Iveta Vacenovská a Petr Korbel jsou ambasadory Světového festivalu v minipingpongu. | foto: ČAST/Jan Brychta

Světový den stolního tenisu spojí v Ostravě amatéry i profesionály

  • 0
Oživit zájem o stolní tenis. Přilákat k němu mladé lidi i širokou veřejnost. To je cílem Světového festivalu v mini ping-pongu, který bude od 6. do 8. dubna hostit Trojhalí v Ostravě.

V tamější sportovní hale bude přes sto stolů, převážně těch malých, na nichž se utkají všichni, kdo projeví zájem. Amatéři, úplní začátečníci, ale i profesionálové.

„Největší výhodou našeho sportu je, že ho v nějaké formě někdy hrál v podstatě každý,“ uvedl Zbyněk Špaček, předseda České asociace stolního tenisu, který je zvědavý, jak si s malými stoly poradí profesionální hráči. Ambasadory festivalu jsou totiž Petr Korbel a Iveta Vacenovská.

„Každá akce, která podpoří stolní tenis, je skvělá. Považuji to za výborný nápad,“ řekl Petr Korbel. „Samozřejmě bych byl nerad, kdyby si někdo myslel, že jde o nový sport, který by konkuroval klasickému stolnímu tenisu. Hlavně doufám, že akce přiláká nové zájemce o stolní tenis na běžných, tedy velkých stolech.“

Ozdobou festivalu by měla být exhibice špičkových stolních tenistů.
„Je to neskutečně chytlavá zábava i pro toho, kdo si stolní tenis zkusí poprvé,“ tvrdí o hře na ministolech sedminásobná mistryně republiky Renáta Štrbíková.

„Nejdřív se hráč snaží trefit ten malý stůl, pak, když už to jde, chce udržet míček co nejdéle ve hře. A nakonec bývá většinou naštvaný, že už nemá čas pokračovat. Jistě, turnaj bude trochu něco jiného, ale myslím, že se to bude líbit.“

Iveta Vacenovská a Petr Korbel jsou ambasadory Světového festivalu v...

Do Ostravy by měl dorazit paralympik a extraligový hráč Ivan Karabec i legendy Milan Orlowski a Jindřich Panský. „Pro mne to není nic nového,“ podotkl. „Jako kluci jsme ve škole hráli ping-pong na lavici a stačily nám k tomu učebnice nebo sešity s tvrdými deskami. Je to ohromná zábava, ale taky dobrý způsob, jak přitáhnout děti ke stolnímu tenisu.“

Nápad přiblížit ping-pong zábavnou formou široké veřejnosti vznikl v souvislosti se Světovým dnem stolního tenisu, který je letos 6 .dubna. Ostravský festival je jednou z 286 akcí v osmdesáti zemích světa, kde si Světový den stolního tenisu připomenou.

„Pomohlo nám, že o stolní tenis byl mimořádný zájem loni v rámci olympijských parků na Lipně a v Ostravě,“ uvedl Nikolas Endal, místopředseda České asociace stolního tenisu a šéf klubu Baník Charvát Havířov.

Uvedl, že organizátoři akce příští týden na čtvrtek dopoledne pozvali do Trojhalí školní mládež. „Ale už odpoledne si může kdokoliv na stolech zatrénovat. Samotný turnaj se bude hrát až v pátek odpoledne av sobotu, aby po práci a škole mohli přijít všichni, kdo mají chuť a čas si s námi pinknout,“ uvedl Endal.

Do Trojhalí se chystají i vítkovičtí hokejisté. „Hrát na ministolech je zpočátku těžké, ale člověk se do toho hodně rychle dostane,“ uvedl vítkovický kapitán Rostislav Olesz.

Zájemci o účast na turnaji se mohou registrovat na stránkách www.miniping-pong.cz.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž