Hráči New England Patriots před 52. Super Bowlem. Vyhraje slavný klub trofej po...

Hráči New England Patriots před 52. Super Bowlem. Vyhraje slavný klub trofej po šesté, nebo se bude radovat Philadelphie Eagles? | foto: AP

Super Bowl 52: Nastal čas pomsty, či dalšího stvrzení dominance v NFL?

  • 8
Vrchol sezony amerického fotbalu je znovu tady. Jeden jediný zápas, 60 minut tuhé bitvy v noci z neděle na pondělí rozhodne, kdo se stane vítězem 52. Super Bowlu. V něm se utká hegemon posledních let New England Patriots a překvapení ročníku – Philadelphie Eagles.

Favorit k dosažení na pomyslný Mount Everest nejpopulárnějšího sportu v Severní Americe je jasný. Patriots pod vedením hvězdného tandemu B+B (kouč Bill Belichick a quarterback Tom Brady) byli největším favoritem na zisk trofeje už před sezonou a zatím velká očekávání s přehledem naplňují.

Základem úspěchu klubu je stabilita na pozicích majitel-hlavní trenér-quarterback. V roce 1994 koupil Robert Kraft New England Patriots za 172 milionů dolarů. Od té doby vyhráli Patriots hned sedmnáctkrát divizi, devětkrát konferenci a pětkrát Super Bowl - bezkonkurenční statistika napříč celou ligou.  

Hodnota klubu je nyní podle Forbes odhadována na 3,7 miliardy dolarů. Jeho tah s příchodem věčně zachmuřeného Belichicka v jeho typicky ušmudlané týmové mikině s kapucí na pozici hlavního trenéra byl výjimečný.

Zkušený stratég od roku 2001 ve spojení s mladým Tomem Bradym vytvořil z organizace továrnu na úspěchy, vydělal miliony i nepřítele číslo jedna mezi fanoušky ostatních 31 týmů.

Patriots jsou symbolem dokonalosti. Tak by mělo vypadat fungování profesionální sportovní organizace. 

Další tituly tým z Massachusetts vybojoval hned v letech 2004 a 2005. Ten třetí právě proti svému nedělnímu soupeři z Philadelphie. A poslední dva v roce 2015 a vloni v úžasném comebacku proti Atlantě Falcons.

Dokáže nejslavnější sportovní dvojice kouč-hráč získat historicky šestý titul?

Doletí Orli na vrchol?

Jejich soupeř z Philadelphie na svůj premiérový Super Bowl čeká. Nejblíže mu byl právě v už zmiňovaném roce 2005, tehdy ale podlehl New England 21:24. Bolest z prohry hrdé fanoušky Eagles, kteří patří zároveň k jedněm z nejhlučnějších v NFL, trápí ještě dnes. A jejich tehdejší quarterback Donovan McNabb, jenž celé finále odehrál s vážně poraněným kolenem, na něj stále vzpomíná se slzami v očích.

„Fyzická bolest z těžkého zranění přešla brzy, ta psychická mě bude trápit do konce života. Byli jsme hodně blízko,“ vzpomíná hvězda, jehož synovec obránce Darnell Nurse nastupuje v NHL za Edmonton Oilers. 

Znovuzrozený tým z Philadelphie je největším překvapením sezony. Stejně jako soupeř z Foxborough dokázali v základní části zvítězit v 13 utkáních. Přesto mu před play-off téměř nikdo nedával šance na úspěch. 

Hlavní kouč Doug Pedersen a trenérský štáb se vyrovnali se zraněním tří klíčových hráčů v čele s mladým quarterbackem Carsonem Wentzem. Velký adept na nejužitečnějšího hráče sezony si ve čtrnáctém utkání přetrhal svaly v koleni a nedobrovolně musel přepustit místo náhradníkovi Nicku Folesovi.

Bývalému starterovi Eagles nikdo nevěřil, z jednoho z nejlepších týmů v lize se bez hvězdného mladíka stal tým na odstřel.

Kouč Pedersen ale dokonale přizpůsobil playbook omezeným schopnostem Folese a devětadvacetiletý quarterback dovedl svůj tým až do Super Bowlu. Ve čtvrtfinále Philadelphia vybojovala vítězství 15:10 nad Atlantou a ve finále NFC zaskočila favorita z Minnesoty 38:7.

Teď tým vedený skvělou obrannou hrou a variabilním běhovým útokem čeká poslední krok. Vyzrát na šampiona nejtěžší váhové kategorie z New England, oplatit mu 13 let starou prohru z finále a vybojovat historický Super Bowl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž