Timur Garejev

Timur Garejev | foto: Anežka Kružíková

Se zavázanýma očima proti spoustě soupeřů. Zlomí šachista v Praze rekord?

  • 1
Skleněná trofej pro vítěze letošní ČEZ CHESS TROPHY už má svého držitele, Praha se ovšem chystá na další významnou šachovou událost a atrakci - pokus o překonání světového rekordu v simultánce naslepo.

Předehrou letošní ČEZ CHESS TROPHY a svým způsobem i rekordní simultánky, jež se chystá na prosinec, byly živé šachy, jimž v sobotu 3. června přihlížely na pražském Střeleckém ostrově dvě stovky diváků. „Doufám, že v živém šachu není tradice, že souběžně s korunovací vítěze bude poražený popraven,“ vtipkoval nejlepší český šachista David Navara, neboť právě on byl ve strhující podívané plné skutečných šermířských soubojů tím, kdo prohrál.

V partii, kdy se živé postavy v roli šachových figur hýbaly z vůle Navary a maďarského velmistra Richarda Rapporta, jedničky na světovém žebříčku juniorů, zvítězil Maďar a stejným výsledkem skončil o den později i ostrý zápas obou velmistrů, hlavní bod celého šachového festivalu. Raport o duelu zní: Rapport po třech remízách vyhrál čtvrtou partii, a tím i trofej.

Ještě před zahájením zápasu si v Michnově paláci dal přes oči pásku s výstižným nápisem „King“ uzbecko-americký velmistr Timur Garejev. Následně se usadil na rotopedu a během šlapání hrál souběžně s tuctem soupeřů, kteří měli před sebou šachovnici a tahy mu hlásili ústně. Garejev měl všech dvanáct partií pouze v hlavě, přesto po čtyřech hodinách a patnácti minutách přesvědčivě vyhrál 11:1, když ani jednou neprohrál a jen dvakrát remizoval.

První prosincovou sobotu bude Garejev v české metropoli opět a opět se zavázanýma očima. Takto bude hrát proti 47 soupeřům současně, což má být světový unikát a výkon pro zápis do Guinessovy knihy rekordů. Velmistr Garejev si po celou dobu produkce (odhad trvání je 27 hodin) bude muset všechny partie pamatovat a hrát z hlavy bez pohledu na šachovnici.

Při extrémním výkonu budou mozek velmistra zkoumat neurologové. Akce bude doplněna přednáškami o historii simultánek naslepo a o efektivních způsobech tréninku paměti. Šachová Praha tak uvidí pokus o rekord muže, který v průběhu pokusu neuvidí vůbec nic.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž