Postup má veslařské párovce přinést Kruťjakov, strůjce stříbra z Atén

  7:58
Úspěšný kouč se vrací. Zároveň ožívá veslařský sen o navázání na slavnou éru české párové čtyřky, stříbrné z MS v roce 2003 i z olympiády v Aténách o rok později. Tuto disciplínu má vyvést z krize Sergej Kruťjakov, ruský kouč žijící v Praze. Dodnes je považovaný za strůjce tehdejších medailí, ale po čase se z velké scény vytratil.

Sergej Kruťjakov, ruský kouč veslařů žijící v Praze.

Do této sezony vstupovala párovka s jiným trenérem. A v jiné sestavě. Před třemi týdny na mistrovství Evropy v Seville ale výrazně neuspěla. "Dvanácté místo ze třinácti lodí, to byl propadák. Představovali jsme si to jinak, museli jsme něco změnit," líčí šéftrenér reprezentace Přemysl Panuška.

Dukláckou posádku Štěrbák, Basl, Ouředníček, Vitásek opustili první a poslední muž, nahradili je slávisté Petr Buzrla a Jakub Houska. "Zvítězil zdravý rozum. Ti dva byli velmi dobří na kontrolkách, ale toužili po dvojskifu. Na něm však úspěšní nebyli. Teď konečně sedí v párovce ti, kteří v ní sedět mají," vysvětluje Dušan Macháček, místopředseda veslařského svazu pro sport.

Kdo je Sergej Kruťjakov

Bývalý kouč ruské reprezentace v roce 2000 začínal v Česku jako pomocný dělník na kanálu v Račicích, aby byl co nejblíže rodině, která se v Hannoveru stará o jeho nemocného syna.Postupně, přes rady předním juniorům, převzal reprezentační párovou čtyřku a sklízel s ní úspěchy, jež vyvrcholily olympijským stříbrem z Atén 2004. Útočiště našel ve Slavii, v letech 2004 až 2008 trénoval párovku v Dukle a po horšících se výsledcích se vrátil k veslařům Slavie, kde vytváří jakýsi protipól Dukle. Nyní je opět trenérem české párovky.

Ke změně došlo i na postu trenéra, Víta Kučeru nahradil Sergej Kruťjakov.Ten Kruťjakov, který ještě před olympiádou v Pekingu musel u reprezentační párovky kvůli její uvadající formě skončit a poté se z Dukly vrátil do svého původního působiště v Česku, do Slavie.

Změny přinesly ovoce - po kratičké společné práci párovka v novém složení obsadila o minulém víkendu na regatě SP v Eatonu druhé místo v malém finále, celkově osmé. "To už bylo mnohem lepší, žádná beznaděj, i když měli jen dva týdny na sjíždění," pochvaluje si Panuška.

Zanedlouho padesátiletý Kruťjakov, který se tak vrátil k reprezentační posádce po pěti letech, tvrdí, že se za spasitele nepovažuje. "Překvapilo mě, že si na mě vzpomněli. Jak to říkají fotbaloví trenéři? Beru to jako výzvu? Jo, to sedí. Na začátku bylo třeba kluky přesvědčit, že na to mají, jako by už ztráceli naději, že můžou jezdit dobře. Ale v Eatonu se o tom přesvědčili, osmé místo na Světovém poháru neměla česká párovka pěkně dlouho. Bereme to jako povzbuzení," pokyvuje hlavou.

Podle Petra Buzrly, nového veslovoda párové čtyřky, by budoucnost mohla přinést úspěch. "Sergej je náročný, občas mu říkáme Kruťák. Trénujeme na hranici možného, on ale umí odhadnout, co z nás může dostat. V Eatonu jsme se rvali s vicemistry Evropy Poláky, Australany, Novozélanďany, takže všichni doufáme, že časem to bude ještě lepší," vyjadřuje víru.

"Finále v Lucernu? To by byl zázrak"

Jaká je tedy budoucnost? Veslařští šéfové neztrácejí naději, že párovka může bojovat o účast na srpnovém mistrovství světa v Jižní Koreji. "K tomu by potřebovala zajet za dva týdny na regatě Světového poháru v Lucernu tak, aby přesvědčila. Ideální by bylo finále nejlepších šesti, nebo aspoň popředí finále B," přemítá místopředseda Macháček.

"Finále v Lucernu? To by byl zázrak na to, jak krátce jsme pohromadě. To bychom byli za hrdiny. Kluci už leccos pochopili, v tréninku dřou jako koně, ale chtělo by to víc času," myslí si zkušený bard Kruťjakov.

Situaci komplikuje skutečnost, že Buzrla s Houskou pojedou příští týden na světové univerziádě v Kazani na dvojskifu a Ouředníček na skifu. "To bylo bohužel domluvené už od zimy, s tím se nedá nic dělat. Kluci se pak vrátí z Kazaně a hned druhý den pojedou do Lucernu," krčí rameny Macháček.

Kruťjakov přiznává, že návrat k reprezentační lodi v něm probudil pocity, které prožíval v medailových letech. "Mám podobné mrazení a chvění jako tehdy, i když tihle kluci jsou úplně jiní. Ale už tím žijí a makají. Když v tom budeme pokračovat, můžeme se kvalifikovat na olympiádu v Riu," plánuje další pouť posádky studentů, v níž je nejstarší pětadvacetiletý Jakub Houska. Ostatním, Petrům Buzrlovi a Ouředníčkovi i Martinu Baslovi, je třiadvacet.

Autor: , Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...