Česká republika patří mezi státy s nejnižší podporou sportu.

Česká republika patří mezi státy s nejnižší podporou sportu.

Stát inkasuje ze sportu více peněz, než dává, říká studie

  • 8
Jedna až téměř čtyři miliardy. To je čistý příjem státu z tuzemského sportu ročně. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo školství. Podle ministra Ondřeje Lišky není tento způsob financování efektivní a navrhuje změny. "První je zrušení Vysokoškolského sportovního centra, další zvýšení odvodů z tzv. loterijního zákona. Dlouhodobým řešením je zřízení fondu podpory sportu," řekl Liška.

Je to první detailní studie o financování sportu v České republice za posledních dvacet let.

Tým složený ze zástupců Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Českého olympijského výboru (ČOV) a dalších organizací zpracoval materiál, který dokázal, že český sport státu přináší do státní kasy víc peněz, než sám dostává. "Sport vydělává státu daleko víc peněz, než stát dává na jeho podporu," řekl ministr školství Ondřej Liška.

Analýza se opírá o dvě kalkulace. První podle francouzského předsednictví Evropské unie z druhé poloviny loňského roku uvádí, že příjem do státní kasy činí 8,8 miliard korun, zatímco součet výdajů na sport (vlády, regionů, obcí a loterijních společností) jsou 7,7 mld.

Druhá vychází z Bílé knihy sportu a závěrů ekonomického fóra v Davosu 2007. Podle ní je při výdajích 7,7 mld. příjem státního rozpočtu 11,4 miliardy. Při velikosti sportovního trhu v ČR 46,3 - 60 miliard Kč se tedy čistý příjem pohybuje v rozmezí 1,1 - 3,7 miliard.

Materiál rovněž potvrzuje fakt, že do českého sportu teče dlouhodobě méně peněz v závislosti na výdaje státního rozpočtu resp. hrubý domácí produkt.

"V porovnání s ostatními zeměmi EU musíme konstatovat smutnou skutečnost. Že se Česká republika nachází vždy mezi státy s nejnižší podporou sportu," uvedl náměstek ministra pro sport Jan Kocourek.

Naopak mezi 26 sledovanými státy zaujímá Česko lichotivé 9. místo v porovnání výdajů na sport s medailovou úspěšností na čtyřech posledních olympijských hrách.

"Je to odpověď na prohlášení pana premiéra Topolánka, že české medaile z olympijských her jsou příliš drahé," doplnil místopředseda ČOV pro ekonomiku Jiří Kejval.

Sportovci resortu školství přejdou pod vnitro

Jak dosáhnout efektivnějšího využití stávajících a nalézt nové prostředky pro jeho podporu? "Současný systém není efektivní. Spousta peněz je vynakládána buď zbytečně, nebo negeneruje očekávané výsledky," prohlásil ministr.

První a jednorázovou úsporu má přinést zrušení Vysokoškolského sportovního centra, které od prvního ledna 2010 přejde pod resort vnitra. "Uspoříme tak minimálně deset milionů, které použijeme pro sportovní přípravu reprezentace."

Nově tak budou místo dosavadních tří (armáda, vnitro, školství) fungovat jen dvě centra (armáda, vnitro).

Druhým opatřením je návrh novelizace Zákona o sázkových a jiných podobných hrách, který zvýší odvody z dosavadních 15 na 20 procent. "Rozvoji sportu to přinese 600 milionů korun ročně. Jsem přesvědčen, že právě výnosy z hazardních her jsou těmi prostředky, které se mají na financování sportu podílet."

Třetím opatřením, je podle Lišky zřízení Fondu pro podporu sportu. Jeho výhodou by mělo být sjednocení financí ze státního rozpočtu, výnosů z loterií a dalších zdrojů a přinést větší stabilitu, přehlednost i průhlednost finančních ukazatelů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž