Skandál! Proti Rusům neboxujeme. Co vyvolal verdikt IBA, vedené Putinovým přítelem

  16:42
Ruští a běloruští boxeři mohou opět startovat na akcích Mezinárodní boxerské asociace IBA a navíc pod vlastní vlajkou a s hymnou. Tak rozhodl při anonymním a kontroverzním hlasování výkonný výbor IBA, vedený prezidentem Umarem Kremljovem, jenž se považuje za přítele prezidenta Putina. Kritika takového rozhodnutí na sebe nenechala dlouho čekat.

Ruský boxer Albert Batyrgazijev (vlevo) ve vítězném finálovém souboji s Američanem Dukem Raganem. | foto: AP

Švédsko a Finsko jako první oznámily: Za této situace budeme bojkotovat veškeré akce IBA, na nichž nastoupí ruští a běloruští boxeři.

Očekává se, že další západní země se k tomuto bojkotu připojí.

„Rozhodnutí o návratu Rusů a Bělorusku je naprosto skandální a zcela nepřijatelné,“ uvedl Per-Axel Sjöholm, prezident Švédské boxerské federace, a podobně se vyjadřoval i jeho finský kolega Marko Laine.

Mezinárodní boxerská asociace umožnila start Rusům a Bělorusům na svých akcích

Polský ministr sportu Kamil Bortniczuk odsoudil rozhodnutí IBA jako „mimořádně nebezpečný precedens“ a vyzval MOV, aby s jeho vedením přerušil veškeré styky.

Mezinárodní olympijský výbor přitom už v roce 2019 pozastavil členství IBA kvůli finančním machinacím a korupci, načež federaci odebral právo pořádat boxerský turnaj na olympijských hrách v letech 2021 a 2024. V Tokiu loni organizovali boxerské soutěže přímo činovníci MOV.

Umar Kremljov se stal prezidentem IBA v roce 2020 poté, co přivedl jako hlavního sponzora ruskou firmu Gazprom:

Bortniczuk nyní požadoval, aby MOV nyní suspendoval IBA nejen dočasně, ale trvale.

„Vzhledem k tomu, že válka na Ukrajině stále pokračuje a tisíce lidí kvůli ruské agresi přicházejí o život, nemůžeme návrat ruských a běloruských boxerů připustit,“ uvedl polský ministr a poukazoval, že mnozí ruští sportovci se otevřeně stali propagandisty Putinova režimu a podporovali útok na Ukrajinu.

Polského ministra označili za rasistu

Kremljovovo vedení IBA v tiskovém prohlášení reagovalo: „Svým odporem k opětovnému zapojení Ruska a Běloruska do mezinárodního sportu projevuje pan Bortniczuk rasistický postoj. IBA se domnívá, že sportovci se nerozlišují na dobré a špatné, ani na přátelské, či nepřátelské.“

Reakce sportu na válku na Ukrajině

IBA se odvolala na články 4, 5 a 6 Olympijské charty, které se zmiňují o politické neutralitě sportovních organizací a zaručují „užívání práv a svobod stanovených v Olympijské chartě bez jakékoli diskriminace“.

Bortniczuk na toto prohlášení reagoval komentářem na Twitteru: „Dovolte mi jen připomenout, že Rusko útokem na Ukrajinu porušilo olympijský mír.“

Rusové ruší sportovcům kempy v cizině. Aby nedezertovali? Plánují i své „hry“

Návrat Rusů a Bělorusů i s jejich státními symboly odporuje stále platnému doporučení MOV, který v únoru vyzval k jejich vyloučení z mezinárodního sportu kvůli agresi na Ukrajině. Žádná další mezinárodní sportovní federace se k podobnému kroku neodhodlala. Většina z nich vyloučila obě země komplexně, pouze některé jim umožnily nadále startovat v pozici neutrálních sportovců.

V Rusku pochopitelně rozhodnutí IBA mocně oslavovali.

Prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov prohlásil, že národní federace, které budou kvůli účasti Rusů turnaje bojkotovat, tím poruší olympijské zásady.

„Musíme začít znovu, od těch základních hodnot, se kterými začal Pierre de Coubertin, a prostřednictvím sportu udělat tento svět lepším, navzdory jeho nedokonalostem,“ tvrdil alibisticky Pozdňakov, přestože nedlouho předtím ruský ministr sportu Oleg Matycin vyhlašoval, jak ruští sportovci zajisté půjdou i při mobilizaci příkladem a přispějí na Ukrajině k obraně své vlasti.

Vladimir Putin a Umar Kremljov při otevírání boxerského centra v Moskvě letos v září:

Zmanipulované hlasování?

Rozhodnutí IBA tvrdě odsoudil bývalý profesionální mistr světa a současný kyjevský starosta Vitalij Kličko: „IBA dělá ze sebe hlupáka před celým světem, když pošlapává humanistické a univerzální hodnoty. Box si zaslouží mnohem víc. Jaká škoda.“

Volodymyr Prodyvus, ukrajinský místopředseda IBA a jeden z osmnácti členů výkonného výboru této organizace, dokonce naznačil, že hlasování o zrušení sankcí Rusů a Bělorusů mohlo být zmanipulované.

Vedení IBA totiž zveřejnilo pouze informaci, že z 18 členů výkonného výboru hlasovalo 14 pro zrušení veškerých sankcí vůči těmto zemím, tři se zdrželi a jeden byl proti. Kdo jak hlasoval, však IBA odmítla zveřejnit.

Prodyvus přirovnal takové hlasování ke způsobu, jakým Rusko anektovalo čtyři okupované ukrajinské oblasti na základě pseudoreferenda, jež bylo široce odsouzeno jako podvod.

„Nevěřím výsledkům hlasování výkonného výboru IBA,“ napsal Prodyvus na svém profilu na Facebooku. „Hlasování online a anonymně je za současných okolností nepřijatelné. Zdůrazňuji: Rozhodnutí o zrušení sankcí by mělo být učiněno pouze veřejně a otevřeně. Ať celý svět zná jména těch, kteří podporují země - zabijáky.“

Kdo ve výkonném výboru kromě Kremljova hlasoval?

Delegáti z Ruska, Kamerunu, Svazijska, Maroka, Číny, Srí Lanky, Kataru, Thajska, Austrálie, Francouzské Polynésie, USA, Portorika, Ukrajiny, Maďarska, Řecka a Španělska.

Členy výkonného výboru jsou přitom rovněž Elise Seignolleová a Kirsty Harrisová z USA a Austrálie, předních členů boxerské Aliance společné věci - tedy skupiny zemí, které jsou zarytými kritiky Kremlu a usilují o změnu praktik ve vedení IBA a o zachování boxu na olympijských hrách.

Také proto je výsledek hlasování podivný.

Faktem je, že Kremljov si už dříve vypracoval pevnou mocenskou základnu právě za pomoci jemu povolných delegátů z Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti na květnovém mimořádném kongresu IBA v Istanbulu volili také současný výkonný výbor.

Pod dohledem Gazpromu

Aliance společné věci, tvořená především západními funkcionáři, se snažila zbavit Kremljovovy kliky tím, že proti němu nasadí do voleb prezidenta IBA protikandidáta, Nizozemce Borise van der Vorsta.

Jenže - s velkou pravděpodobností opět pod vlivem Kremljova - takzvaný „nezávislý útvar IBA pro bezúhonnost boxu“ označil van der Voorsta v předvečer voleb za nezpůsobilého kandidovat.

Nizozemec se proti verdiktu odvolal k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne. Ta mu dala za pravdu a přikázala IBU, že mu musí umožnit kandidovat.

Na dalším mimořádném kongresu IBU v Jerevanu se však IBA v září vzepřela rozhodnutí CAS (další precedens!) a jeho kandidaturu znovu nepřipustila.

Zarážející byl poměr při hlasování všech delegátů: 106 jich podpořilo jako jediného možného prezidenta Kremljova a odhlasovalo, že nové volby nebudou, zatímco pouze 36 bylo proti.

Není divu, že rovněž van der Vorst nyní horuje proti vedení IBA, jež má být ovládáno ruskými mocenskými strukturami včetně hlavního sponzora IBA, ruského gigantu Gazprom.

„Povolit návrat boxerů z Ruska a Běloruska do soutěží je nepřípustné rozhodnutí,“ říká van Vorst. „Je jasné, že IBA je rukojmím svého ruského vedení, a to je odhodláno udržet řídící orgán pod svou kontrolou za každou cenu.“

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Šermíři Ruska a Běloruska nebudou na olympiádě, nepřihlásili se do kvalifikace

23. dubna 2024  20:03

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...