Bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička

Bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička | foto: Igor Zehl / ČTK

Zemřel sportovní gymnasta Růžička. Olympijskému medailistovi bylo 96 let

  • 1
Na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných, zažil i atmosféru OH 1952 v Helsinkách a 1956 v Melbourne. Bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička zemřel, bylo mu 96 let.

Svému milovanému sportu zasvětil Růžička, který  byl nejstarším českým olympionikem,  celý svůj život. Zprávu o jeho úmrtí po těžké nemoci ČTK potvrdil Stanislav Vyzina, gymnastický trenér a rodinný přítel.

Cvičil i za heydrichiády. Nejstarší žijící olympionik dostal cenu za oddanost

Zdeněk Růžička

Ještě loni při oslavách svých 95. narozenin se Růžička staral o dům a zahradu a vzpomínal na svá závodní léta a vrchol kariéry na poválečných hrách v Londýně. „Pamatuji si dobře, i celou tu sestavu mám pořád před sebou. Ale medaile jsem ani neočekával,“ vzpomínal na Londýn 1948.

Rodák z Ivančic u Brna dlouhá léta působil jako trenér v brněnských oddílech, do roku 2004 byl rovněž starostou Sokola Brno. Je držitelem Ceny fair play Českého olympijského výboru a členem Sportovní síně slávy města Brna.

V prosinci při vyhlášení Sportovce roku 2020 se stal Růžička prvním držitelem Ceny Národní sportovní agentury Za oddanost sportu. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek v Brně pouze v rodinném kruhu.

Starostka České obce sokolské Hana Moučková označila Růžičku za legendu, od něhož se sama mnohé naučila. „V Sokole Brno I působil jako závodní sportovec ještě před zákazem roku 1948, později jako trenér, a nakonec jej po roce 1990 obnovoval, aby se na mnoho let stal jeho starostou. Jsem velice ráda, že jsem ho poznala,“ uvedla.

„Při mnohých setkáních jsme měli možnost diskutovat o Sokole a jeho poslání i pro dnešní moderní dobu. Jeho názory byly velice inspirativní. Především ale to byl upřímný člověk, který miloval Sokol celým svým srdcem. Myslím, že na něj budou vzpomínat generace našich členů nejen z Brna,“ dodala Moučková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž