DEJ SI POZOR Populární Velšský sudí Nigel Owens vyčítá skotskému ragbistovi...

DEJ SI POZOR Populární Velšský sudí Nigel Owens vyčítá skotskému ragbistovi Stuartu Hoggovi (č. 15), aby si příště odpustil simulování. To se to ragby krajně nehodí. | foto: Reuters

Jestli chceš simulovat, jdi hrát fotbal, sepsul sudí ragbistu

  • 330
Ten moment fanoušky na stadionu i u televizí pobavil, pro skotského ragbyového reprezentanta Stuarta Hogga však znamenal ostudu. Při zápase světového šampionátu proti výběru Jihoafrické republiky, v němž Skotové podlehli 16:34, totiž Hogg při drobném střetu s protivníkem simuloval a sudí Nigel Owens mu přede všemi vyčinil.

Bylo krátce po zahájení druhé půle, Jihoafričané vedli 20:6, když Hogga při odkopu z obranného území tzv. dvaadvacítky atakoval jihoafrický pilíř Tendai Mtawarira. Snažil se mu odkop zblokovat a setrvačností do něj lehce vrazil.

Skotská hvězda se podlomila v kolenou a teatrálně spadla. Následně zůstala chvíli ležet. Ošetření pak odmítla. „Snažil se obelhat sudího a vynutit si pro protivníka trest,“ komentovala jeho jednání britská ragbyová média.

Při nejbližším přerušení hry, kdy pro Skoty nařídil volný kop, si hlavní rozhodčí nezavolal „viníka“ Mtawariru, nýbrž Hogga.

„Viděl jsem to. Ano, bylo to ve výskoku, ale neudělal nic nedovoleného. Pokud chceš tohle předvádět, můžeš se sem vrátit za dva týdny. Teď už to nedělej a dávej si pozor,“ řekl Hoggovi velšský sudí, přičemž jeho slova pochopitelně zachytil mikrofon.

Ten má sudí připnutý na dresu proto, aby všichni diváci slyšeli, jaký přestupek a proč odpískal, jak hráčům domlouvá a také pro komunikaci s videorozhodčím.

Není těžké pochopit, že Hogga posílal hrát fotbal, kde je filmování a simulování velmi časté. A kvůli tomuto nešvaru se ragbisté vůči fotbalistům rádi vymezují. A proto je pro Hogga nařčení ze simulování potupa.

Média spekulují, že Owens měl něco podobného připraveného. Zápas se totiž hrál v St. James Parku v Newcastlu, který je domovem místního klubu fotbalové Premier League. A asi moc dobře věděl, že United hrají doma až za dva týdny, protože tento víkend mají fotbalisté reprezentační přestávku.

Mimochodem, Owens platí za špičkového ragbyového sudího a během zápasů s hráči často vtipkuje. Směrem k Hoggovi však nežertoval.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž