Sergej Movsesjan

Sergej Movsesjan | foto: Michal Klíma, MAFRA

Czech Open: arménský šachista Movsesjan má rekordní třetí triumf

  • 0
Až dosud se Armén Sergej Movsesjan o pozici historicky nejúspěšnějšího hráče velmistrovského turnaje na pardubickém festivalu šachu a her dělil se třemi dalšími borci: Čechem Vlastimilem Babulou, Rusem Antonem Korobovem a Němcem Liviu-Dieterem Nisipeanu. Všichni měli dvě vítězství. Od soboty je však Movsesjan na čele seznamu šampionů osamocený - k titulům z let 1995 a 2016 totiž přidal rekordní třetí.

„Vážím si toho nejen ze šachového hlediska,“ uvedl 39letý Movsesjan, nasazený coby trojka. „Pro mě je každý turnaj v Pardubicích specifický, považuju je pořád za domovské město a mám tu asi větší motivaci než jiní hráči,“ doplnil.

Při své „jízdě“ velmistrovským kláním s názvem Pardubice Open posbíral 7,5 bodu z devíti možných, což se žádnému jinému šachistovi nepoštěstilo. O jeho vítězství proto nemohlo být pochyb.

„Turnaj se pro mě vyvíjel dobře hned od začátku, sedly mi i barvy figur proti konkrétním soupeřům. Průběh byl ještě pohodovější, než jsem očekával a doufal. Je to velice příjemné,“ radoval se Movsesjan, jenž na Czech Open už předtím skončil druhý v rapid šachu.

Stříbro v hlavním turnaji bral Polák Lukasz Jarmula, který s Movsesjanem v posledním kole remizoval, bronz pak připadl Němci Christopheru Noemovi.

Do elitní dvacítky nepronikl žádný z Čechů. V první padesátce jich je však pět: Thai Dai Van Nguyen (24.), Vojtěch Zwardoň (27.), Jiří Štoček (32.), Pavel Šimáček (34.) a Jakub Půlpán (40.).

„Se svým výkonem jsem celkem spokojený, získal jsem 6,5 bodu. Být nejlepším Čechem turnaje je slušný výkon,“ pochvaloval si teprve 16letý velmistr Nguyen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž