Dana Brožková

Dana Brožková - ORIENTAČNÍ BĚH, ilustrační foto. Na snímku Dana Brožková

Šampionát na náměstí: až čtyři tisíce lidí

Čtyři tisíce diváků očekávají organizátoři při nedělním úvodním závodě mistrovství světa v orientačním běhu: finále ve sprintu bude od 16.45 hostit Horní náměstí v Olomouci. Dopolední kvalifikace se uskuteční na prostějovském sídlišti Svobody.

Mezi největší favority patří také čeští závodníci Tomáš Dlabaja a Dana Brožková. Další finálové bitvy uvidí ve čtvrtek ve Staré Vsi u Rýmařova a příští sobotu a neděli ve Skřípově.

Na krátké trati, jejíž finále bude hostit ve čtvrtek Stará Ves u Rýmařova, má šance na medailové umístění Radka Brožková, na klasické trati mohou příští sobotu ve Skřípově zazářit Michal Smola a Dana Brožková a o den později tamtéž i obě štafety.

. MS v orientačním běhu

Neděle 13. července
sprint - kvalifikace (od 9.30 na sídlišti Svobody v Prostějově)
finále (od 16.45 na Horním náměstí v Olomouci)

Úterý 15. července
klasická trať - kvalifikace (9.30 v Dalově)

Čtvrtek 17. července
krátká trať - kvalifikace (9.30)
finále (15, vše ve Staré Vsi u Rýmařova)

Sobota 19. července
klasická trať - finále (9.30 ve Skřípově)

Neděle 20. července
štafety - finále (9 ve Skřípově)

„Patříme k širšímu okruhu favoritů,“ řekl místopředseda organizační výboru Petr Klimpl. „Pokud by vyšly tři medaile, bylo by to krásné. Doposud naši reprezentanti získali dvacet medailí,“ připomněl.

Jediná dvě zlata získalo tehdejší Československo při posledním mistrovství světa na domácím území – v roce 1991 v Mariánských Lázních. Zopakuje se historie?

„Je to možné. Naše repre se tehdy k Mariánským Lázním upnula jako ke svému vrcholu, stejně jako teď k Olomouci,“ upozornil Klimpl. „Tím, že je mistrovství na domácí půdě, tak je to pro nás něco speciálního. Poslední tři roky na to všichni myslíme a připravujeme se. O místa v reprezentačním výběru se hodně bojovalo,“ poznamenala běžkyně Eva Juřeníková.

Šampionát, který se na české území vrací potřetí, je nejvýznamnější letošní sportovní akcí v kraji. „A také je nesmírně náročná na organizaci. Aby proběhlo mistrovství v důstojné podobě, máme připraveno 350 pořadatelů,“ poznamenal Pavel Sekanina, předseda organizačního výboru a náměstek hejtmana.

Střední Morava bude v následujících dnech opravdovým centrem orientačního běhu. Což ještě umocňuje páteční kongres světové federace v Prostějově, kde se bude volit i nový předseda.

. Zákaz průzkumu? Ten v orienťáku nikdo neporuší

Už téměř deset let žije Eva Juřeníková ve Švédsku. Za tamní klub závodí a pracuje jako trenérka. „Ale stále jsem samozřejmě Češka,“ zdůrazňuje devětadvacetiletá rodačka z Ostravy, která se od zítřka představí na mistrovství světa v orientačním běhu v Olomouci a okolí.

„S orienťákem jsem začala v osmi, takže prvních dvanáct let jsem byla v Česku. Tady jsem se všechno naučila, znám podmínky v republice, které se už nedají zapomenout. V Česku jsem minimálně jednou dvakrát ročně, letos jsem tady strávila skoro tři týdny. Vím přesně, co můžu očekávat.“ Tím, že už zároveň působí jako kouč, se dostane i do trochu zvláštní pozice. Litevka Indre Valaiteová bude totiž při závodech její svěřenkyní i konkurentkou.

„Ale to mi nedělá potíže, snažila jsem se ji připravit co nejlíp na zdejší terén a věřím, že uspěje. V lese už to ale bude soupeř jako každý jiný. Každopádně pokud podá lepší výkon a porazí mě, tak budu jedině ráda,“ usmála se nejmladší juniorská mistryně světa v historii, která v Dánsku triumfovala v 16 letech.

Ze Švédska jste přijela teprve krátce před začátkem mistrovství. Není to málo?
Určitě ne. Byla jsem deset dní ve Švédsku, kde jsem se připravovala v klidu tak, jak jsem zvyklá. Vím, co potřebuji. Tak je to pro mě ideální.

Nejlepší světový výsledek máte z krátké tratě, ale tentokrát poběžíte sprint a klasickou trať. Proč jste se pro ně rozhodla?
Já jsem nad tím hodně dlouho přemýšlela, už loni. Když jsem se podívala na terény a termíny, došlo mi, že sprint a klasická trať mi sedí nejvíc, že v nich mám největší šance uspět.

V neděli vás čeká sprint, nejprve kvalifikace v Prostějově a pak finále v Olomouci. Znáte ta místa?
Vím o nich hodně, i když jsem v obou městech byla naposledy ještě jako dítě. Studovala jsem staré mapy a na internetu i fotky z terénu, což je povolené, takže se dá udělat spousta práce před tím. Víme přesně, co máme očekávat a snažíme se odhadnout, jak by mohla trať vypadat. O to se snaží i všechny ostatní země. Centrum Olomouce je pro nás všechny zavřené, při všech cestách se mu musíme vyhýbat.

Jak se takový zákaz vstupu hlídá?
Kontrolovat se to nedá. Je jasné, že kdyby pořadatelé, kteří se v centru města pohybují, někoho viděli, tak je okamžitě diskvalifikovaný. Ale nemyslím si, že by se to někdo snažil porušit. Znám lidi ze světové špičky a ti jsou všichni natolik morální, že by to nešli nějak zkoumat.

Jak vysoko ve sprintu pomýšlíte?
Takovému uvažování se snažím úplně vyhnout. Snad jen když trénuju, tak si ve svých představách vizualizuji, že přibíhám do cíle jako první nebo na jiné medailové pozici, aby mě to dobře naladilo. Před závodem už se soustředím jen na to, abych podala co nejlepší výkon. Myšlení na nějaké umístění se snažím z hlavy vymazat.

Jak byste popsala české terény? Jsou něčím specifické?
Myslím, že jsou hodně podobné Švýcarsku, očekávám, že jejich reprezentace tady bude mít velké úspěchy. Viděla bych je skoro jako největší favority.

Je to velký rozdíl oproti severským zemím?
Jsou tady větší kopce i jiná volba postupu, v tom máme my ve střední Evropě trošku výhodu. Ale všechny velké orienťácké země tady v posledních měsících několik týdnů trénovaly, pro nikoho terén nebude překvapením.

Kolik budete mít na trati fanoušků?
Těžko říct, určitě se přijedou podívat mí rodiče, lidi z mého ostravského oddílu i další známí.

Budou k vidění i transparenty s vaším jménem?
(rozesměje se) To jsem ani nezjišťovala. Ale při samotném závodu o nich ani nebudu vědět, protože musím být maximálně soustředěná jen na svůj výkon, na nic jiného.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž