Martin Šonka během závodu Red Bull Air race v Budapešti.

Martin Šonka během závodu Red Bull Air race v Budapešti. | foto: Reuters

Neuvěřitelné drama. Nakonec ale pilot Šonka titul v Air Race nezískal

  • 42
S nadsázkou přežil v prvním kole „klinickou smrt“. V semifinále už ukázal svou formu, jenže nakonec z velkého finále odchází Martin Šonka jen jako smutný poražený. Titul mistra světa v letecké sérii Red Bull Air Race mu v posledním závodě sezony vyrval Japonec Muroja. Šonka je po čtvrtém místě v americkém Indianapolis druhý.

Vzájemně se objali, uctivě jeden druhému poblahopřáli a nakonec se oba i uklonili. Jošihide Muroja zářil štěstím, Martin Šonka měl křečovitý výraz, který skrýval vše. Zklamání, smutek - tak blízko byl, a přece tak daleko.

„ Určitě to bude nějakou dobu bolet. Bylo to blízko. Na druhou stranu jsme opravdu bojovali do konce, do posledního možného letu. Je třeba sportovně poblahopřát Jošimu k titulu, ve finále zaletěl neuvěřitelný čas. Ale samozřejmě nás to mrzí, celou sezonu celý tým pracoval velmi tvrdě. Byla opravdu velmi náročná a vyčerpávající. Už se těším na příští rok, kdy to zkusíme znovu,” uvedl Šonka.

Byl to vůbec divoký den. Dlouho se klání kvůli mizernému počasí odkládalo, když nakonec 1. kolo vypuklo, přineslo neuvěřitelné věci, po kterých Šonka říkal: „Nemůžu tomu uvěřit, ale vidíte, stalo se. A já jsem zpátky ve hře.“

Jeho podivu se nedivte. Ve vyhlíženém souboji ho čekal Japonec Muroja, jak už víte pozdější vítěz. Při svém letu dostal Muroja dvouvteřinovou penalizaci za špatný průlet jedné z branek a zdálo se, že tak otevřel cestu Šonkovi za titulem.Ten skutečně byl dlouho na mezičasech lepší, jenže v silném větru v závěru lehce trefil pylon a dostal třívteřinovou penalizaci.

S Murojou souboj prohrál a myslel, že je konec. Že vše zkazil. Ocitl se však na pozici nejrychlejšího poraženého, tedy na posledním postupovém místě do osmičlenného semifinále. To však vzhledem k tomu, že na svůj let čekalo ještě pět dvojic, považoval za dočasné.

„Byl jsem překvapený, že jsem trefil pylon. Z kokpitu to vypadalo v pořádku, ale nebylo. Byla to hloupá chyba,“ říkal v televizním rozhovoru. „A že mám stále šanci postoupit jako nejrychlejší poražený? Neočekávám to,“ tvrdil po přistání.

Jenže divoké podmínky dělaly trable i ostatním. Navíc Šonkův čas i s penalizací byl skvělý, a tak postupně ubývali další konkurenti. Kamera čekajícího Šonku často zabírala a hodně si oddechl, když Nicolas Ivanoff trefil pylon těsně před koncem svého letu.

Nakonec se tedy Šonka mezi osmičku nejlepších probil. V ní si už počínal bez chyby, Matta Halla s přehledem porazil a postoupil do finálové čtyřky. 

V té ale přišlo nečekané selhání. Zatímco Muroja zaletěl úchvatný čas, Šonka byl o víc než čtyři vteřiny pomalejší a skončil čtvrtý. 

„Bohužel nám před osmičkou odešla sonda, podle které nastavuji motor. Vyměnit už nešla, takže jsem osmičku i finálovou čtyřku nastavoval jen tak podle citu, což je velmi těžké,“ vysvětloval Šonka.

Ve finále tak stroj neletěl ideálně, nevedlo se ani samotnému Šonkovi. „Bohužel motor nešel nastavit úplně ideálně a bylo to znát. V prvním vertikálním manévru jsem také udělal chybu, a když se to sečetlo, byl z toho pomalý čas a ztracené naděje na titul.“

Čtvrté místo znamenalo, že ho v celkovém pořadí Japonec o čtyři body předstihl. Šonka je druhý a další Čech v šampionátu, Petr Kopfstein, pátý.

„Cíl byl skončit v první desítce. Když bychom byli v půlce (mezi sedmičkou), tak super. Ale 5. místo je famózní. Musím říct, že se nám letos povedly všechny závody,“ uvedl Kopfstein.

Red Bull Air Race v akrobatickém létání

Konečné pořadí seriálu po osmi závodech

1. Muroja (Jap.) 74, 2. Šonka (ČR) 70, 3. McLeod (Kan.) 56, 4. Chambliss (USA) 53, 5. Kopfstein (ČR) 43, 6. Hall (Austr.) 40.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž