David Navara

David Navara | foto: Michal Klíma, MAFRA

V Praze odstartuje šachový turnaj s Navarou i mistryní světa Ťü Wen-ťün

  • 0
V Praze ve středu odstartuje mezinárodní šachový turnaj Prague International Chess Festival. Nejvýše nasazeným hráčem v elitní kategorii Masters bude domácí jednička David Navara, kterého z českých velmistrů v desetičlenné skupině doplní Viktor Láznička. V nižším turnaji Challengers bude hrát mimo jiné úřadující mistryně světa Ťü Wen-ťün. Ta se v hotelu Don Giovanni střetne i se čtveřicí českých reprezentantů.

Pořadatelé chtějí prvním ročníkem akce zahájit tradici elitního světového turnaje v Česku. „Myšlenka uspořádat to v takovém formátu a s takovou silou přišla někdy v roce 2017. Hlavní ideou bylo přinést takovýhle silný turnaj českým hráčům a českému divákovi,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel festivalu Petr Boleslav.

V desetičlenné elitní skupině budou vedle Navary patřit k favoritům Maďar Richard Rapport a Polák Jan Krzysztof Duda. „Čekám, že to bude velmi zajímavý turnaj, velmi vyrovnaný,“ odhadoval Navara.

Ten dnes propagoval turnaj, když v tramvaji cestou z Anděla na stanici Želivského odehrál bleskové partie s amatérskými šachisty. „Občas, když tramvaj zabrzdila, tak se posunula nějaká figurka. Bylo to zajímavé, je to dobrá propagace, ale oficiální turnaj bych v tramvaji hrát nechtěl,“ poznamenal k tomu.

Vedle něj získal zkušenost s nechtěně se pohybujícími figurkami také sedmnáctiletý Thai Dai Van Nguyen, nejmladší český velmistr s vietnamskými kořeny. Toho čeká turnaj kategorie Challengers. „Hodně se těším, že si zahraju s tak silnými hráči jako (Alexej) Širov nebo současná mistryně světa,“ pochvaloval si. Z Čechů v nižší kategorii nastoupí ještě Jiří Štoček, Peter Michalík a Jan Krejčí.

Vítěz kategorie Challengers získá pro příští rok právo startovat v turnaji Masters. Do druhé výkonnostní skupiny se zase může posunout vítěz doprovodného turnaje Open, který je otevřen všem hráčům. Budou v něm bojovat zhruba dvě stovky účastníků.

Na odměnách se ve dvou nejvyšších kategoriích rozdělí 1,3 milionu korun. Vítěz Masters získá 8000 eur (asi 205 000 korun), šampion skupiny Challengers si vybojuje přibližně 3000 eur (77 000 korun).

Hrát se začne ve středu v 15:00. Turnaj Challengers vyvrcholí ve čtvrtek 14. března, poslední kolo elitní kategorie se odehraje o den později. Od 9. do 16. března se bude hrát turnaj Open.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž