur.), Bergströmová (Švéd.)
Skupina I: Hana Matelová, Sojlaová (Rak.), Vivarelliová (It.), Malokuová (Kos.)
Skupina O: Renata Štrbíková, Eerlandová (Hol.), Tubikanecová (Chor.), Piccolinová (It.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž