Magnus Carlsen

Magnus Carlsen | foto: AP

Mistrem světa v bleskovém šachu je znovu Nor Carlsen

  • 4
Mistrem světa v bleskovém šachu se stal Nor Magnus Carlsen. Ve druhém dnu šampionátu v Rijádu dokázal vymazat dvoubodovou ztrátu, vyhrál osm partií z deseti a získal v této zrychlené variantě po tříleté přestávce třetí titul.

Loňský mistr Rus Sergej Karjakin skončil druhý a bronz přidal ke čtvrtečnímu zlatu z rapid šachu nestárnoucí Ind Višvánáthán Ánand. Jediný český zástupce Viktor Láznička obsadil 39. místo.

Carlsen v pátek dvakrát nečekaně prohrál s šachisty, kteří jsou v žebříčku daleko za ním, a v polovině turnaje byl až na dvacátém místě s dvoubodovu ztrátou. Stíhací jízdu ale začal ve velkém stylu. Vyhrál čtyři partie za sebou, a když v 15. kole přemohl i do té doby suverénního Karjakina, vyhoupl se do čela celkového pořadí.

Remízami ho přibrzdili jen Francouz Maxime Vachier-Lagrave a Armén Levon Aronjan, ale už před posledním kolem měl titul v kapse. Spravil si tak chuť po zklamání z pátého místa v rapid šachu.

Konečné pořadí mistrovství světa v bleskovém šachu

Rijád

Muži: 1. Carlsen (Nor.) 16, 2. Karjakin (Rus.), 3. Ánand (Ind.) oba 14,5, 4. Wang Chao (Čína), 5. Aronjan (Arm.) oba 14, 6. Ting Li-žen (Čína) 13,5, ...39. Láznička (ČR) 12.
Ženy: 1. Dzagnidzeová (Gruz.) 16,5, 2. Guninová (Rus.) 16, 3. Ťü Wen-ťün (Čína) 14.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž