Legendární stolní tenista Jindřich Panský obléká dres extraligového týmu KT...

Legendární stolní tenista Jindřich Panský obléká dres extraligového týmu KT Praha i v šedesáti letech. | foto: Jaroslav Odstrčilík / ČAST

STALO SE 29. ČERVENCE: Ping-pongový velikán Panský. Za stoly baví i v šedesáti

  • 14
Patří mezi nejvýraznější postavy tuzemského stolního tenisu a své umění dokazuje i v současnosti nejen při vyhlášených exhibicích, ale i v české extralize. Jindřich Panský, mistr Evropy ve smíšené čtyřhře z roku 1986, dnes slaví šedesáté narozeniny.

Vynikal v deblových soutěžích, vozil medaile z mistrovství Evropy i světa. 

Nejcennější zlatou ukořistil Panský na domácím ME v Praze 1986, kde společně s Marií Hrachovou ovládli smíšenou čtyřhru.

Nejtěžší zkoušku podstoupili ve čtvrtfinále, uspěli po boji 2:1 na sety. „Rozhodující set jsme urvali o dva balonky,“ vzpomínal Panský. 

„Program se protáhl a jak to bylo vyrovnané, tak se dohrálo v jednu v noci. Diváci ale zůstali a vytleskali nás. To byl nejsilnější dojem,“ zmínil přínosy domácího prostředí.

Českoslovenští stolní tenisté Jindřich Panský a Marie Hrachová pózují s pohárem...

A před zaplněnými tribunami zvládl československý pár i zbylé dva zápasy a mohl slavit titul mistrů Evropy. „Snem každého sportovce je hrát před vlastním publikem a když se povede vyhrát medaili, je to něco nepopsatelného,“ pochvalovala si Hrachová.

Spolupráce Panského a Hrachové fungovala náramně, v roce 1984 na ME v Moskvě si na krk pověsili stříbrnou medaili, stejný kov získali i o rok později na MS v Göteborgu.

Stalo se před lety

Historický speciál sportovní redakce iDNES.cz

Všechny díly naleznete přehledně ZDE.

„S Jindrou jsme měli hodně dobré výsledky, protože jsme byli velcí kamarádi,“ prozradila Hrachová. „Za deset let, co jsme spolu hráli, jsme se nepohádali. A na mixy jsme se těšili.“

Velmi úspěšně se Panskému vedlo rovněž ve čtyřhře, s Milanem Orlowským na zmíněném světovém šampionátu ve Švédsku dokráčeli ke stříbru.

Pódiová umístění sbíral Panský i s československým družstvem, ve dvouhře se stal juniorským mistrem světa a mezi dospělými skončil dvakrát po sobě druhý na evropském turnaji Top 16.

Dokud to půjde, chceme bavit

Stolnímu tenisu, k němuž si v devíti letech našel cestu od gymnastiky, zůstává rodák z Plzně věrný dodnes. Ještě letos v únoru zaskakoval v české nejvyšší soutěži za tým KT Praha, v němž působí společně s parťákem Orlowským.

A přestože ping-pong se od dob jejich největší slávy výrazně proměnil, stolnětenisové legendy stále zatápí o generace mladším soupeřům a svým uměním okouzlují diváky.

Nestárnoucí Jindřich Panský, legenda českého stolního tenisu, předvedl divákům...
Jindřich Panský (vlevo) a Milan Orlowski ve čtyřhře

„My se tím už jenom bavíme, aspoň se pořád hýbeme, je to celý náš život,“ hlásil Panský před třemi roky. „Dokud to půjde, chceme bavit sebe i diváky.“ 

Panský s Orlowským nerozdávají zábavu jen při oficiálních utkáních, objíždějí celý svět s proslulými exhibicemi, při nichž za stolem metají akrobatické kousky a pinkají si nejen s pálkou, ale i s mobilem, botou nebo třeba síťkou na ryby.

„Hráli jsme i na Tahiti, kde ani nebyla hala, jen železná ohrada. Hráli jsme na betonu, foukalo nám tam, to bylo kruté. Domorodci přijeli auty až do té ohrady auty a my jsme tam měli na betonu postavený stůl,“ vyprávěl Panský.

Postřehy z veleúspěšné hráčské kariéry zdárně předává následníkům, jako trenér se v rozmezí let 2004 až 2009 podílel na pěti extraligových titulech týmu SF SKK El Niňo Praha, čtyři roky působil také u reprezentace.

„Představoval jsem si, že po skončení kariéry u sportu zůstanu,“ vyprávěl s úsměvem loni v říjnu, „ale že budu aktivní ještě v šedesáti, to jsem neplánoval.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž