Souboj pohlaví Ospalému nevyšel

  • 5
Brno - Kvůli nejlépe dotovanému závodu v historii triatlonu překopal Filip Ospalý svůj program před druhou částí sezony. Pozvánku na druhý ročník podniku v americkém Minneapolisu dostal na poslední chvíli, takže musel změnit plány. Udělal to však rád, protože šance ukrojit podíl z dotace ve výši půl milionu dolarů (asi 15 milionů korun) byla lákavá. "Od startu to bylo slabé, ani trochu mi to nesedlo. Byli tam ti nejlepší na světě a podle toho to vypadalo," řekl úřadující vicemistr Evropy.

Svou roli možná sehrála i nedostatečná aklimatizace, protože do Ameriky přiletěl těsně před startem.

Závod měl vedle rekordní dotace i další specifika. Na kole nesměli jet triatlonisté v háku a hlavně - o čtvrtmilionovou prémii pro vítěze společně bojovali muži i ženy. Ty podle složitě vypočítávaného koeficientu odstartovaly s náskokem devíti minut a 40 sekund.

"Se ženami jsem závodil poprvé, ale moc jsem to ani nevnímal. První ženu jsem předstihl až v běhu," podotkl s hořkým úsměvem Ospalý. V minulosti se podobně závodilo v Karlových Varech, ale tam se člen brněnského týmu Olympo se ženami nikdy neutkal. Vzdálenosti byly o něco kratší než při olympijském triatlonu. "Byl to takový sprint na delších tratích, od začátku se jelo naplno," popsal.

Štědrý bonus nakonec získala v Minneapolisu domácí světová jednička Barbara Lindquistová, na kterou marně útočili její mužství kolegové. "Pořadatelé asi trochu podcenili její schopnosti. Doufám, že příští rok bude handicap menší," uvedl Ospalý.

Exhibice by se rád zúčastnil i za rok, pokud bude pozván. "Byla to zajímavá konfrontace, protože se tam sešli i špičkoví ironmani nebo závodníci, kteří objíždějí Světový pohár a mistrovství světa vynechávají. Až si závod získá tradici, mohlo
by to být ještě lepší," těší se Ospalý, jenž skončil hned za loňským vítězem z Havaje Timem DeBoomem. Nyní se chystá na obhajobu titulu na mistrovství republiky, které bude o příštím víkendu v Praze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž