ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Ivana Tačíková

V pondělí v Česku ožijí sportoviště. Může se trénovat a omezeně závodit

  • 6
Sportovní dění v Česku se od pondělka znovu o něco přiblíží k normálnímu stavu. Bude se moci trénovat na venkovních i vnitřních sportovištích a to za účasti až stovky osob, což umožní všechny běžné tréninky včetně plnohodnotné přípravy fotbalových klubů. Povolené budou také sportovní závody a zápasy do stovky lidí, ovšem bez přítomnosti diváků.

Ty ale budou začínat postupně, protože sportovní svazy a další pořadatelé na základě dřívějších plánů uvolňování vládních omezení počítali s pozdějším termínem.

Například první fotbalová liga by měla začít po 25. květnu, pokud si to na úterním ligovém grémiu odsouhlasí kluby. Od pondělka se ale týmy budou moci naplno připravovat. V menších skupinách a bez vzájemných kontaktů mohou profesionální fotbalisté trénovat od 20. dubna, od příštího týdne už nebudou mít žádná omezení.

A omezení padnou také pro tréninky amatérů včetně dětí a mládeže, kteří se nyní mohli připravovat jen venku a v maximálně desetičlenných skupinách. Pro všechny se vedle posiloven a fitness center otevřou i tělocvičny, sportovní haly a další vnitřní sportoviště a maximální počet účastníků se zvýší na sto. Sportovci nebudou muset nosit roušku, pro všechny ostatní včetně trenérů zůstává ochrana úst a nosu povinná.

Povoleny jsou i kontaktní sporty jako judo. Bezpečná dvoumetrová vzdálenost musí být dodržována jen mezi sportující skupinou a okolím, nikoliv mezi sportovci vzájemně, uvedl Český svaz juda na svém facebooku. Stejně jako všude jinde musí být k dispozici dezinfekční prostředky na ruce a po tréninku se musejí dezinfikovat všechny pomůcky.

Na sportovištích zůstává uzavřené zázemí, jako jsou šatny a sprchy. Přístupné mohou být jen toalety, pokud se na nich nebude zdržovat více lidí současně.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž