Pardubice v zápase proti Ostravě přišli o nejdůležitějšího hráče týmu,...

Pardubice v zápase proti Ostravě přišli o nejdůležitějšího hráče týmu, quarterbacka Chrise Forciera. | foto: ČAAF archiv

Jubilejní sezonu komplikují zranění. Řešení? Zahraniční hvězdy v pohybu

  • 0
První půlka 25. ročníku Bitters ligy amerického fotbalu byla ve znamení smolných zranění klíčových mužů. Týmy v nejvyšší lize na post quarterbacků obsazují zahraniční hráče. Z domácích borců jim konkuruje jen hvězda Black Panthers Jan Dundáček.

Letošní sezóna je v tomto směru zatím hodně smolná.

Kvůli velkému počtu zraněných hvězd.

Jak se to všechno seběhlo? 

Již před sezonou propagovaná hvězda Pardubic Stallions, Chris Forcier, se bez cizího zavinění zranil hned v prvním zápase sezóny. Ostrava Steelers se i letos chtěla spolehnout na služby finského quarterbacka. Henri Väänänen ale druhý zápas s Prague Lions nedohrál. Sígrs se rozhodli své zahraniční posily postavit na jiné pozice a klíčovou roli quarterbacka nechali v rukou Filipa Ondráška. 

Ani jemu však nepřálo sportovní štěstí. Jeho koleno v dalším duelu nevydrželo. 

Pardubice v zápase doma proti Ostravě přišli o nejdůležitějšího hráče týmu, quarterbacka Chrise Forciera.

„Zranění je součást každého sportu, i amerického fotbalu. Nahradit quarterbacka bývá většinou neřešitelný úkol i pro týmy v NFL. Těžko se hledá porovnání s jinými sporty. Barcelona by hrála skvělý fotbal i bez Messiho,” vysvětluje důležitost této pozice Radim Kroulík, ofenzivní koordinátor Stallions.

V lize, kde se mají quarterbaci předhánět ve statistikách v naházených přihrávkách, tak rázem vidíme hru především po zemi. 

Jak týmy zareagovaly na zranění svých klíčových mužů? 

Pardubice Stallions se rozloučili s Forcierem, jenž byl v minulosti blízko angažmá v NFL. Na jeho místo přichází Doug Webster. 

Ten v roce 2016 působil v Příbrami. 

Ostrava Steelers se po nevydařeném začátku útočné hry rozhodla rozloučit s hrajícím trenérem Lukem Wildungem a quarterbackem Väänänenem. Uvolněné místo obsadí do konce sezóny quarterback Steve Wilken. Právě na něm bude, aby dotáhl Steelers do finálového Czech Bowlu, který se letos bude konat v Ostravě. 

Začal dobře v novém dresu. V úvodním zápase pomohl Steelers zdolat hosty z Pardubic.

„Museli jsme udělat změny, aby náš útok byl méně předvídatelný a více stavěl i na passové hře,” vysvětloval krok hrající hlavní trenér Garrett Griffeth. “Na soupisce nemůžeme mít více než dva americké hráče, proto jsme se museli rozloučit s Lukem,” dodal Griffeth k odchodu Wildunga do Alligators.

Fin Väänänen se po odchodu ze Steelers s českým fotbalem nerozloučil. Brno Sígrs se rozhodlo zareagovat na zranění svého rozehrávače právě angažováním čerstvě volného Fina. I Luke Wildung našel místo v Brně. O jeho služby měli zájem brněnští Alligators. 

“Náš klub nadále razí filozofii, že nechceme do týmu přivádět jednorázové importy a účelové posily na jednu sezónu. Příchod Wildunga tuto skutečnost nemění. Luke kontaktoval náš tým s tím, že se chce dlouhodobě usadit v ČR a toto období spojit s Alligators,” uvedl brněnský tým v prohlášení.

Takové výměny klíčových hráčů americký fotbal v Česku ještě nezažil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž